European Achievement in World Cinema Award voor de Britse Acteur tijdens de European Film Awards 2018

Het creëren van films en rollen die het publiek emotioneel raken en inspireren, is de rode draad doorheen zijn oeuvre. Recentelijk regisseerde hij THE WHITE CROW, een film over Rudolf Nureyev's afvalligheid ten op zichte van het Westen. Hierin speelde hij ook de rol van Pushkin.

Hij speelde Charles Dickens in THE INVISIBLE WOMAN (2013), dat hij ook zelf regisseerde. Zijn regiedebuut was het overweldigende CORIOLANUS van Shakespeare. Voor de rol Coriolanus ontving hij ook een BAFTA - nominatie. Dit was ook het geval voor zijn rol als de iconische conciërge in Wes Anderson's THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014). In Luca Guadagnino's A BIGGER SPLASH (2015) speelde hij Harry Hawkes. De nazi - officier, die hij vertolkte in in Steven Spielberg’s SCHINDLER'S LIST (1993) is ongetwijfeld één van de sterkste vertolkingen van een slecht persoon. Voor deze rol won hij een BAFTA en werd hij genomineerd voor een Oscar.

Hij was de protagonist in Anthony Minghella's THE ENGLISH PATIENT (1996) die hem ook een Oscar en een BAFTA - nominatie opleverde. Verder kreeg hij nog BAFTA - nominaties voor zijn rol als Justin Quayle in Fernando Meirelles’ THE CONSTANT GARDENER (2005) en voor zijn rol als Maurice Bendrix in THE END OF THE AFFAIR van Neil Jordan (1999).

Ralph Fiennes werkte met Stephen Daldry in THE READER (2008), met Robert Redford in QUIZ SHOW (1994) en met Gillian Armstrong in OSCAR AND LUCINDA (1997). Hij speelde de hoofdrol in ONEGIN (1999), in SPIDER van David Cronenberg (2002) en in SUNSHINE van István Szabó. Voor deze laatste ontving hij de EFA als Europese Acteur van 1999. Hij werkte ook tweemaal met Kathryn Bigelow in STRANGE DAYS (1995) en in THE HURT LOCKER (2008).

Het spreekt voor zich dat zijn rollen als Lord Voldemort in de Harry Potter franchise en als ‘M’ in de twee James Bond films SKYFALL and SPECTRE voor eeuwig deel zullen uitmaken van de populaire cultuur. Het is met groot genoegen dat de European Film Academy de Award European Achievement in World Cinema aan Ralph Fiennes geeft voor zijn onuitputtelijke toewijding aan de cinema

Ralph Fiennes zal eregast zijn tijdens de 31ste European Film Awards ceremonie op 15 december in Seville.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over