Jazz Middelheim, dat deze zomer plaatsvindt van 14 tot en met 17 augustus in Park den Brandt, Antwerpen,  maakt vandaag de eerste namen bekend. Op 15 augustus zal het Avishai Cohen Trio with strings de avond afsluiten na Bruno Vansina Orchestra, Phronesis en Stacey Kent (zie foto’s in bijlage).

Bassist Avishai Cohen gaf met zijn trio in 2012 een adembenemend concert op Jazz Middelheim en plaatste zichzelf daarmee naast de absolute top. Sindsdien groeide hij internationaal uit tot een van de meest geliefde hedendaagse jazzartiesten en een sterke bandleader. Voor zijn nieuw project ‘Almah’ combineert hij zijn trio met een strijkkwartet en hobo. Daarmee creëert hij een schitterende symbiose van jazz en klassieke muziek.

De Amerikaanse Stacey Kent is met haar elegante zangstijl, heldere stem en perfecte techniek een van de grote hedendaagse vrouwelijk jazzvocalisten. In dit project brengt ze een ode aan de Braziliaanse jazztraditie. Deze ritmische en melodieuze nummers komen helemaal tot hun recht dankzij Kents schitterende frasering, speelse dynamiek en uitstekend gevoel voor timing.  

Met Phronesis staat een van de boeiendste bands uit de actuele Britse jazzscene op de affiche. Dit jonge Brits-Deense trio vindt aansluiting bij de The Bad Plus en de erfenis van het Esbjörn Svensson Trio. Phronesis maakt internationaal furore met aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves. Met ‘Life To Everything’ brengen ze binnenkort een live album uit, resultaat van hun concert op het London Jazz Festival.  

De Belgische saxofonist Bruno Vansina is een vertrouwd gezicht op de jazzpodia, zowel met zijn eigen groepen als bij onder meer Flat Earth Society en Rebirth Collective. In zijn Orchestra breidt hij zijn kwintet uit met bevlogen muzikanten waarmee hij een band creëert die doet denken aan die van Gil Evans ten tijde van ‘Porgy & Bess’ of Charles Mingus met ‘Mingus Mingus Mingus’. In samenwerking met Klara brengt dit Bruno Vansina Orchestra dit jaar een eerste album uit. 

Later worden meer namen aangekondigd voor Jazz Middelheim 2014, tickets zijn  vanaf vandaag 5 maart 2014 te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac. Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules worden naast festivalpassen ook groepstickets en jongerentickets aangeboden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: