De EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD, een award die de beslissende rol van co-producties bij internationale uitwisselingen benadrukt, geeft dit jaar coproductie aan een vrouw voor haar succesvolle bijdrage bij co-producties. Ankica Jurić Tilić studeerde af aan de faculteit van Humane en Sociale wetenschappen aan de universiteit van Zagreb (Comparative Literature ) en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de filmindustrie.

In 2003 richtte ze haar eigen productiehuis KINORAMA op met twee partners. Haar uitgebreide filmografie bevat maar liefst 30 langspeelfilms, verschillende tv-series en een aantal kortfilms. Haar recentste en meest succesvolle films zijn de, door EURIMAGES ondersteunde films, QUIT STARING AT MY PLATE van Hana Jušić (Fedeora Award op de Venice Days 2016, met meer dan dan 30 film awards) en THE HIGH SUN van Dalibor Matanić (Jury Prize op Un Certain Regard 2015, LUX Prijs nominatie, Kroatische entry voor de Academy Awards, 30 internationale en nationale awards).

Ankica volgde daarnaast ook EAVE (het programma voor European Audiovisual Entrepreneurs) en was een tijdje één van de groepleiders bij EAVE, ze is lid van de ACE Producers, Producers on the Move én van de European Film Academy. Ze geeft ook les aan de Academy of Dramatic Arts in Zagreb and neemt vaak deel als mentor, panellist, lezer of consultant bij talrijke internationale events in de filmindustrie.

Haar bedrijf heeft bovendien ook speciale aandacht voor debuutregisseurs en nieuw talent. De Kinorama - projecten worden geregeld vertoond op verscheidene internationale producers -markten en op filmworkshops verder ontwikkeld. Op dit moment is het creatieve team van Kinorama samengesteld uit gevestigde waarden in combinatie met beginnende auteurs. Tussen de meest recente co-producties van Kinorama zitten o.a. de EURIMAGES ondersteunde films ERASED (2018) van Miha Mazzini en Dusan Joksimovic, THE LOAD (2018) van Ognjen Glanovic, THE DAWN van Dalibor Matanic en ILLYRICVM van Simon Bogojevic Narath (beiden uit 2019).

De EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD wordt uitgereikt tijdens de European Film Awards Ceremony op zaterdag 7 december in Berlijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: