Best Kept Secret dag 3, de dag ook van de tweede WK match van de Rode Duivels. Op zaterdag liepen er al heel wat supporters rond in voetbaltruitjes of met de tricolor streepjes op hun gezicht. We waren zeer benieuwd of dat op zondag nog zo zou zijn. Best Kept Secret had op hun website gezet dat de match op een groot scherm kon bekeken worden, maar toen we naar de exacte locatie gingen vragen was er een domper op de vreugde, want het was enkel te zien op de camping en daar kon je niet geraken zonder campingbandje. Wat veel Belgen allicht zeer jammer gingen vinden.

Toen we terug op het festivalterrein kwamen begonnen de Truckfighters aan hun set op Stage Two. Deze drie mannen komen uit Zweden en leken hier wel even een aangename vreemde eend in de bijt. Drie keer bruut geweld op het podium. Zeker de gitarist stond zich helemaal te geven en bracht zijn energie over op het publiek. Wie houdt van het stevigere genre, moet deze band zeker in de gaten houden. Zeker een aanrader voor al wie bij ons naar Pukkelpop gaat!

Fans van George Ezra moesten zich daarna richting het hoofdpodium begeven. Hij begon onder een stralende zon met het vrolijke 'What You're Waiting For'. Zijn bekendste hit 'Budapest' hoorden we op de achtergrond terwijl we ons nog eens tegoed deden aan het lekkere eten dat Best Kept Secret voorzag. Deze keer werden het Patatas Bravas met salade en Salsa. Naar Best Kept Secret komen doe je dus niet alleen voor de bands die er optreden, maar ook voor de setting en het speciale eten. Het is allemaal wat duurder dan op andere festivals, maar wat je krijgt is dan ook wel net iets lekkerder dan wat je op andere festivals gewoon bent.

De Beekse Bergen zijn een super mooie locatie met hoekjes en kantjes waar het lijkt alsof je plots ergens anders bent, de ene keer op een strand, de andere keer midden in het bos, terwijl je maar enkele meters verder bent gewandeld. Er zijn ook al vanuit het park campings voorzien, parking is hier ook al aanwezig. Het sanitair dat hier extra is gezet voor het festival heeft doorspoeltoiletten wat ik als vrouw alleen maar kan toejuichen. Voor de mannen hebben ze de P-Tree voorzien. Pisijnen die tegen de bomen gehangen zijn met een afvoer rechtstreeks te grond in. Zo kunnen ze toch tegen de bomen plassen maar zonder dat alles nat ligt en begint te ruiken.

Aan de DJ stage was het ook heel gezellig vertoeven. Verschillende dj-sets zorgende voor verschillende muziekstijlen tot zelfs Rock-’n-roll uit de jaren ‘50 tot ‘70 op zo'n warme middag was leuk om horen. Elvis Presley terwijl je van het zonnetje genoot... er zijn slechtere dingen. Best Kept Secret had het hele weekend zo'n 15000 bezoekers per dag, 11à12000 voor hele weekend, wisselend tegen de 3000 voor de verschillende dagen apart, waarvan zaterdag het hoogste aantal bezoekers. Een gezellig festival met een heel gemoedelijke sfeer. Het publiek was heel rustig, maar zeker bij de headliners kon je wel horen en zien dat ze het heel goed vonden, overdag waren ze niet zo uitbundig.

De Australische broer en zus Angus & Julia Stone zijn een singer-songwriters duo uit Autralië. Ze hadden een volledige elektrische band bij, waardoor ze hun gevoeligste liedjes zoals 'For You' akoestisch konden beginnen om daarna het volume te vervolledigen als heel de band mee speelde. Het bleef wel heel rustig , ook bij het publiek, zelfs bij het gekende 'Big Jet Plane'. Julia zong de meeste nummers, maar Angus nam er ook voor zijn rekening, o.a. 'Little Whiskey' werd gezongen door Angus.

The Notwist was een zeer speciale sound. De eerste nummers waren eerder elektronica te noemen, maar na een nummer of drie was dan weer stevige rockmuziek. Moeilijk om de twee samen te linken, maar zeker niet slecht. Het ging er in de tent in ieder geval iets steviger aan toe dan op het strand.

Best Kept Secret had geen betaalsysteem met bonnetjes of jetons, maar bij hen kon je op de chip van je toegangsbandje geld laten zetten. Je moest dan elke keer aan de kassa je chip laten scannen om iets te kopen. Op zich een heel goed systeem, je kon je jetons niet verliezen, maar het heeft ook als nadeel dat je er ook geen kon meegeven aan iemand anders om iets voor jou mee te brengen. Wat wel weer goed was, is dat Best Kept Secret een ‘cash out’ voorzag. Als je nog geld op je chip had staan, dan betaalde zij dat terug, wat b. j de aankoop van jetons (bijna) nooit gedaan wordt. Sommige vonden het einduur van de cash out minder want dat viel tijdens Elbow’s concert en de rijen waren er wel heel erg lang.

Lykke Li mocht het podium in de tent afsluiten. Van tussen de mist begon deze Zweedse haar set met 'I Never Learn'. Titeltrack van haar nieuwste album dat ze dit jaar in mei uitbracht. Ook liedjes als 'Just like a Dream' waren van dit nieuwe album. Ze speelde in een heel donkere setting wat wel pastte bij haar wat alternatieve muziekstijl. Ook haar kleding, een glitterende zwarte vest met brede mouwen pastte bij dit geheel. Voor haar grootste en bekendste hit ‘I Follow Rivers’ was het natuurlijk wachten tot tegen het einde. Dit nummer werd tot buiten de tent meegezongen. Veel toeschouwers gingen daarna wel al de tent uit om een plaats te zoeken op het strand voor de afsluiter van het Best Kept Secret festival.

Elbow mocht die eer op zich nemen. 'Charge' werd hun opener. Zanger Guy Garvey probeerde goedenavond te zeggen, maar het lukte nog niet geweldig. Maar het publiek vond het leuk en 'The Bones of You' vonden ze nog leuker. Er was vooral een ouder publiek voor Elbow blijven staan dat al zingend stond mee te genieten. Ze speelden ook nieuwe nummers van hun laatste nieuwe album " The Take Off And Landing Of Everything ", zoals 'Fly boy blue/lunette', waar we een serieuze blazers sessie hoorden. Elbow had een orkest van blazers en strijkers meegebracht. Voor ze  aan 'New York Morning' begonnen liet Garvey het publiek nog even allemaal hun handen alle kanten van de lucht op zwaaien en dat bleven ze het hele nummer doen. Het is dan ook een mooie song. Guy Garvey kon blijkbaar ook niet helemaal over de idyllische plekje waar ze die avond stonden te spelen. Zo naast het meer bij een ondergaande zo'n was inderdaad wel heel mooi. De muziek van Elbow pastte ook wel goed in dit plaatje. Zeker 'Lippy Kids' als het publiek het gefluit beantwoordt en je hen ook hard hoorde meezingen. Elvow was een mooie afsluiter van dit festival.

Omdat het al een paar keer over eten heeft gegaan dus doen we een 'komen eten' voor Best Kept Secret:

- voor sfeer en gezelligheid van de locatie: 10

- voor eten : 9,5 (beetje prijzig, maar zeer goed)

- voor muziek : 8,5 (zeer goeie muziek, maar het publiek mistte soms precies wat prikkels om helemaal mee los te komen)

Frontview Magazine zet in ieder geval de editie van volgend jaar op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni 2015 alvast in de agenda! 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: