“Ik heb geen idee waar ik zal belanden. Het enige wat ik met zekerheid weet, is dat ik op de fiets nooit tegenwind zal hebben!”

“Ik heb geen idee waar ik zal belanden. Het enige wat ik met zekerheid weet, is dat ik op de fiets nooit tegenwind zal hebben!”

Fietsende reporter Wouter Deboot, bekend van zijn fietsavonturen in onder andere 'Dwars door Oceanië' en 'Dwars door Amerika' in Iedereen beroemd, brengt binnenkort het gloednieuwe programma Met de wind mee op Eén. Al fietsend ontdekt hij de wereld, ontmoet onderweg interessante mensen, en laat zich vooral leiden door het toeval.

"Wat als ik niet op voorhand beslis welke fietsroute ik afleg, maar die route laat bepalen door de wind?" Dat is de vraag die Wouter zich stelde na zijn fietstochten voor Iedereen beroemd. En dus kiest hij voor een nieuw avontuur: Met de wind mee. Een maand lang fietst Wouter elke dag 100 kilometer, in de richting die de wind hem aanwijst. Geen grootschalige operatie aan de andere kant van de oceaan, geen ingewikkelde reisroutes of moeilijke voorbereidingen. Nee, deze keer dwarrelt hij als een blad door Europa, honderd kilometer per dag met de wind mee, het absolute toppunt van vrijheid.

Wouter Deboot: "Het is naïef om te denken dat je naar de andere kant van de wereld moet reizen om een groot avontuur te beleven. Ik liet het lot zijn werk doen. Zo kreeg het toeval vrij spel en werd het een avontuur om nooit meer te vergeten."

Warme ontmoetingen

Wouters tocht begint thuis in Drongen en in dertig dagen doorkruist hij maar liefst negen landen. Waar eindigt hij uiteindelijk na een maand? Dat ontdek je vanaf 13 april op Eén. Wat we wel al kunnen verklappen: Wouter beleeft een mooie tocht met heel wat warme, grappige en ontroerende ontmoetingen.

Het begint al na enkele kilometers met een opmerkelijke ontmoeting aan de Grot van Lourdes – Oostakker. Daar maakt Wouter kennis met Médar, een man die twintig jaar lang een groot geheim met zich meedroeg en daar nog altijd mee in de knoop ligt. Via 3000 kilometer bos-, grind- en bergwegen botst Wouter onder andere nog op een boksende Serviër en een speleoloog die hem tot in de geheime onderwereld van Slovenië meeneemt.

Ook op deze trip wordt Wouter met open armen ontvangen. Zo krijgt hij water aangeboden van de moeder van onze koningin, danst hij op de vrolijke tonen van een Kroatische tambura en schuift hij mee aan een rijkelijk gevulde tafel waarvoor hij in ruil een stinkende ezel de stal moet insleuren.

Korte inhouden

Aflevering 1 (13 april)

Wouter vertrekt op avontuur. Hij neemt afscheid van zijn gezin in Drongen en volgt een maand lang de wind. 100 kilometer per dag. In deze aflevering start hij zijn avontuur via de Kalmthoutse Heide naar Leerdam in Nederland. Daar keert de wind en blaast die Wouter opnieuw naar België. In Bocholt gaat hij op zoek naar een slaapplaats en maakt hij, zij het via een omweg, kennis met de Limburgse gastvrijheid. Hij maakt ook kennis met Roger, een mijnwerker met pensioen, die hem tot in de sappigste details uitlegt hoe het leven diep onder de grond was. Tenslotte steekt Wouter de taalgrens over en botst hij op een onwaarschijnlijk verhaal in Pepinster, dat vele maanden na de overstromingen nog steeds in opbouw is.

Aflevering 2 (20 april)

Wouter start in Theux, een dorp vlakbij Spa. De wind duwt hem dieper de Ardennen in. In de buurt van Bastenaken heeft Wouter een koninklijke ontmoeting wanneer hij aan een kasteel aanbelt om water te vragen. Met frisse moed fietst hij zo de grens over naar Frankrijk, maar de weergoden zijn hem niet gunstig gezind. Drijfnat spoelt hij aan in Loison, een piepklein dorp in Frankrijk. Daar wordt hij uitgenodigd door een vriendelijke familie die hem van eten en een bed voorziet. In ruil daarvoor moet hij wel Hervé de ezel de stal in sleuren. Verder in Frankrijk heeft hij een gesprek met een koppel waarvan de man openlijk toegeeft dat hij een affaire met een andere vrouw heeft gehad. Zijn vrouw heeft het hem vergeven. Eindigen doet Wouter in Pont-à-Mousson. Maar voordat hij daar eindigt, beleeft hij nog de schrik van zijn leven in een eeuwenoud fort…

Aflevering 3 (27 april)

Deze aflevering start in mineur, want Wouter rijdt een vogeltje aan. Hij doet er alles aan om het diertje te redden. Op hoop van zege en met de wind mee rijdt hij verder door ‘De diagonaal van de leegte’, een verlaten strook die start in het noordoosten van Frankrijk tot aan Biaritz, in het zuidwesten. Hij praat er met Didier en zijn zus, allebei ongehuwde landbouwers en hard ploeterend om het werk van hun vader verder te zetten. In de Elzas heeft Wouter een bijzondere ontmoeting met Milan, een Serviër met een boksverleden. Dat ondervindt Wouter aan de lijve. Eindigen doet Wouter dit keer in het Zwarte Woud. Hij gaat er op zoek naar een slaapplaats en komt terecht bij Torsten. De barbecue wordt aangestoken en het bier vloeit rijkelijk terwijl Torsten vertelt hoe het was om soldaat te zijn in het Oost-Duitse leger aan de andere kant van de Muur.

Met de wind mee: vanaf 13 april elke donderdag om 20.35 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Boek Met de wind mee - een unieke fietstocht door Europa

Naast in het programma op Eén zijn Wouters fietsavonturen ook te volgen in het boek Met de wind mee, dat hij samen met Tim Van Steendam schreef. In dertig dagen tijd doorkruist Wouter maar liefst negen landen. Hij fietst naar waar de wind hem brengt.

Wanneer er tijd is om stil te staan bij de wereld rondom jou, ziet die er plots helemaal anders uit. Krijgen plekken waar je anders zomaar voorbijrijdt betekenis. Worden toevallige passanten gesprekspartners. En krijgt verwondering vrij spel.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Pelckmans en is vanaf 13 april te verkrijgen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over