De European Film Academy, het Filmfestival van Cannes, de Deutsche Filmakademie, de Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, het Filmfest Hamburg, het IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam, het International Film Festival Rotterdam (IFFR), het Nederlands Film Fonds en de Accademia del cinema italiano-Premi David di Donatello betuigen hun diepste bezorgdheid over de dreigende opsluiting van de Iraanse filmregisseur Mohammad Rasoulof.

Rasoulof won reeds verschillende prijzen in Cannes en ontving onlangs de Gouden Beer op de 70ste Berlinale voor zijn recente werk. THERE IS NO EVIL brengt, net zoals zijn vorige films, een kritische blik op de consequenties van het leven onder een autoritair regime.

Mohammad Rasoulof werd net opgeroepen tot één jaar gevangenis door het Bureau van de Speciale Procureur voor overtredingen gerelateerd aan Media en Cultuur. Op 23 juli 2019 had het Iraanse Revolutionaire Hof de regisseur veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en twee jaar verbod om als regisseur werkzaam te zijn bij het maken van propaganda tegen de regering, met aansluitend een ballingschap van twee jaar om het land te verlaten en betrokken te geraken bij sociale en politieke activiteiten.

"De oproep om mijn gevangenisstraf uit te voeren toont maar het topje van de ijsberg van de onverdraagzaamheid en woede die het Iraanse regime karakteriseert in haar antwoord op kritiek. Ondertussen zitten verschillende culturele activisten opgesloten in de gevangenis wegens hun kritiek op het Iraanse regime. De brede en oncontroleerbare verspreiding van het Covid-10 virus brengt de Iraanse gevangenen bovendien in een levensbedreigende situatie. Deze omstandigheden eisen een onmiddellijke oproep vanuit de internationale gemeenschap, aldus Mohammad Rasoulof.

“We verzetten ons hevig tegen de aantijgingen tegenover Mohammad Rasoulof en roepen de Iraanse autoriteiten op om zijn veiligheid en leven te vrijwaren. We vragen eveneens dat de aanklachten tegen Mohammad Rasoulof worden ingetrokken, alsook dat zijn reisverbod onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt opgeheven zodat hij samen met andere kunstenaars aanwezig kan zijn op filmfestivals en bioscopen.

Wim Wenders, Voorzitter van de European Film Academy verklaart "Onze college Mohammad Rasoulof is een artiest die ons vertelt over een realiteit, waar we zonder hem weinig over zouden weten. Zijn film THERE IS NO EVIL, die de Gouden Beer won, is een diepmenselijk portret over extreme situaties, die geen enkele mens zou moeten meemaken. We hebben stemmen zoals Mohammad Rasoulof nodig, zodat zij de mensenrechten, vrijheid en waardigheid kunnen verdedigen.

Ulrich Matthes, voorzitter van de Deutsche Filmakademie voegt hieraan toe: “Mohammad Rasoulof is een buitengewone filmmaker die dankzij zijn menselijke films over vrijheid en onderdrukking wereldwijd zoveel mensen heeft kunnen bereiken. Hij is een representatieve meester van de Iraanse cinema: een rijke filmcultuur die ons de meest meeslepende verhalen brengt over het menselijke zijn. Mohammad Rasoulof’s films vertellen ons niet alleen over het leven in Iran maar brengen ook een universele filmtaal die empathie en vrede promoot. We hebben kunstenaars zoals Mohammad Rasoulof nodig zodat we onze stem kunnen heffen zonder daarvoor te worden veroordeeld.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: