Ter gelegenheid van de 34e European Film Awards en als erkenning voor haar unieke bijdrage aan de filmwereld, heeft de European Film Academy het genoegen om aan Márta Mészáros de LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD uit te reiken voor haar fantastische oeuvre.

Márta Mészáros werd geboren in Hongarije maar groeide op in de Sovjet-Unie. Net voor haar moeder stierf, verdween ook haar vader in de Stalinistische zuiveringen. Márta werd in een Sovjetweeshuis geplaatst en keerde pas na de Tweede Wereldoorlog terug naar haar geboorteland Hongarije. Ze studeerde film in Moskou en begon haar carrière met 25 korte Roemeense en Hongaarse documentaires, gedurende de eerste tien jaar. In 1968 maakte ze haar eerste speelfilm THE GIRL, over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar familie. Het was de eerste speelfilm in Hongarije, geregisseerd door een vrouw. Haar internationale doorbraak kwam in 1975 toen ze in Berlijn de Gouden Beer won – de eerste door een vrouwelijke regisseur – met ADOPTION, dat een intiem portret brengt over de band tussen een eenzame vrouw van middelbare leeftijd en een 17-jarig meisje. Haar film NINE MONTHS gaat over het leven en de liefde van een jonge vrouw die in een fabriek werkt en werd bekroond met de FIPRESCI-prijs in Cannes (1977). Vervolgens kwam JUST LIKE AT HOME uit, over een man die vanuit Amerika terugkeerde naar Hongarije en bevriend raakte met een meisje. De film won in 1978 de San Sebastian Silver Shell.

Marta Mészáros keerde in 1980 terug naar Cannes waar THE HEIRESSES in competitie vertoond werd. In deze film krijgt een joods winkelmeisje een baby in opdracht van haar onvruchtbare vriend. Haar films leunen vaak dicht aan bij haar eigen ervaringen of wat haar familie heeft meegemaakt en dat is ùvooral terug te vinden in de 'Diary'-films. De eerste film, DIARY FOR MY CHILDREN, vertelt het verhaal van de tiener Juli, die als wees worstelt om een ​​onafhankelijke vrouw te worden. De film ging naar huis met de Grand Prix van Cannes in 1984. DIARY FOR MY LOVES (1987) volgt de Hongaarse Juli die in Moskou film studeert maar door de onrustige tijden terug naar huis keert. De film kreeg de Zilveren Beer in Berlijn. In DIARY FOR MY MOTHER AND FATHER (1990) groeit Juli op tot regisseur in Hongarije na de opstand van 1956. Op Europa Cinema kreeg de film de Platinum Award in Viareggio.

Mészáros regisseerde ook een film over Imre Nagy, de leidersfiguur van de Hongaarse Revolutie van 1956 (THE UNBURIED MAN, 2004). Haar nieuwste film, AURORA BOREALIS (2017) blikt terug op het na-oorlogse Wenen vanuit een ongewone moeder-dochter invalshoek. Doorheen haar moedige en vernieuwende films heeft Márta Mészáros steeds getracht om het leven van de vrouw in beeld te brengen en een stem te geven aan onafhankelijke en complexe vrouwen. Het is een groot genoegen voor de European Film Academy om de Lifetime Achievement Award uit te reiken aan Márta Mészáros. Ze is één van de belangrijkste vrouwelijke regisseurs dankzij haar indrukwekkende toewijding aan cinema. In de 34 jaar van het bestaan van de European Film Awards ​​gaat de Lifetime Achievement Award voor de eerste keer naar een vrouwelijke regisseur uit Centraal/Oost-Europa gaat. Ter gelegenheid van deze ereprijs en in samenwerking met de European Film Academy, zal MUBI vanaf half november een focus op Márta Mészáros programmeren met een selectie van haar films. Ze zal eregast zijn bij de 34e European Film Awards Ceremony op 11 december in Berlijn - live gestreamd op www.europeanfilmawards.eu

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: