In de zomer bruist Mechelen helemaal. Muziek, sport en cultuur zijn de ingrediënten voor een breed en straf programma van de Zomer is van Mechelen 2019. Dit jaar geniet iedereen van 21 juni t.e.m. 21 september van heel wat zomeractiviteiten in en rond Mechelen. Zomerse evenementen zoals BROEK, Ottertrotter, Parkpop en Maanrock kleuren de stad.

Niet twee maar drie maanden lang kan je zomeren in Mechelen. Ben je nu Mechelaar, toerist, muziek- of cultuurliefhebber? Iedereen komt aan zijn/haar trekken dankzij een zeer gevarieerd zomerprogramma die plaatsvinden op de mooiste plekken in Mechelen. “Muzikaal belooft dit een topzomer te worden. Het is altijd moeilijk vergelijken, maar ik denk dat dit de sterkste programmatie is in jaren. De zomer is bijgevolg ook dit jaar van Mechelen. Het programma is een mix van vaste waarden en enkele nieuwigheden. We zijn heel tevreden met BROEK als nieuwkomer. De vernieuwde editie van Mechelen Zingt in samenwerking met horeca en handel is ook belangrijke nieuwigheid. Maar we blijven verrassen. En dat werkt. Door het succes verhuist het klassiek concert van Casco Phil naar de Kruidtuin, waardoor het programma van Parkpop nog diverser wordt", aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

BROEK geeft de aftrap.

BROEK festival, dat is een weekend vol theater en dans van internationale klasse. Dit kersverse festival strijkt neer in het provinciaal domein Vrijbroekpark in Mechelen. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni geniet je van tal van voorstellingen van de bovenste plank. Op vrijdag geeft ‘The Sea Within’ het startschot. Ga deze powervrouw zien. Lisbeth Gruwez brengt je een magnetiserende dansvoorstelling die je zeker gezien moet hebben. Abattoir Fermé zorgt voor de tweede voorstelling van ‘Phantasmopolis’. Een verhaal over vijf mensen en de gruweldaad die hen met elkaar verbindt. Uniek want speciaal voor BROEK herneemt Abattoir Fermé dit bijna vergeten pareltje uit 2010. Als je het nog niet hebt gezien dan is dit je kans. Deze twee voorstelling kan je ook op zaterdag zien.

Op zaterdag starten de voorstellingen al vanaf de namiddag met ‘Ain’t done much healing’ van Peter Seynaeve, ‘We Were The Future’ van Meytal Blanaru en ‘Court of Choice part I: PLAY’ van Liesa Van der Aa & One Trick Pony.

Tijdig reserveren is de boodschap: klik hier.

Ottertrotter: hét low-impactfestival met zuiderse beats.

Eind juni is het de beurt aan Ottertrotter. Dit jaar wordt de 26ste editie ingezet met twee dagen feest waar je de wereld letterlijk kan proeven en de voordelen van een groenere levensstijl ontdekt. Een leuke mix aan livemuziek en dj’s met een mondiale toets. De grote namen die geen aankondiging nodig hebben maar ook de kleinere artiesten die nog ontdekt moeten worden, vind je op dit festival.

Op zaterdag zakken al heel wat toppers af naar Domein Tivoli in Mechelen. De Antwerpse zanger/rapper DVTCH NORRIS weet je met zijn aanstekelijk enthousiasme en energieke performance mee te krijgen. Met zijn single ‘Toothpick’ zette hij zichzelf op de kaart en zijn kersverse single ‘Blessed’ ft. Yann Gaudeuille is nu al een hit. Hij zorgt voor de soul, trap en oriental sounds op Ottertrotter. Nog een trio kleppers zijn de mannen van Babylon Trio. In 2016 kwam dit Irakese trio naar België en konden hun talent binnen de muziek ook niet hier verbergen. Zij brengen je een mix van hedendaagse Iraqi muziek. Zelf zijn ze enorm trots: “Beste mensen, we zien elkaar in Mechelen op 29 juni, met muziek en veel sfeer. Wij kijken uit naar jullie komst en zien jullie daar!”, aldus Babylon Trio. Verder staan ook DTM Funk met een zalige dj-set, livemuziek van Afriquoi op het programma van vrijdagavond en zorgen Bangarang Sound Station en BRUiTAL tussen de bands door voor zuiderse, zomerse beats.

Op zondag start je de dag met een lekker Fair Trade-ontbijt op het festivalterrein. Duurzaam feesten en bewust zijn over een groenere levensstijl is erg belangrijk en tijdens Ottertrotter kunnen zelfs de kleinsten op ludieke wijze verdiepen in diverse thema’s die hieraan gelinkt zijn dankzij de talrijke workshops op de Wijde Wereld en op de kinderboerderij. Op deze laatste dag staan dj’s en livebands afwisselend paraat om je een onvergetelijke dag te bezorgen. Het startschot wordt gegeven met niemand minder dan Jan De Smet. Vroegere frontman van De Nieuwe Snaar brengt een eigen voorstelling ‘Steek je vinger in de lucht’. Je krijgt grappige en herkenbare liedjes voor kinderen. Deze speelse en vrolijke deuntjes zorgen ongetwijfeld voor veel huppelende en dansende kinderen aan het podium. De Belgische folkrockers Stereomoon zakken ook af naar Mechelen. Met hun debuutalbum ‘Big Expectations’ krijg je een gestileerde plaat met rockende folk en breekbare pareltjes. Deze groep van vrolijke troubadours met een grote liefde voor muziek mogen dus zeker niet ontbreken. De spiksplinternieuwe highlife band uit Ghana, Santrofi, zorgt voor een stevige afsluiter van het festival. Maar ook Arumbo met nodige rumba beats, de drumband Fatiboombastic, Papa Mojito die je doet tango- en salsadansen of Umut Adan met zijn psychedelische folk zorgen voor een onvergetelijke dag.

Meer info op de nieuwe website: www.ottertrotter.be.

Parkpop: je wekelijkse afspraak in de Kruidtuin

De aftrap van Parkpop is op donderdag 4 juli en gaat zo door t.e.m. donderdag 15 augustus. Elke donderdagavond is je vaste afspraak in de Kruidtuin met een opwarmer en afsluiter door de dj’s van Radio Botanique en telkens een headliner van formaat. Zo staan dit jaar Radio Guga (4 juli), Günther Neefs (11 juli), Bart Kaëll (18 juli), De Mens (25 juli), Checkpoint Charlie (1 aug), U2be (8 aug) en Casco Phil (15 aug) op het podium.

Mechelen Zingt op zaterdag 13 juli

Bovenop een muzikaal programma op 11 juli in de Kruidtuin organiseert de Zomer is van Mechelen een extra editie van Mechelen Zingt op zaterdag 13 juli op de Grote Markt. Dit is een nieuwe en heel nauwe samenwerking met handel en horeca. Verwacht je aan een groot en leutig meezingfeest i.s.m. Vlaanderen Feest. Naar jaarlijkse traditie verzorgt Wim Leys en zijn band voor een flinke opwarmer, waarna Vlaanderen Zingt de avond ingaat met heerlijke klassiekers. Luidkeels meezingen is toegestaan.

Belpop Bonanza Sessie op 21 juli in de Kruidtuin

Een mooiere plek dan de kruidtuin om de Nationale feestdag te vieren, vind je niet. Een volledig dag- en avondprogramma houd je die dag zoet. Overdag kan je een bezoek brengen aan de Belgunique Makers Markt (12-19u) op het plein aan het water bij Thomas More. Daar nodigen we heel wat Belgische ontwerpers uit want #ikkoopbelgisch is toch mooi? Ontdek en koop unieke producten van lokaal maaktalent. Van lokaal gebrouwen bier, tot keramiek, woonaccessoires en handgemaakte juwelen. Maar er is nog veel meer dus kom het lokaal talent ontdekken op deze gezellige markt.

Als kers op de taart krijg je in de Kruidtuin vanaf 20u de Belpop Bonanza Sessie met Jan Delvaux en dj Bobby Ewing. Met twee zijn ze de spil van Belpop Bonanza, het beproefde concept rond de geschiedenis van de nationale popmuziek. Op zaterdag 21 juli presenteert het duo in Mechelen, en alleen in Mechelen, een onuitgegeven nationaal defilé. Verwacht een straf huisorkest, gereputeerde gasten in verrassende combinaties en massa’s mooie liedjes van Belgische makelij. Welke Belgische helden staan die avond op het podium? Dat hoor je héél snel…

Dijlefeesten in het midden van de zomer

Dijlefeesten is je ankerpunt van de zomer. Dit jaar op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus één groot feest op het nu al vertrouwde Cultuurplein. Heel wat verrassende livebands en dj’s serveren je twee dagen lang de beste beats. Zo is er de nieuwe Mechelse samenwerking met KURABU. Zij zullen je de beste dj’s serveren en ook zelf aan de mengtafel staan. Verder mag je een reeks van geweldige artiesten van De Nieuwe Lichting verwachten.

Zomeren op Transit M

Een site die heel wat in petto heeft is Transit M. Dit jaar geniet je van tal van evenementen voor zowel jong als oud. Zo wordt de DJ Rally er dit jaar gehouden waarbij lokale dj’s strijden om een plekje op het Feest Podium tijdens Maanrock 2019. Maar even goed kan je in juli, augustus en september Marché Congé bezoeken, een funky markt met hippe kleren, meubels, juwelen en nog veel meer. Het Klimkaffee is ook enthousiast om een leuke sfeer te bezorgen en dat zullen zij elke zondag doen met hun ‘Oep z’n zondags’ met een heerlijke barbecue of foodtrucks en heel wat gezellige muziek. Kortom een programma om u tegen te zeggen.

Maar er is nog meer…

Cultuur opsnuiven met een openluchtcinema met Filmhuis, kinderpret tijdens Mechelen Kinderstrand of de traditionele Beachvolley op de Grote Markt.. Feest verzekerd deze zomer!

Word vrijwilliger en werk mee tijdens de muziekfestivals

Wil je graag deel uitmaken van de Zomer is van Mechelen en een handje toesteken op de verschillende muziekfestivals? Sluit je aan bij het enthousiaste team vrijwilligers van de M-crew. Inschrijven kan via www.m-crew.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: