De European Film Academy bekroont de Andalusische woestijn als “Schat van de Europese Filmcultuur”.

Tussen 1950 en 2020 werden er meer dan 300 films opgenomen in de Tabernas- woestijn in de Spaanse province Almeria. Ze vormen een fantastische natuurlijke filmsetting en boden jarenlang locaties voor de beroemde ‘Spagettiwesterns’ uit de jaren ‘60 en ‘70.

Dé centrale figuur uit dit gouden tijdperk van de Europese Westerns was Sergio Leoni. Dank zij Leoni’s mythische “Dollars Trilogie” verwierf Clint Eastwood internationale faam met o.a. A Fistful Of Dollars (1964), For A Few Dollars More (1965) en The Good, The Bad & The Ugly (1966). Deze werden gevolgd door Leone’s Once Upon A Time In The West en Edward Dmytryk’s SHALAKO (beiden uit 1968), 100 RIFLES van Tom Gries (1969), EL CONDOR van John Guillermin (1970) en RED SUN van Terence Young (1971) maar ook vele anderen waaronder de films van Bud Spencer en de Terence Hill - saga.

De woestijn was ook de set van een hele reeks internationale producties zoals Lawrence Of Arabia (1962), Cleopatra (1963), Conan The Barbarian (1982), Indiana Jones And The Last Crusade (1989) Of Exodus: Gods And Kings (2014), Maar Ook Series Zoals Doctor Who, Black Mirror En Game Of Thrones.

Tussen de verschillende recente producties zitten o.a. ook 800 BULLETS van Álex de la Iglesia (2002), Jan Kounen’s RENEGADE (2003), Philippe Haïm’s LUCKY LUKE AND THE DALTONS (2004) en Jacques Audiard’s THE SISTERS BROTHERS (2018).

Daarnaast vindt in de Tabernas – woestijn ook jaarlijks het Almería Western Film Festival plaats, het enige festival in Europa dat amateurs en liefhebbers van Westerns verwelkomt. Zo promoot het festival de woestijn en haar omgeving als filmbestemming maar zet ze ook het toerisme en de filmindustrie in de verf.

Met de titel “Treasure of European Film Culture” wil de European Film Academy publieke awareness creëren voor plaatsen die een symbool zijn voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde die nu behouden en beschermd moeten worden, maar ook voor onze volgende generaties.

"We zijn bijzonder vereerd dat de EFA ons uitgekozen heeft als een “Treasure of the European Film Culture”, aangezien deze erkenning de uitzonderlijke connectie van onze stad jegens de filmgeschiedenis in het algemeen en de Europese filmgeschiedenis in het bijzonder toont”, laat José Díaz, de burgemeester van Tabernas weten.

Deze iconische locatie is ongeëvenaard in Europa en haar bijdrage tot de wereldcinema was gigantisch,“ zegt EFA voorzitter Mike Downey, “The European Film Academy is trots dat een aantal van haar winnaars gedraaid werden in deze streek, zoals o.a. SEXY BEAST van Jonathan Glazer, Martin Koolhoven’s BRIMSTONE, MORVERN CALLAR van Lynne Ramsay en BROTHERS van Susanne Bier. Moge de Tabernas nog lang het cinematografische podium zijn voor films wereldwijd.“

De Tabernas - woestijn is de twaalfde locatie die erkend wordt door de European Film Academy. De eerste 11 instituten die deel uit maken van de “Treasures of European Film Culture” zijn de volgende:

 • Het Bergmancenter in Fårö
 • Het Collegiate Church of Sant Vicenç in Cardona
 • Het Eisenstein Centre in Moskou
 • Hovs Hallar in Skåne
 • Het Lumière Instituut in Lyon
 • De Andé Molen
 • Het Parajanov Museum in Yerevan
 • De Plaza de España in Sevilla
 • De Potemkin - trappen in Odessa
 • Het Weense Giant Ferris Wheel
 • De Wereld van Tonino Guerra in Pennabilli

Deze lijst van Treasures of European Film Culture zal over de jaren heen langer worden en zal zowel gebouwen als locaties bevatten die bezocht kunnen worden, zoals de Tabernas -woestijn in Spanje.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: