Maar liefst 3.040 meter boven het zeeniveau, op de hoogste piek van de Gaislachkogl, staat 007 ELEMENTS, een cinematografische installatie, helemaal in het teken van James Bond. Dit unieke belevingsconcept focust in de eerste plaats op de film SPECTRE, die in het Oostenrijkse Sölden werd opgenomen, maar bevat ook andere wereldberoemde Bond – elementen.

007 ELEMENTS gidst bezoekers op een trip langs een serie van high-tech, interactieve gallerijen vol kunst, gekenmerkt door James Bond - filmrelikwieën. Van de legendarische generieken en dramatische scores, tot de verbluffende actiescènes, de auto’s, de gadgets en technische snufjes, tot de adembenemende locaties en de iconische studiodecors en last but not least, de bijzondere personages.

Met de titel “Treasure of European Film Culture” wil de European Film Academy de publieke aandacht vestigen op plaatsen die symbolisch zijn voor de Europese cinema, locaties met een historische waarde die onderhouden en bewaard moeten blijven. Ze moeten niet alleen nu, maar ook voor onze toekomstige generaties beschermd worden. De European Film Commissions Network EUFCN heeft bij haar leden daarom opgeroepen om nog meer interessante voorstellen aan te brengen.

Sam Mendes, Michael Apted, Marc Forster, John Glen, Terence Young zijn maar enkele van de Europese regisseurs wiens werk van belang was bij de creaties van de James Bond Franchise, wat wereldwijd een cinematografische fenomeen is,” zegt EFA - voorzitter Mike Downey. “Vanuit een geweldige Blofeld-achtige setting is 007 ELEMENTS het perfecte eerbetoon als laatste weerklank voor deze held van de Britse schrijver Ian Fleming en is deze expo zonder twijfel een perfecte ambassadeur voor de European Film Academy’s titel “Treasure of European Film Culture”. Het personage van James Bond is gebaseerd op de gerenommeerde Servische playboy Dušan "Duško“ Popov die Fleming in Lissabon ontmoette tijdens de oorlogsperiode en werd met verve vertolkt door een Schot (Sean Connery), een Ier (Pierce Brosnan) en twee Engelsen (Daniel Craig en Roger Moore). Hun bijdrage aan het merk Bond samen met de Europese Bond-locaties staan onlosmakelijk verbonden met de wereldcinema en moet daarom geprezen worden."

"We zijn bijzonder opgetogen dat deze award, op initiatief van de Cine Tirol Film Commissie, wordt uitgereikt aan de 007 ELEMENTS. Sölden heeft nu een vaste plek binnen de wereldberoemde kern van Europese steden en locaties , die door de European Film Academy werden uitgekozen. Ik wil initiatiefnemer Jakob Falkner en architect Hans Obermoser van harte feliciteren met deze prominente erkenning. " zegt Florian Phleps, Managing Director van de Tirol Tourist Board.

007 ELEMENTS is de 13de locatie, die deze award ontving van de European Film Academy. De 12 andere instituten die in de lijst “Treasures of European Film Culture” werden opgenomen zijn

  • Het Bergmancenter in Fårö
  • De Collegiate Kerk van Sant Vicenç in Cardona
  • Het Eisenstein Centrum in Moskou
  • Hovs Hallar in Skåne
  • Het Lumière Instituut in Lyon
  • De Moulin d'Andé
  • Het Parajanov Museum in Yerevan
  • De Plaza de España in Sevilla
  • De Potemkin trappen in Odessa
  • De Tabernas Desert in Almeria
  • De Vienna Giant Ferris Wheel
  • De wereld van Tonino Guerra in Pennabilli

De lijst van “Treasures of European Film Culture” met o.m. de 007 ELEMENTS installatie in Oostenrijk, zal door de jaren aangevuld worden met de belangrijkste filminstituten, zodat iedereen deze kan bezoeken,

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: