De European Achievement in World Cinema gaat naar de Frans-Amerikaanse actrice

Ter erkenning van een rijke en gevarieerde carrière voor en achter de camera, zal Julie Delpy de ere-award voor EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA ontvangen.

Julie Delpy is geboren in Parijs en werd op veertienjarige leeftijd ontdekt door Jean-Luc Godard die haar een rol aanbood in Detective (1985). Ze studeerde filmstudies aan de NYU Tish School of Arts and regisseerde, schreef en acteerde in meer dan dertig films. Ze speelde de hoofdrol in THE PASSION OF BEATRICE (1987), waarvoor ze de César voor Most Promising Actress ontving. In THE DARK NIGHT door Carlos Saura vertolkte ze de rol van de Maagd Maria en in 1990 kwam haar grote doorbraak dank zij EUROPA EUROPA van Agnieska Holland. Haar eerste EFA nominatie kreeg ze in 1991 voor HOMO FABER van Volker SChlöndorff. Ze werkte ook samen met Krzysztof Kieslowski als Dominique in de THREE COLOURS - trilogie (1993/1994), met Jim Jarmusch in BROKEN FLOWERS (2005) en met Todd Solondz in WIENER-DOG (2016).

Haar grootste en meest memorabele vertolking is ongetwijfeld, samen met Ethan Hawke, in Richard Linklater's BEFORE-serie: BEFORE SUNRISE (1995), BEFORE SUNSET (2004), en BEFORE MIDNIGHT (2013). Ze schreef mee aan deze reeks en ontving ook een Oscarnominatie voor Beste Scenario voor de laatste twee films, alsook een Golden Globe - nominatie voor haar vertolking in BEFORE MIDNIGHT.

Ze regisseerde zes langspeelfilms en kreeg haar tweede EFA –nominatie in 2007 voor 2 DAYS IN PARIS, waar ze tevens genomineerd was voor een César. Haar film LE SKYLAB kreeg de Speciale prijs van de jury op het San Sebastian IFF 2011 en LOLO ging in 2015 in première op het filmfestival van Venetië.

Met heel veel trots wil de European Film Academy deze ere-Award voor European Achievement in World Cinema aan Julie Delpy overhandigen om wille van haar indrukwekkende bijdrage aan de filmgeschiedenis.

Julie Delpy zal deze ere-award ontvangen tijdens de dertigste editie van de European Film Awards Ceremonie op 9 december in Berlijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over