Vandaag laat Ellen Schoenaerts een tweede voorloper van het nieuwe album 'Vrijblijvend Advies' (release 11 december 2020) op de wereld los! 'Dit Is Ons Leven' is een aanklacht tegen de wereld waar we in terecht zijn gekomen. De bijhorende videoclip is bedoeld als een poëtische metafoor voor 'onze dagelijkse regels' en 'ons dagelijks vergeten' van wat we momenteel aan het aanrichten zijn. "Spaar ons de moraal". Lees hier de open brief van Ellen Schoenaerts over dit nieuwe nummer.

Video

In de indrukwekkende videoclip van 'Dit Is Ons Leven' wordt het spelen van de muzikanten (Liesa Van Der Aa, Tijs Delbeke, Ephraim Cielen en Ellen Schoenaerts) afgewisseld door shots van Schoenaerts die eenzaam danst midden in een klein spotlicht. Vanuit bovenaanzicht merk je dat het viertal verstrikt staat in een kunstwerk van pijlen (een ontwerp van Nick Mattan) waar je - als je een analyse maakt van de tekening en haar orders opvolgt - nooit meer uitgeraakt.

"De pijlen op de grond zijn gebaseerd op verkeerstekens, maar bevatten loze berichten, mekaar tegenspreende signalen en richtingen die leiden naar nergens", aldus Schoenaerts. Terwijl Ellen in het laatste refrein "Spaar ons de moraal" zingt, besluit ze het vierkant te verlaten en zich tegen de richting een uitweg te zoeken.

Algemeen

In 2012 debuteerde Ellen Schoenaerts met haar vaste muzikanten (Liesa Van Der Aa, Tijs Delbeke en Ephraim Cielen) met het warm onthaalde ‘Feiten’. Zeven jaar en vele omzwervingen later, komt Schoenaerts met een opvolger: 'Vrijblijvend Advies' (release datum: 11 december 2020).

Voor haar nieuw studioalbum ‘Vrijblijvend Advies’ werkte Schoenaerts wederom met de vaste kern Tijs Delbeke (Warhaus, Balthazar, Roosbeef), Liesa Van Der Aa en Ephraim Cielen (Deadman Orchestra Ih8 Camera). Muzikanten als Tom Pintens (met wie ze een zoon op de wereld zette), Sjoerd Bruil (Millionaire, Deze Mona) en Hannes d’Hoine (DAAU) leverden interessante bijdrages.

Daar waar ‘Feiten’ één lange ventilatie van liefdesverdriet en weltschmerz was, hoor je op ‘Vrijblijvend Advies’ vooral een ode aan het leven. “Als ‘Feiten’ Yin is, zou ‘Vrijblijvend Advies’ Yang moeten zijn. Er is een soort van aanvaarding over me heen gekomen de voorbije jaren. Daarnaast misschien ook een vorm van dankbaarheid en interne vrijheid. Ik vrees dat ik moet bekennen dat ik het leven - hoe rauw en onvoorspelbaar ook - toch vooral heel erg mooi vind”, aldus Schoenaerts herself.

Ellen Schoenaerts startte haar carrière als tekstschrijver voor haar ex Tom Pintens. Samen maakten ze drie albums, die onder andere door Spinviswerden geprezen om hun kwalitatieve teksten. Ook werkte ze in het theater lang samen met Julie Cafmeyer, voor wie ze optrad als rechterhand. In 2015 kwam de in eigen beheer gemaakte no-budget film ‘Liebling’ uit. Deze werd opgepikt door Savage en Villanelle en schopte het tot de short-list van het Amerikaanse Sundance festival.

Als muzikante won ze in 2010 de prijs ‘Jong Muziek’ op Theater Aan Zee. In 2012 zag het muzikale debuut ‘Feiten’ het levenslicht. Hiermee speelde Schoenaerts in wisselende bezetting de voorprogramma’s van onder meer Arno en Rufus Wrainwright.

Pers

  • “Kleinkunst met kloten! Ellen Schoenaerts heeft lak aan de regeltjes van de popmuziek en de doktersvoorschriften van de andere genres die ze verkent. Haar songs zijn compromisloos en in your face, zo bleek ook in Antwerpen. 'Rechtdoor gaan de wegen, rechtdoor is het doel', schreeuwde ze in het naar bluesrock en zelfs industrial neigende titelnummer. Het was even wennen aan haar door het volle leven geraspte stem – de plaat had ook al een paar luisterbeurten nodig om echt onder ons vel te kruipen - en aan haar bevlogen podiumattitude.” - Focus Knack
  • “Zonder in exhibitionisme of clichés te vervallen opent Schoenaerts op ‘Feiten’ ongegeneerd haar hart en zingt over liefde en lijden (…) ‘Feiten’ wisselt weemoed af met woede, en is na ‘Coexist’ de tweede plaat die ons dit najaar tot tranen toe beroerd heeft.” - Humo
  • "Indrukwekkend debuut. Het was lang geleden dat iemand de Nederlandse taal zo uitgerekt, gepijnigd en bezield liet klinken en ze zo'n essentiële glans gaf als Ellen Schoenaerts op haar debuutalbum. Een plaat waarop geen woord of klank zomaar te blinken staat.” - De Standaard
  • "Net nu uit een peiling blijkt dat veertig procent van de Vlamingen bereid is eventueel op een nationalistische of zelfs extreemrechtse partij als Vlaams Belang te stemmen, komt de Antwerpse artieste Ellen Schoenaerts met een hartstochtelijk lied en een sterke videoclip waarin ze smeekt om een terugkeer naar een wereld die niet gedreven wordt door haat en afkeer." - BNNVARA over eerdere single 'Voor Europa'

​Upcoming Shows

18.12.2020 • DE STUDIO (ANTWERPEN)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over