Ter gelegenheid van de 34ste European Film Awards op 11 december eert de European Film Academy de Britse regisseur Steve McQueen met de Award for Innovative Storytelling voor zijn uitmuntende filmcollectie SMALL AXE.

Met deze prijs wil de European Film Academy hulde brengen aan een grensverleggend meesterwerk dat het publiek dwingt om op een andere manier te kijken. Een bloemlezing van een veelzijdige geschiedenis die nooit de aandacht kreeg die het verdient. Steve McQueen heeft vijf films gemaakt die zijn geïnspireerd op echte gebeurtenissen in de jaren ’70 en ‘80 binnen de West-Indische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. Elke film neemt een ander standpunt in en onderzoekt op aangrijpende wijze hoe structureel racisme voortdurend onrecht aanwakkert en hoe de strijd voor burgerrechten in Europa niet voor iedereen hetzelfde is. De reeks films toont ook het belang van de unieke cultuur van West-Indië, die niet alleen Groot-Brittannië, maar heel Europa heeft beïnvloed en geïnspireerd. Dankzij de sterke vertolkingen van een fantastische ensemble cast en zijn overduidelijke cinematografische impact, toont SMALL AXE het enorme talent van McQueen als innovatieve verhalenverteller, waarbij hij het publiek achterlaat dat niet in staat is om niet te kijken naar een ​​pijnlijk onderdeel van onze maatschappij, maar tegelijkertijd de vreugde van elke dag niet vergeet bloot te leggen.

De European Film Academy heeft deze nieuwe categorie in 2020 geïntroduceerd om de veranderingen in het filmlandschap te weerspiegelen en om de grote innovatieve prestaties op het gebied van Europese storytelling te vieren.

"Steve McQueen's SMALL AXE biedt een unieke en onthullende kijk op de Afro-Caraïbische postkoloniale ervaring in Europa", zegt Mike Downey, voorzitter van de European Film Academy. “Met zijn verhalende en tevens diverse, thematisch verweven, subtiele epos, zet hij op baanbrekende wijze de schijnwerpers op een West-Indische gemeenschap van midden jaren zestig tot jaren tachtig. Hij dwingt ons op briljante wijze af te rekenen met het racisme en de structurele discriminatie uit een periode. die zijn personages aanzet om even verscheiden te handelen als hun levensomstandigheden. Het onderwerp raakt ons allemaal. Op de een of andere manier. We zijn er trots op dat Steve McQueen weer centraal staat in de European Film Academy met dit buitengewone kunstwerk.”

Matthijs Wouter Knol, CEO en directeur van de European Film Academy, voegt toe: „SMALL AXE vult een leemte in het vertelpatroon van de Europese cinema. Samen met de uitstekende kwaliteit van zijn films, vormt dit de perfecte reden om deze onderscheiding aan Steve McQueen toe te kennen. De Europese cinema is er voor ons en door ons, en de verhalen moeten ons allemaal weerspiegelen. De Academy hoopt dat SMALL AXE andere filmmakers zal inspireren om naar buiten te komen en om de verhalen te vertellen van hen, die ondanks meer dan een eeuw Europese cinema, niet zijn verteld. Alleen op deze manier zal de Europese film zich echt kunnen laten gelden en consequent blijven. Alleen op die manier zal het zijn kracht behouden om de mensheid te begrijpen en ons te verenigen, want dit is zo hard nodig.”

Steve McQueen zal eregast zijn bij de prijsuitreiking op 11 december om de prijs in ontvangst te nemen.

SMALL AX is een productie van Turbine Studios en Lammas Park in samenwerking met Emu Films. De films werden geproduceerd door Tracey Scoffield, David Tanner, Michael Elliot, Anita Overland en Steve McQueen.

De 34ste EUROPEAN FILM AWARDS : Berlijn, 11 december 2021

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: