Uitreiking tijdens taalfeest REYERSTaal in Handelsbeurs Gent

Tijdens het VRT-taalfeest REYERSTaal in een volle Handelsbeurs (Gent) is Peter Vandenbempt uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs én de Publieksprijs Jan Wauters. De sportverslaggever, analist en interviewer was de favoriet van zowel jury als publiek, dat voor de eerste keer zijn favoriete taalvirtuoos verkoos.

Voor de eerste Publieksprijs Jan Wauters werden bijna 3900 stemmen uitgebracht. Zes op de tien stemmers kozen voor Peter Vandenbempt. De jury velde hetzelfde oordeel: "Het gemak, de aplomb en zwierigheid, kortom het taalplezier spat er bij Peter vanaf."

Als winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters geeft Peter Vandenbempt op Canvas een extra staaltje van zijn kunnen: hij kondigt de Canvas-programma’s aan op donderdag 27 oktober 2016.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. Zij sprak in de Handelsbeurs een laudatio uit voor de winnaar. De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Ruth Joos (radiomaker VRT), Birgit Van Mol (tv-journaliste VTM), Jeroen Roppe (algemeen hoofdredacteur Bruzz),Wim Vanseveren (directeur deBuren), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Waren ook genomineerd voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters 2016:

  • Annelies Beck, Journaliste (VRT)
  • Faroek Özgünes, Journalist (VTM)
  • Mark Janssens, Radiomaker (Klara)
  • Tom De Cock, Radiomaker (MNM)

De jury motiveerde de jury haar keuze voor Peter Vandenbempt als volgt:

Peter Vandenbempt heeft een uitstekend, origineel en zeer creatief taalgebruik. Zijn veelzijdigheid blijkt onder meer uit zijn aandachttrekkende tussenkomsten bij panelgesprekken en interviews. En dan zwijgen we nog over de columns waarin hij ook zijn ethische betrokkenheid bij de sport laat blijken. Het gemak, de aplomb en zwierigheid, kortom het taalplezier spat ervan af.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: