Het tweede seizoen gaat in premiere op 2 september om 17.25 uur op Ketnet

Bij de start van het nieuwe schooljaar horen natuurlijk ook nieuwe programma’s op Ketnet! Zo stelde Campus12 vorige zaterdag zijn nieuwe seizoen voor dat vanaf morgen op Ketnet te zien zal zijn. En natuurlijk zou het Studio100 niet zijn, mochten ze dat niet met het nodige tromgeroffel doen. Daarom ontving onze reporter er een rondleiding, kon hij een workshop boksen en zingen volgen en kreeg hij alvast een sneak preview van het tweede seizoen te zien.

In het theater van Campus12 werden op zaterdagochtend de pers en de winnaars van de Ketnet-wedstrijd verwelkomd. We werden er begroet door Ketnet-wrapper Sien die de fans opwarmde en klaarmaakte voor de komst van hun favorieten: Noah (Jasper Heyman), Sam (Lennart Lemmens), Louise (Nina Rey) en Emilie (Jelisa Van Schijndel). Ze kwamen met veel enthousiasme opgerend en namen de pers en de kinderen mee op de set van Campus12.

© Edwin Houdevelt

Voor het eerste deel werden we ondergedompeld in de natuurlijke habitat van de boksers. Niemand minder dan Sam en Noah zelf leidde de groep vakkundig rond. Beiden konden ze de fans meeslepen in hun verhalen en wanneer de vraag viel of we nog iets wilden weten, hadden alle kinderen hun mond vol verwondering. Wanneer er geen vragen volgde, keken Noah en Sam met een brede glimlach naar elkaar en volgde de slogan: “Wat maakt ons sterk, team werk!”. Ze gaven de fakkel door aan Louise en Emilie die ons stonden op te wachten in de foyer van het koor om ons mee te nemen in de zangwereld. In de kleedkamer vertelde Louise en Emilie dat dit vooral de ruimte is waar ze de lastigste scenes draaiden. Vaak moeten ze gesprekken voeren in de spiegel en toch mag de camera en crew niet opduiken op beeld. En net dat zorgt voor de nodige uitdaging.

Voor het tweede deel van de dag kregen de pers en de kinderen workshops van de coaches van beide werelden. Zo leerde bokscoach Jurgen de basistechnieken aan en mochten de kinderen een klein rondje boksen in de ring tegen Jurgen en Noah. Vervolgens vond in de foyer van het koor een zangsessie plaats, geleid door vocal coach Tim Stuart. Hierin kregen de kinderen stemoefeningen aangeleerd en mochten ze de workshop afsluiten door samen het introlied “Give it all” te zingen met Tim, Louise en Emilie.

Als kers op de taart keerden we terug naar het theater, waar we de eerste vier afleveringen van het nieuwe seizoen in avant-première mochten bekijken. Natuurlijk gaan we geen spoilers geven, maar we kunnen wel zeggen, de spanning zit er al in vanaf aflevering 1! Als afsluiter kregen alle winnaars de kans om met de cast op de foto te gaan en kregen ze nog een goodiebag van ketnet mee.

© Edwin Houdevelt

Om de dag compleet te maken kon onze frontview-reporter ook nog Jasper Heyman (Noah) strikken voor een interview. Hij vertelde over hoe hij Noah werd, welke lessen hij daarvoor nam en over het reilen en zeilen achter de camera.

Hoe ben je in deze rol terecht gekomen?

Wel, eigenlijk begon het met een auditie voor Ghost Rockers. Ik kreeg uiteindelijk geen rol, maar daar hebben ze mij wel van onthouden en zo ben ik uitgenodigd voor een kleine rol in de special van Prinsessia - het prinselijke bal. Dit was de eerste keer dat ik iets deed voor tv. Daarna heb ik nog meegedaan aan een aflevering van Kosmoo. Al twee mooie kansen en toen kwam de vraag of ik wou komen auditeren voor een nieuw programma. En dan bleek dat ik ronde na ronde mocht terugkeren, tot ik plots een telefoontje kreeg van: “Seg, we zouden u graag de hoofdrol van Noah zien spelen.”, waar ik natuurlijk enthousiast op ben ingegaan.

Ik heb nooit gestudeerd voor theater of musical, maar het is altijd een heel gepassioneerde hobby voor mij geweest en heb ook altijd gezegd dat als ik ooit de kans heb, dan wil ik ze heel graag grijpen. Maar als die niet komt, dan ben ik ook tevreden om het als hobby te blijven verder doen. En toen kwam dit. Het was wel even aanpassen van het theater naar acteren voor een camera. Normaal gezien heb je na je voorstelling nog tijd om te horen hoe het publiek het vond. Kan je nog kritiek meenemen voor een volgende voorstelling. En heb je heel direct contact eigenlijk, maar dat heb je op een set niet natuurlijk. En dat is dan op een dag als deze, des te leuker om de kindjes eens te zien en dan kijken hoe zij naar de afleveringen kijken. En dat je ze eindelijk eens kan ontmoeten, dat je ze eens een echt vuistje kan geven, want dat willen ze dan stiekem ook allemaal en ik eigenlijk ook. Super schattig en super fijn om die dan allemaal met die bokshandschoentjes te zien.

Heb jij leren boksen voor de serie?

Ja, ik kon dat niet en ben totaal geen vechtersbaas. Integendeel, ik ben iemand die eerder verbaal van mij af zou proberen te duwen. Ik heb ook op een tamelijk harde jongensschool gezeten en daar was ik wel om bekend. Dat ik eerder ze verbaal van mij afstootte, dat ze dachten van die heeft geen zin om op de vuist te gaan, dus dat was dik OK.

Boksen heb ik dus speciaal voor Campus12 geleerd. Ik ben zelf meer een danser, dus hebben we met de coach het ook vanuit die invalshoek proberen benaderen, terwijl voor Naomi (Hanne), zij had dat al meer in haar lichaam omdat ze al meer iets met ruwere sporten gedaan had. Ik moest al wat meer geprepped worden om toch een soortgelijke kampioen te spelen, zodat het echt zou lijken. Stelselmatig wordt dat ook wel beter. Als je seizoen 1 en 2 met elkaar vergelijkt, ga je wel een verschil zien. Nu is het boksen al meer in mijn lijf gekomen en gaat het aanleren van bokschoreografie ook sneller.

© Edwin Houdevelt

In elke aflevering kijk je naar het publiek om hen aan te spreken. Is dat een techniek dat ze van in het begin gezegd hebben dat ze dit gingen integreren of is dit nadien gekomen?

In de scenes van de auditie was het ook al geïntegreerd, maar werd er niet expliciet iets over verteld. Tijdens de eerste lezing werd het dan duidelijk dat we het ook echt gingen toepassen in de reeks. Dat is - denk ik - nog niet vaak gebruikt binnen de Vlaamse tv in het algemeen, dus persoonlijk vind ik het een leuk stijlelement. Vooral ook een goede manier om het sarcasme van Noah te kunnen integreren, aangezien Noah heel introvert en heel gesloten is, is dit een manier om zijn gevoelens toch meer te tonen en zijn sarcastische humor erbij te krijgen. Het zorgt voor een extra grappige en emotionele dimensie. Een heel leuke inkijk op het personage.

Jullie zijn een heel hechte groep. Proberen jullie buiten de studio ook af te spreken?

Dat proberen we zeker, maar na een lange draaidag komt dat er niet altijd van. Het is ook wat afhankelijk van met wie je veel samenspeelt. Met Lennart (Sam) sta ik in bijna elke scene, dus wij hebben een hele hechte band. Maar wij proberen wel met de hele groep, zelfs met de ensemble koorleden, af te spreken. Zo leer je elkaar beter kennen en dat is wel zeker fijn.

Hebben jij een routine bij de start van een opname?

Ja. ’s Ochtends check ik of mijn haar gewassen is, dan kan kap en grime er zo veel mogelijk mee doen. In de schmink zit ik meestal met een callsheet, waarin opstaat om hoe laat en wat de scenes van de dag zijn. Dan neem ik mijn teksten nog een laatste keer door voor ik naar de set ga. Dat is dan wel grappig want dat is dan puur tekst zonder enige emoties om de woordjes en de zinnen te kunnen afratelen en te checken dat je ze kent. Op set repeteren we de scene nog eens door van waar we moeten staan en dan komen er eventueel nog koorleden of figuranten bij. En dan kan het opgenomen worden.

© Edwin Houdevelt

Is er een vrijheid voor wanneer je de tekst vergeten bent of mag je zelf een insteek geven? Of is het gewoon het script volgen?

Nee, we hebben wel een bepaalde vrijheid. De eerste keer gebeurt er uiteraard een lezing en dan probeer je al af te toetsen van ‘dit is een beetje raar als ik het zo zou zeggen’. Soms komt er op dat moment al een tekstaanpassing en kan je dat dan snel opschrijven. Maar zolang je de essentie blijft vertellen en dat de juiste kernwoorden gebruikt zijn en je zin vooral grammaticaal correct is, dan is het goed. Soms gebeurt het dan ook op de set dat we denken, ‘die zin is een beetje raar’, of ‘we gaan dat toch anders doen’, en dan is het ook ok.

Het is heel warm in de studio’s, hoe doen jullie dat tijdens de opnames?

“Gewoon doen” is sowieso een regel in showbizz. We hebben het geluk dat de schminksters klaarstaan om te komen deppen met tissues tussen de opnames. En ik probeer zelf ook mijn kostuum aan te passen als het kan. Is het een warme dag, dan probeer ik zo min mogelijk lagen aan te doen en bij een koude dan het omgekeerde. Maar soms kan het niet anders uiteraard en dan is het gewoon doordoen. Gewoon doen en het is plezant, dus daar moet je vooral aan denken.

Het tweede seizoen van Campus 12 gaat in premiere op 2 september om 17.25 uur op Ketnet

Tekst: Sofie Paternoster & Jessica Miranda Parada

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over