Wie Puurs Live hoort, denkt automatisch richting het vroegere Pukema Rock, maar dan hebben ze het toch een beetje mis. De organisatie wil namelijk helemaal terug opnieuw beginnen. Een ander weekend en een andere naam. We kregen dus niet die langverwachte verjaardagseditie van Pukema Rock, maar de allereerste editie van Puurs Live! En het beloofde goed te worden met een affiche vol binnenlandse waarden. Op vrijdag stonden o.a. CPEX, Novastar en Magnus geprogrammeerd, zaterdag o.a. Gabriel Rios en Admiral Freebee, om dan zondag af te sluiten met o.m. Arno en Hooverphonic samen met nog heel wat andere bands. Reden genoeg om af te zakken richting Puurs.

Het begon allemaal zeer rustig op vrijdag. Niet zo zeer op het podium, want Orange Apple opende om 17u al behoorlijk stevig, maar ze hadden nog niet veel publiek, om niet te zeggen geen. Samen met Barefoot & The Shoes waren ze de winnaars van de wedstrijd die Puurs Live had georganiseerd om een plaatsje als openers van vrijdag en zaterdag te veroveren. Horses on Fire, een veelbelovende band uit Gent, had ook al voor meer volk gespeeld, aangezien ze al op heel wat Europese podia stonden als support acts van o.a. Band of Skulls en Status Quo, maar ze lieten het niet aan hun hart komen en gingen er gewoon voor.

Puurs Live had twee podia, eentje voor de live bands en een andere voor DJ sets. Wie tijdens de pauzes van de live bands dus nog niet muziek had gehoord kon richting Stereo Vedett voor meer. Clement Peerens Exposition had al heel wat meer volk naar de festivalweide gelokt. CPeX is altijd wel leute, zeker voor de mannen, die tijdens CPeX ongestoord eens goed kunnen afgeven op 'De Leute' van hun vrouwen. "There's only one Sylvain", een ode aan spring-in-t-veld Sylvain Aertbeliën (aka Ronny Mosuse) was er eentje om mee te zingen. Tijdens "Mijne Garagist" gingen ze wat wisselen van instrumenten. Sylvain ging achter de drums, Clement aan de bas en Lady Dave aan gitaar en zang. De liedjes van CPeX dat zijn ook oorwormen van de hoogste plank, nummers als "Waar Is Mijn Boormachien!?" blijven gigantisch lang in je hoofd hangen. Het publiek reageerde natuurlijk het allermeest bij die bekendste hits als "Dikke Lu". Die blijven de boel nog altijd op stelten zetten. "Geef Da Kaske Na Is Hier" werd hun afsluiter, al deden ze er nog "Den Silvain" boven op, 'eentje om aan Triggerfinger te laten zien hoe het echt moest', aldus Clement Peerens. Ook die andere band van't Stad dEUS kreeg hun 'The Architect' versie hier iets anders te horen. Uiteindelijk sloten ze dan echt af met "Vinde Gij Mijn Gat (Niet Te Dik In Deze Rok). Een CPEX klassieker.

Van Antwerpen gingen we daarna naar West-Vlaanderen. SX komt namelijk uit Kortrijk. Ze brengen met z'n drieën etherische indie pop. Van ver gezien zou je zangeres Stefanie Callebaut kunnen aanzien voor Selah Sue, want haar kapsel was een even grote opgestoken blonde warboel. Haar stemgeluid is wel anders, maar zeker niet slechter. SX zijn veel keys, gemengd met gewone en elektro drums en wat gitaar. Ze staan deze zomer niet veel op de Belgische podia omdat ze bezig zijn met een tweede album. Van dat eerste album "Arche" (2012) zijn er heel wat bekende nummers, zeker als je een frequente Studio Brussel luisteraar bent. "Gold" was er daar zeker eentje van. SX is steeds een beetje mysterieus en dat komt niet alleen door hun muziek, hun licht show was ook zo opgebouwd dat er voor enige mystiek gezorgd werd. Hun allerbekendste nummer was uiteraard "Black Video".

Begin dit jaar bracht Joost Zwegers met zijn Novastar het album "Inside Outside" uit. Ondertussen heeft hij al een weg afgelegd langs Belgische en Nederlandse culturele centra en ook de festivals laat hij niet links liggen. Opener werd de titeltrack van dat nieuwe album. Een festival is natuurlijk voor een breder publiek en dus kwam de meeste reactie hier op Puurs Live vooral op de oudere bekendere nummers als "Mars Needs Woman", een mooie rustige ballade. Joost ging uiteraard ook voor enkele nummers aan zijn piano zitten spelen, zoals tijdens "Light Up My Life". Maar tegenwoordig zien we hem veel meer met de gitaar in de weer. Ook hier, hij ging er helemaal voor tot het zweet er af liep. Hun set was mooi opgebouwd met een goede mix van nieuw en oud. Nummers als "Because" en "Never Back Down" zijn altijd tof om terug te horen. Zeker dat laatste wat hij in eerste instantie alleen aan de piano bracht. "Wrong" en "Never Back Down" werden mooie meezingers voor het Puurse publiek.

Op het podium van Stereo Vedett had dj Murdock ook een mooie hoopje volk bij elkaar gekregen. Op zich geen probleem dat er verschillende soorten muziek te horen zijn op een festival, maar toch is het altijd jammer dat de beats van een dj-set rustige momenten van een liveband overstemmen.

Magnus live waren de laatste op de affiche van vrijdag. Dit dance/elektro project van dEUS frontman Tom Barman en dj C.J. Bolland kreeg in deze live versie alles mee van een gewone band, drums, gitaar, bas, keys, maar daar stopte de vergelijking dan ook, want het was allesbehalve gewoon. De beats van Magnus gingen je lijf binnen tot aan je kleinste teentje. "Rhythm Is Deified" was een nummer waar de gitaar iets meer speelkracht kreeg, maar het elektronische bleef hier heel overtuigend aanwezig. Het had allemaal iets donkers en opwindend. "Catlike" is een van de nieuwe nummers die zullen uitkomen op het nieuwe album "Where Neon Goes To Die" op 1 september. Ook de oude nummers, zoals "Rock Chick", van dat ondertussen al 10 jaar oude album "The Body You Gave Everything" werden niet vergeten. Dit dance project had wel iets om zo live te horen, er op stilstaan was niet gemakkelijk, maar mijn voorkeur gaat toch eerder uit naar dEUS.

Daarmee zat de eerste dag van Puurs Live er op. De muziek zat al goed, maar het publiek liet het voorlopig wat afweten, in die zin dat ze gerust met een groter aantal hadden mogen afkomen. Hopelijk zijn ze talrijker op zaterdag en zondag. Voor wie nog niet weet wat doen dit weekend, check even hun website en kom af!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Puurs Live
Datum: 
25-26-27 juli 2014
Locatie: 
Fort Liezele Puurs
Meer informatie
Meer over