Een enthousiaste Duncan Laurence uit Nederland ontvangt de OUTmusic Award 2019 van OUTtv-gezicht Jens Geerts. Het Nederlandse liedje 'Arcade' gaat volgens de Europese LHBT+-kijkers van OUTtv dit jaar het Eurovisiesongfestival winnen en verdient daarom de felbegeerde OUTmusic Award. Nederland won met een overtuigende meerderheid van de stemmen, gevolgd door Zwitserland, Italië, Zweden en Noorwegen. De negentienjarige Eliot Vassamillet, die voor België aantreedt, eindigde op een zesde plaats.

Sinds 2010 houdt de LHBT+ televisiezender OUTtv (te bekijken in de Benelux, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Canada) elk jaar een grote online poll waarbij kijkers uit heel Europa kunnen voorspellen wie volgens hen het Eurovisiesongfestival wint. Dit jaar deden ruim 5.000 LHBT'ers dat, bijna 1.000 stemmers meer dan vorig jaar. Het is de tiende keer dat OUTtv de poll organiseert. De winnaar ontvangt de OUTmusic Award nog voordat de finale van het liedjesfestijn losbarst. De winnaar van de OUTmusic Award wist tot op heden, op Italië in 2017 na, altijd een top drie positie in de finale te behalen.

'Het is geen geheim dat het Eurovisiesongfestival ieder jaar weer op heel wat 'LHBT+ votes' mag rekenen. Daarom heeft de OUTmusic Award ook een grote relevantie', stelt Jens Geerts, gezicht van OUTtv. 'Ook de organisatie weet dat deze doelgroep een belangrijk onderdeel vormt bij het succesverhaal van het festival. De LHBT+-gemeenschap heeft nu eenmaal goede voeling met Songfestivalmuziek. Dit jaar gaat de award naar de Nederlander Duncan Laurence. Zijn populariteit is mede te wijten aan het feit dat Duncan heel open is over zijn geaardheid. Het Songfestival kent naast heel wat LHBT+ fans, ook veel LHBT+ artiesten. Toch durven de meesten daar niet zo openlijk over te praten uit angst om stemmen of zelfs hun zangcarrière te verliezen. Door van zijn relatie met een andere man een normale zaak te maken, doet Duncan iets uiterst zeldzaam op dit Songfestival. Die eerlijkheid is moedig en geeft andere artiesten hopelijk ook de kracht om toch iets meer zichzelf te durven zijn," legt Jens uit.

Duncan zelf laat weten vereerd te zijn met zijn allereerste award: "Ik heb er geen woorden voor. Op deze award ben ik uiterst trots. Ik herinner me nog wel het interview waarin Jens aan me vroeg wie de belangrijkste persoon voor me is en dat is daadwerkelijk mijn vriend, maar dat ik daardoor mensen een hart onder de riem steek om meer zichzelf te durven zijn, daar stond ik op dat moment niet bij stil. Ik hoop dat meer mensen vanaf nu het normaal vinden om ervoor uit te komen een vriend of vriendin te hebben. De award zet ik voorlopig op mijn nachtkastje in mijn hotel en krijgt daarna een mooi plekje bij mij thuis." Nederland won vier keer het festival. De laatste keer was in 1975 met het liedje 'Ding-a-dong' van Teach-In.

Iedere werkdag om 22u brengt OUTtv verslag uit van het Eurovisiesongfestival in het programma 'Tel Aviv Calling'. Hierin zal ook de overhandiging van de OUTmusic Award aan Duncan te zien zijn, inclusief het volledige interview.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar op 14, 16 en 18 mei plaats in Tel Aviv, Israël. België wordt op dinsdag 14 mei in de eerste halve finale vertegenwoordigd door de negentienjarige Eliot Vassamillet. Nederland treedt aan op donderdag 16 mei met de vierentwintigjarige Duncan Laurence.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over