Donderdagavond ging de nieuwe productie van Loge10 Theaterproducties in première in de rode zaal van het Fakkeltheater. Met “een inspecteur belt aan” maakten ze alvast een mooie start van hun nieuwe seizoen. Het stuk van JB Priestley werd vertaald en geregisseerd door Bruno Vanheystraeten.

“Een inspecteur belt aan” vertelt het verhaal van een gelukkig en rijk gezin. Ze vieren de verloving van hun dochter Sheila (Nathalie Wijnants) met Gerald (Jan Schepens). Hij is de zoon van één van de grote concurrenten van vaderlief, maar hij ziet het positief en hoopt op een nauwe samenwerking in de toekomst. Hun gezellig diner wordt verstoord als dienstmeid Edna (Laura Seys) een inspecteur, genaamd mr. Goole (Wim Van de Velde) binnenlaat. Arthur Birling (Dirk Bosschaert) voelt zich de koning te rijk en is niet erg onder de indruk van de inspecteur. Zijn kinderen daarentegen laten snel hun sterke hoog opgetrokken muur zakken. Eric (Guillaume Devos) was al eerder die avond sterk in de drank gevlogen, maar dat kan hij nu des te meer gebruiken. Hun moeder weet zich het langste sterk te houden. Sybil Birling (Andrea Croonenberghs) doet er dan ook alles aan om de familie-eer hoog te houden. Maar wat doet de inspecteur daar eigenlijk? Er werd eerder die dag een jong meisje binnengebracht met een zelfmoord poging. Jammer genoeg heeft ze het niet gehaald en de inspecteur onderzoekt nu wie er schuldig is aan haar dood. Heeft er iemand schuld aan de dood van het meisje? Zo ja wie van het gezelschap is dan de schuldige? Zal de inspecteur slagen in het ontmaskeren van de “dader”?

Het theaterstuk werd in één keer doorgespeeld zodat het zeker spannend bleef. Eigenlijk was het één lange scène over een ondervraging waarin een intro en flashbacks verwerkt waren. De huiskamer kwam dan ook niet tot helemaal vooraan het podium zodat er plek was voor de flashbacks te spelen, ze stapten letterlijk even uit het ene verhaal recht in het andere. Door die handige flashbacks was je mee met het verhaal. Er werd niets in gezegd zodat de ondervraging gewoon leek door te gaan. De inspecteur stelde zo zijn vragen dat het in volgorde perfect uitkwam en het in de flashback ook de normale gang van zaken leek. Naar het einde toe wordt je meer en meer in het verhaal gezogen, je wil perse weten wat ieder van hen met de zaak te maken heeft. Het wordt spannender en spannender met de minuut. Een onverwacht plot en een open einde zorgen ervoor dat je na de voorstelling nog lang aan het denken bent over hoe of wat? Mensen stroomden langzaam aan de zaal uit, aan het praten over het mogelijke einde. Of misschien eerder aan het denken hoe de vork juist in de steel zit.

Meer info en tickets kan je vinden op www.loge10.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: