Een frontview met de cast musical 14-18

Niemand zal er omheen kunnen.Volgend jaar is het exact 100 jaar geleden dat “Den Grooten Oorlog “ uitbarstte. Studio 100 wil een waardige herdenking neerzetten met  een spektakel volle musical 14-18, die in April 2014 van start zal gaan in de Nekkerhal te Mechelen.

Het verhaal focust zich op de belevingswereld van een handvol boezemvrienden: Jan,zijn jongere broer Kamiel, zijn vriend Fons en machotype Albert. Allen hoopten op een kort soldatenavontuur. Evenals hun Britse en Franse collega’s en hun Duitse vijanden, hoopten ze thuis te zijn rond Kerstmis 1914. Niets was minder waar, het draaide uit op een meedogenloze strijd om te overleven, maar ook een oorlog met liefde en onvoorwaardelijke vriendschap als wapen. En eens de uniformen uit, was er pure menselijkheid, zo bleek uit getuigenissen van de verpleegsters aan het front in de hulpposten.

Studio 100 attaqueert met een elite-cast-divisie. Jo de Meyere als Generaal, Jelle Cleymans als Jan, Jonas Van Geel als Fons, Bert Verbeke als Albert, Peter Van de Velde als Korporaal Dedecker, Louis Talpe als Hermans, Free Souffriau als Anna, Maaike Cafmeyer als Céline en Lander Depoortere als Kamiel.

Cast en pers trokken naar het vroegere front voor een confrontatie met de gruwelijke gevolgen van de vernietigende oorlog rond Ieper. Het museum“ In Flanders Fields “ maakt de acteurs via kleurenprojectie wegwijs in het toenmalige dagelijkse lijnenspel van verschuiven van frontlinies, daarnaast worden persoonlijke verhalen  naverteld.

Niet alleen kogels, maar ook het natuurelement water joeg velen de dood in. Enerzijds de Vlaamse kleigrond die beperkt het water opnam, anderzijds de sluizen die werden opengezet om de vijand te verrassen met de verdrinkingsdood of pure ellende.

Essex Farm Cemetery is één van de vele Britse begraafplaatsen van de CWGC ( Commonwealth War Graves Commission ). Essex Farm te Boezinge,was ten oorlogstijde een vooruitgeschoven verbandplaats (Advanced Dressing Station), nu zijn 1200 witte grafstenen nog stille getuige. Hier schreef dokter-dichter Lt-Col. John Mc Crae zijn wereldberoemd gedicht “ In Flanders Fields “. Mc Crae zelf haalde het einde van de oorlog niet en is begraven in het Noord-Franse Wimmereux. Jelle Cleymans houdt eerbiedig stil bij het graf van soldaat V; Strudwick,van The Rifle Brigade die stierf op 14/01/1916, amper 15 jaar oud, de tweede jongste gesneuvelde in de Ieperboog. Jelle vraagt zich af of er een soort van gentleman’s agreement bestond in oorlogstijd om de hulpverlenende ambulanciers niet te beschieten.  Ongeschreven regels bestonden, maar het was oorlogstijd….

Bij de Duitse begraafplaats Langemark overheerst somberheid en kilte door strakke lijnvorming en donkere modernistische betonnen muren. De acteurs marcheren door een bunkerachtige gang richting kerkhof. Het “Deutschland über all gevoel” moest hier doordringen als propagandamachine, tot in de ziel van elke Duitse soldaat en bevelhebber.

De inlevingstocht van de acteurs eindigt in het Belgische deel der gevechtszone, De Dodengang te Diksmuide. Dit was 4 jaar een vooruitgeschoven loopgravenstelling van de Belgische verdediging aan de Ijzer .Hier werd om elke meter gevochten.

De zandzakjes zijn nu van beton, en het slijk, ooit oorzaak van barre ellende, is niet meer. Jo De Meyere baant zich door de loopgraven, die toen langs beide zijden beschoten werden, en kan zich levendig inbeelden welke afschuwelijke drama’s zich hier hebben afgespeeld. Hij verwijst naar een theaterstuk van hem: Petrus en de doodendraad.  Een tragische love-story in een plaats aan de grens waar ooit ‘den draad’ stond,die een dorp in tweeën sneed, tijdens de eerste wereldoorlog. Zijn verhaal in de dodengang maakt ons nieuwsgierig naar de verdere veelbelovende uitdieping van zijn rol in de musical.

Cast en pers hadden het voorrecht om te genieten van een warm oktoberbriesje en een deugddoend zonnetje en bovenop de loopgraven de IJzer en de IJzertoren te kunnen bewonderen. 100 jaar geleden kon je je maar beter gedeisd houden en je tot aan je enkels in de poldermodder laten zakken!

De acteurs eindigen de dag met een rugzak aan prikkels en bewust wordende ervaringen van het oorlogsverleden en zullen ongetwijfeld intieme emotionele sleutelmomenten neerzetten voor het publiek, dat zich op een filmset zal wanen tussen grootse oorlogstaferelen.

14-18 mag je niet missen, het wordt niet alleen een musical van formaat, maar ook een herdenkingsmoment voor alle strijders, gesneuvelden en verhalen achter de schermen van het oorlogsfront.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Musical 14-18
Locatie: 
Nekkerhal Mechelen

Reservatie:

Meer over