Maandagavond vond in de Marmeren zaal van het Flanders Congress & Concert Centre aan de Antwerpse zoo alvast de pilooteditie van de Gouden Klaproos awards plaats. De gouden klaprozen bekronen vanaf nu jaarlijks de Vlaamse Scheppende kunstenaar voor hun prestaties, inzet en gedrevenheid.

De Gouden Klaprozen worden uitgereikt door Sabam in samenwerking met de Vlaamse Sabamvrienden; Ze kozen de klaproos als symbool voor hun awards omdat de roos ongelooflijk veel positiefs te bieden heeft. We hebben het niet alleen over de toepassingen in de bakkerij (maanzaadjes) of de farmaceutica (hoestdrankjes),ze staat ook symbool voor vastberadenheid, levenslange inzet, onwrikbare wil om te slagen en te overleven. Wilfried Pas mocht het beeldje ontwerpen en hij was er trots op.

Maar natuurlijk waren er maandagavond een hele hoop winnaars. Jo De Clerq, beter bekend als Jo met de banjo, en Gerty Christoffels presenteerde de uitreiking en samen met de verschillende nestors, elke award had een andere nestor, maakten ze de winnaars bekend.

Patrick Verhaegen mocht de eerste klaproos in ontvangst nemen. Hij kreeg de prijs is de categorie Hafabra (Harmonie, fanfare en Brassband). De eregalerij mocht dan weer een klaproos ontvangen in de categorie Media. Eregalerij, het programma dat elk jaar 2 liedjes en 1 artiest in de bloemen zet versloeg, Poppunt en De Rode Loper.

Bij de promotors van ernstige muziek (klassiek) ging de gouden klaproos naar de Rode Pomp. De Rode Pomp is een kamermuziekcentrum dat met alle middelen de bedreigde klassieke oude en nieuwe kamermuziek helpt overleven op een unieke manier.

Nekka vzw, die o.a. instaat voor evenementen als Nekka Nacht, houden van, Feest van het Folk, … in het Antwerpse Sportpaleis, versloeg de Antwerpse Zuiderkroon en De Kleinee Avonden in de categorie promotors lichte muziek. Zo zagen Geert Gravez en Koen Huygebaert hun jarenlange werk bekroond met een gouden klaproos uit handen van niemand minder dan Johan Verminnen.

Bij toneel en letterkunde waren Stefan Percefal en Tom Nagels niet opgewassen tegen Dimitri Leue die de Gouden klaproos in ontvangst mochten nemen. Dimitri Leue bekend van de films Teamspirit 1 & 2 en vele tonneelstukken was aangenaam verrast met de award. Bij audiovisueel- film en televisie was het zeer moeilijk kiezen want met o.a. Bart De Pauw, Fien Troch, Jan Eelen, Jan Matthys en Ivan Boeckmans waren echt wel grote namen genomineerd. Maar uiteindelijk mocht jan Matthys de prijs in ontvangst nemen uit handen van Roland Verhavert. Jan Mattys regisseerde o.a. Kinderen Vandewindt, Aspe, …

Miguel Wiels, die zijn klaproos uit handen van Jacques Raymond ontving, versloeg o.a. Alex Callier, Ronny Mosuse, L.C. Moraïs en Tom Barman in de categorie populaire muziek. Tom Barman, de zanger van dEUS, organiseerde afgelopen weekend nog de grote 0110 concerten in Vlaanderen. Miguel Wiels daarentegen is wekelijks op verschillende podia live te zien met de partyband The Magical Flying Thunderbirds. Met K3 scoort hij momenteel weer met de nieuwe cd die zowel in België als in Nederland op nummer 1 staat in de verkoopscijfers. In de nabije toekomst werkt Miguel samen met Bart Peeters aan ‘de show van het jaar’ en ook het nieuwe seizoen van ‘zo is er maar één’ kan hij binnenkort weer opstarten.

De klaproos awards zet ook elk jaar een grote “onbekende” Vlaming in de bloemetjes maar dit jaar was dit toch speciaal. Het reglement zegt namelijk dat alle winnaars jonger dan 40 moeten zijn. Nu bleek dat Jacques de Munck op het moment van de uitreiking net 40 was geworden zodat hij niet meer kon winnen. Maar men liet hem niet in de kou staan. Jacques de Munck mocht een special award ontvangen voor zijn volledige carrière als componist en multi-instrumentalist. Zo won Alex Otterlei de gouden klaproos voor grote “onbekende vlaming. Alex is de ontwerpen van het bekende PS2 deuntje.

Buiten de gouden klaprozen werd ook de tweejaarlijkse Ke Riema-prijs voor kleinkunst uitgereikt. Wannes Van de Velde mocht deze award overhandigen aan Eva de roovere. Ze versloeg De Antwerpse zanger Pieter Embrechts en de Hasseltse zangeres Sabin Tiels. Eva de Roovere kleurt al sinds 1998 tal van groepen en projecten met haar aandoenlijke en unieke stem maar voortaan gaat ze solo. Met warme herinneren aan wat was (Kleine blote Liedjes, Kadril, Oblomow, …). Met steile verwachten bij wat komen gaat nadat ze haar eigen geluid vond: Nederlandstalige pop met een roots-rand. Na haar eerste single en full-album “De jager” staat Eva te trappelen op de culturele centra plat te spelen.

Ook Pierre Kartner (Vader Abraham) viel in de prijzen. Hij mocht “De Troubadour” in ontvangst nemen uit handen van Hans Kusters, ontdekker van o.a. Clouseau. Pierre Kartner kreeg “De Troubadour” voor zijn verdienste in Vlaanderen voor zijn inzet voor o.a. Vlaamse artiesten. Pierre is symbool geworden voor wat Vlaanderen en Nederland beneden de Moerdijk samen bezitten aan volkse traditie. Een artiest die schrijft en zingt wat hij voelt en die een “vanzelfsprekendheid” vertolkt wat zijn publiek zowel in Nederland als Vlaanderen graag hoort.

Zo de eerste Gouden Klaprozen zijn alvast achter de rug. Foto’s van de eerste uitreiking kan je trouwens al in ons fotoalbum bekijken. Alvast een tipje van de sluier nog voor de uitreiking in 2007. Zo worden volgende disciplines volgend jaar in de bloemetjes gezet: Klassieke/Ernstige Muziek/Electro-akoestische Muziek, Beeldende Kunsten, Zangkoren, Dans/Ballet, Kinderrepertoire, Jazz en Big-Band, Musicals.

Uitreiking Gouden Klaproos Awards

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: