In april vorig jaar lanceerde Vranckx een oproep naar jonge Vlaamse reportagemakers. In januari ging het eerste werk van eigen bodem op antenne en einde juni volgt nummer vier. Het is een opmerkelijke reportage van Filip Huygens over Nepalese ‘weeskinderen’ die eigenlijk nog ouders hebben maar toch op de ‘adoptiemarkt’ terechtkomen. Hoe de kindertehuizen erin slagen om van zo’n kinderen ‘papieren wezen’ te maken, zien we op zaterdag 29 juni in Vranckx.

Ze hebben nog één of beide ouders en komen toch als wees op de ‘adoptiemarkt’ terecht. Het klinkt behoorlijk onwaarschijnlijk, maar sommige Nepalese weeshuizen maken het mogelijk. De Vlaming Jurgen Conings van de organisatie ‘Action for Child Rights’ kwam de wantoestanden op het spoor. Reportagemaker Filip Huygens volgde hem naar Nepal, op zoek naar bewijs van de handel in zogenaamde ‘papieren wezen’.

Arjun is zo’n papieren wees. Terwijl zijn moeder in de gevangenis zit, belooft een kindertehuis voor haar zoontje te zorgen. Maar ondertussen wordt Arjun geadopteerd door een Amerikaans echtpaar. Wanneer Jurgen de Amerikaanse adoptieouders inlicht over de situatie, schrikken ze. Maar toch willen ze in contact komen met de biologische moeder. Ze sturen Jurgen een brief en een fotoboek op waarmee hij op bezoek zal gaan bij de moeder van Arjun.

En Arjun is lang geen alleenstaand geval. Jurgen zoekt in Nepal uit hoe de tehuizen erin slagen om van een kind met ouders een papieren wees te maken. In het weeshuis waar Arjun verbleef, wil hij het boek bemachtigen waarin kinderen en adoptieouders aan elkaar gelinkt worden. Het is een sluitend bewijs dat er in papieren wezen gehandeld wordt. Jurgen wil zo de wantoestanden aanklagen en doen stoppen.

Weesjes van papier: in Vranckx op zaterdag 29 juni om 20.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: