Op zondag 28 februari zal Het Zesde Metaal twaalf uur lang live ‘televisie’ maken vanuit een huis. Klinkt als Big Brother? “Ja, maar dan zonder douchescènes”, blikt Het Zesde Metaal-frontman Wannes Cappelle alvast vooruit. “En allicht ook met íets minder conflicten.” Al hoeven reality tv-junkies zich verder geen zorgen te maken: “Het gaat boeiender zijn dan onze doorsnee repetitie. Beloofd!” Meer nog: de tv-marathon eindigt met een concert van de populaire band.

Het idee om ‘iets’ met livestreaming te doen, is het afgelopen halfjaar gerijpt bij de verschillende bandleden. “In het begin dachten we er hetzelfde over als elke andere muzikant: nee, merci, ’t is écht niet hetzelfde! Maar op een bepaald moment hebben we het idee gewoon omarmd en gedacht: laten we er dan ook vooral níet hetzelfde mee doen!”

De magie van een concert zit hem vanzelfsprekend voor een groot stuk in de wisselwerking tussen artiest en publiek. “Dat soort magie ga je nooit krijgen in een livestream. Maar heel wat andere dingen zijn plots wél mogelijk. Zo’n livestream kan het publiek – ironisch genoeg – zelfs juist dichter bij de band brengen. Want gedurende die twaalf uur gaat de kijker echt met ons kunnen praten. En die verzoeknummers die we normaal niet doen omdat ze niet in onze set passen of omdat we zijn vergeten hoe we ze nu weer moeten spelen, die gaan we dit keer wel doen. En wie weet, nemen we zelfs eens dat veelgevraagd filmpje op voor de verjaardag van iemands lief. We willen er onze fans zoveel mogelijk bij betrekken.”

Residentie van dienst is de Deugdzonde, een B&B in Zwevegem met een repetitiezaal waar Het Zesde Metaal in februari normaal zijn theatertournee in elkaar had gebokst. “In zekere zin gaan we dat op 28 februari nog altijd doen. We gaan een volledige dag toewerken naar één concert. Als een soort vlieg op de muur gaat iedereen die dag onze repetitie kunnen volgen, al willen we ze daar nu ook weer niet mee, euh, doodslaan. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat Filip Wauters tussendoor in een apart kanaal een masterclass gitaar geeft of dat ik beginners leer hoe ze ‘Ploegsteert’ moeten spelen.”

En wie honger krijgt, kan samen met onze vegan chef Barbara Geeroms het avondmaal van de band bereiden. Liefst niet té pikant wel, want Cappelle en de zijnen moeten die avond dus ook een volwaardige set spelen, en ze zijn niet van plan om het zichzelf makkelijk te maken. “Voor Studio Brussel maak ik op dit moment elke week een cover en we gaan onze set die avond opbouwen rond die covers. Alleen gaan we die nummers voor die dag nog nooit samen gespeeld hebben, dus dat wordt spannend.”

Nog beter nieuws: stel dat het grondig fout loopt, dan ga je er – sensatie! – vanop de eerste rij op zitten kijken. “Omdat we zonder livepubliek spelen, kunnen we de camera’s zetten waar we willen. Zelfs op ons hoofd. We gaan allicht ook in een kring staan, want waarom ook niet? Mensen gaan die dag echt een compleet andere concertervaring krijgen, naast dus ook een bijzondere inkijk in het leven van Het Zesde Metaal.” En misschien is er toch ook nog tijd voor een paar hits? “Allez, dan!”

Cappelle ziet de tv-marathon als een experiment, want hij gelooft niet dat livestreams na corona zomaar gaan verdwijnen. “Natuurlijk gaan we met z’n allen terug de concertzaal induiken, maar ik denk tegelijk dat er nog zoveel meer mogelijk is met livestreaming. Dit is de beginfase van een heel nieuw tijdperk, en mogelijk ben ik nu aan het vloeken in de kerk, maar ik vind dat best boeiend.”

Tickets voor de marathon van Het Zesde Metaal kosten 10,00 euro en kan je hier aankopen.

Deze livestream is mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse Overheid (Culturele Activiteiten Premie) - Verbeelding werkt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over