In erkenning van een unieke en toegewijde bijdrage tot de filmwereld reikt de European Film Academy met veel plezier de Lifetime Achievement Award uit aan Agnès Varda voor haar uitstekende oeuvre.

Als schrijver en regisseur blijft Agnès Varda een belangrijke stem in de Franse en Europese cinema alsook in de kunstwereld. Haar eerste film, La Pointe Courte (1954), werd amper vertoond maar gaf al een blik op haar heel persoonlijke stijl en leverde haar de titel ‘grootmoeder van de Franse Nouvelle Vague op.’ Haar film Cleo DE 5 A 7 (1961) werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en won de Franse Prix de la Critique.

Onder haar vele films zijn Lions Love (… and LIES) (1968), Documenteur (1981), gedraaid in Los Angeles, L’une Chante, L’autre Pas (1976), Jacquot (De Nantes) (1990)... Al haar films combineren vaak fictie met documentaire.

Ze heeft bijna elke award gewonnen die er is, waaronder een Zilveren Beer in Berlijn voor Le Bonheur (1965), een Gouden Leeuw in Venetië voor Sans Toit Ni Loi (1985), een European Film Award voor Les Glaneurs Et La Glaneuse (2000), en een Franse César voor Les Plages D’agnes (2008). Haar werk is bekroond geweest met een Carosse d’Or op het Filmfestival van Cannes, een ere-César en een Pardo d’onore in Locarno.

Agnès Varda heeft meer dan 30 kortfilms, documentaires en fictiefilms gemaakt voor zowel TV als cinema, en fototentoonstellingen en kunstinstallaties: Patatutopia, gemaakt tijdens de Biennale van Venetië in 2003, The Widows Of Noirmoutier in een grote tentoonstelling in La Fondation Cartier in Paris (2006), A Shack Of Cinema getoond in het Lacma in Los Angeles (2013) en een solo-tentoonstelling Triptyques Atypiques in de Galerie Obadia in Parijs (2014).

Agnès Varda zal een ere-gast zijn tijdens de 27ste uitreiking van de European Film Awards op 13 december 2014 in Riga, met live streaming via www.europeanfilmawards.eu.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over