De zomer is op komst en daarmee ook onze jaarlijkse afspraak in de Brugse binnenstad, tijdens MOODS!. Ook dit jaar presenteren we een mooie selectie aan muzikale toppers gespreid over vier gratis concertavonden op de Burg en vier intieme concerten op het binnenplein van het Belfort.

Gratis concerten op de Burg

Op vrijdag 26 juli bijten de Schotse tweelingbroers THE PROCLAIMERS de spits af op de Burg met hun folky popsongs. De dag nadien, op zaterdag 27 juli, zijn ERTEBREKERS aan de beurt. Het trio Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey Bearelle heeft met 'Crème' een nieuwe zomerse plaat uit die ze tijdens MOODS! aan het Brugse publiek komen voorstellen. Op vrijdag 2 augustus zet LES NÉGRESSES VERTES het Burgplein in vuur en vlam met hun exotische cocktail van punk, rock, jazz en wereldmuziek. Stilstaan is geen optie! Het laatste gratis Burgconcert, op zaterdag 3 augustus, neemt INTERGALACTIC LOVERS voor haar rekening. De lovers, onder leiding van frontvrouw Lara Chedraoui, mogen zich ondertussen tot 's lands beste bands rekenen en stellen ook live nooit teleur!

MOODS! Intiem | Betalende concerten in het Belfort

Voor de betalende concerten op het intieme binnenplein van het Belfort tekenen DANIEL NORGREN, VILLAGERS en HYDROGEN SEA alvast present. DANIEL NORGREN brak definitief door met 'Alasbury' in 2015 en is sindsdien een van onze favoriete exportproducten uit het hoge noorden. Hij komt op donderdag 1 augustus naar Brugge. VILLAGERS bracht dit jaar een nieuw album uit, waarop de indie folk band opnieuw een mooie evolutie toont. Benieuwd hoe zich dit op het podium vertaalt, op woensdag 7 augustus. Ook HYDROGEN SEA onderging een metamorfose. De band ging van duo naar kwintet en liet de computer voor wat het was. Het resultaat is een prachtig nieuw album met een geheel nieuw instrumentarium. Op woensdag 31 juli krijgen we het resultaat te horen tijdens MOODS!.

Tickets en info via moodsbrugge.be.

Meer namen volgen binnenkort

The Proclaimers

The Proclaimers verwierven wereldfaam met hun hits 'I'm Gonna Be (500 Miles)', 'I'm On My Way' en 'Letter From America'. Daarnaast hebben de Schotse tweelingbroers Craig en Charlie Reid nog een heleboel andere hoogtepunten op hun CV staan: een carrière die ondertussen 30 jaar omspant, een tiental succesvolle albums, een resem hitnoteringen en talloze tournees over de hele wereld, waarbij ze voor heel wat uitverkochte zalen mochten spelen.THE PROCLAIMERS uk
vr 26 juli — Burg | Gratis!

Met 'Angry Cyclist' zijn ze ondertussen aan hun elfde plaat toe. Het album is opnieuw een verzameling van tijdloze popsongs met een folky toets, doorspekt met hun typische feel good vibe en vernuftige, soms politiek getinte teksten. De broers borduren verder op het aloude recept waar het dertig jaar geleden allemaal mee begon, maar het wordt nog steeds gesmaakt!

Met de nieuwe plaat onder de arm komen ze deze zomer naar MOODS!, om zoals steeds een energiek feestje te bouwen op het podium. Want dat is wat de band het liefste doet: het publiek charmeren met hun doodeerlijke liedjes en heerlijke Schotse tongval. THE PROCLAIMERS houden van hun fans en die liefde is volledig wederzijds!

Ertebrekers

Met ERTEBREKERS, het project van Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey Bearelle, kwam er in 2016 een mooie toevoeging aan het steeds rijker wordende arsenaal aan West-Vlaamse topbands. Hun debuut 'Otel', met vooruitgeschoven single 'De Zji', was mellow, funky en laidback en had alles om het lijf om zo'n album te worden dat grijsgedraaid wordt op een zwoele zomeravond in de wagen, op de terugweg van de Belgische kust.ERTEBREKERS b
za 27 juli — Burg | Gratis!

Ondertussen zijn we twee zomers verder en heeft het trio een nieuw album klaar, dat opnieuw doet lonken naar het warmste seizoen van het jaar. Wikipedia noemt het ietwat oneerbiedig 'dialectmuziek', maar ERTEBREKERS is veel meer dan dat. 'Crème' - de titel alleen al doet ons helemaal wegsmelten - bevat elf soulvolle songs in een jasje van seventiesfunk en eightieselectronica aangevuld met heerlijke West-Vlaamse raps. Om het met een toepasselijk regionaal spreekwoord samen te vatten: 'e crème van e ploate'. Als de zon het zou laten afweten tijdens MOODS!, dan hebben we nog altijd ERTEBREKERS.

Hydrogen Sea

HYDROGEN SEA is het muzikale liefdeskind van Birsen Uçar en Pieterjan Seaux. Waar ze op eerder werk nog verknocht waren aan hun computer, gooien ze het nu over een andere boeg. Ze hesen drie nieuwe bandleden aan boord onder de vorm van Patricia Vanneste (Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien) en gingen samen aan de slag voor nieuwe plaat 'Automata'. Het resultaat is geen volledige stijlbreuk, maar wel een shift van digitaal naar analoog, bevrijd van het juk van de pc.

Eerste single 'Flogsta' richt zijn vizier op het hart en de heupen. Synths, drums, viool en Uçars stem smelten samen tot een geheel dat tegelijk warm en koud, groot en klein, speels en timide klinkt. Op sprankelende tweede single 'Blackest Skies' zindert het opwindende en tedere verhaal van twee mensen, gebonden door een epische liefde die ruimte en tijd overstijgt. De voorbeelden van (al dan niet succesvolle)muzikale koppels zijn legio, maar dit is er eentje waar we nog veel van gaan horen!

Daniel Norgren

Deze loner uit de Zweedse bossen slaagde er in om vier albums lang buiten onze radar te blijven, maar met zijn vijfde plaat schoot hij goed raak! 'Alabursy' werd door pers en publiek tot het beste gerekend dat 2015 te bieden had. Nog datzelfde jaar liet hij ook 'The Green Stone' op onze oren los. Ondertussen zijn we vier jaar verder en heeft de singer-songwriter eindelijk een opvolger klaar. In april verschijnt het langverwachte 'Wooh Dang'.

De muziek van DANIEL NORGREN houdt het midden tussen roots, Americana, blues, country en southern soul en combineert het beste van helden als Neil Young, Tom Waits, Van Morrison, Lennon, The Tallest Man On Earth en Bonnie 'Prince' Billy met een onmiskenbare eigen sound. Een duyster geluid dat twijfelt tussen pure magie en een onwaarschijnlijke tristesse, die diep onder je huid kruipt.

Live weet de fragiele en ongepolijste stem van Norgren massaal zieltjes te winnen: de man vervalt nooit in automatische piloot, maar blijft verrassen met steeds een nieuwe versie van zijn rural blues. Een intense en hypnotiserende ervaring!

Les Négresses Vertes

Eind jaren tachtig vond de Franse popmuziek z'n identiteit terug. Muzikanten kopieerden niet langer hun Engelstalige collega's, maar boorden opnieuw hun Latijnse roots aan. LES NÉGRESSES VERTES was zo'n band, die charmeerde tot ver in het buitenland. Samen met Mano Negra werd de groep het boegbeeld van de kleurrijke mestizo-muziek. Hun album 'Mlah', dat in 1988 verscheen, was dan ook meteen een schot in de roos. De plaat is een onwaarschijnlijke symbiose van mediterraanse en Latijnse klanken, jazz, punk, raï en nog zoveel meer. LES NÉGRESSES VERTES ten voeten uit.LES NÉGRESSES VERTES fr
vr 2 augustus — Burg | Gratis!

Dertig jaar na datum klinkt 'Mlah', met singles 'Zobi La Mouche' en 'C'est Pas La Mer À Boire', nog steeds even aanstekelijk, rauw en eerlijk. De band viert de dertigste verjaardag van hun iconische plaat met een tournee en brengt daarbij de exotische vibes vanop het album weer tot leven op het podium. Wie LES NÉGRESSES VERTES ooit al aan het werk zag kan bevestigen: een optreden van deze band is één groot feest badend in aanstekelijk enthousiasme!

Intergalactivvers

Het begon voor INTERGALACTIC LOVERS allemaal in een vervallen fabrieksgebouw, hun uitvalsbasis waar ook hun eerste twee - overigens geweldige - platen, werden gemaakt. Vandaag neemt de band afgeladen zalen moeiteloos mee op sleeptouw. Zeggen dat de band door de jaren heen gegroeid is, is dan ook een understatement. Dat bewijst eveneens derde plaat 'Exhale', waarmee ze de lat weer een stukje hoger legden. 'Exhale' klinkt als PJ Harvey op haar meest verleidelijke en Feist op haar meest weerbarstige, mede dankzij de unieke stem van frontvrouw Lara Chedraoui. Electro-rock in de stijl van Interpol of Yeah Yeah Yeahs, pittig en beknopt, maar ook ongelooflijk open. INTERGALACTIC LOVERS blijft een van de meest toonaangevende Belgische bands van het moment en lijkt resoluut op weg naar een vaste plaats in het interstellaire universum der Belgische popgoden.INTERGALACTIC LOVERS b
za 3 augustus — Burg | Gratis!

Villagers

VILLAGERS is een van de best bewaarde geheimen uit het Ierse muzieklandschap. Al kan daar met vierde plaat 'The Art Of Pretending To Swim' zeker verandering in komen, want de band rond Conan O'Brien leverde met dit album opnieuw een absoluut pareltje af. Op debuut 'Becoming A Jackal' presenteerde O'Brien zijn project nog als een eenmansband met een eerder minimalistische sound, maar met ieder volgend album werd het werk van VILLAGERS subtiel lijviger. Op deze plaat krijgen we heerlijk soulvolle toevoegingen, fijne ritmes en sonische details, zowel analoog als digitaal. Toch geeft elke plaat van VILLAGERS je een gevoel van thuiskomen. En dat heeft de band te danken aan het prachtige vocale exemplaar van O'Brien, die de rode draait vormt doorheen hun repertoire. VILLAGERS heeft met 'The Art Of Pretending To Swim' een koers gevonden waar we maar al te graag op meevaren!

Exclusief concert!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: