Voor de festivaldag op zaterdag 6 augustus mocht Festival Dranouter al in voorverkoop het bordje 'uitverkocht' uithangen. Zo'n 16.000 bezoekers tekenden present voor o.a. het laatste optreden van de Kortrijkse pop noir band SX Guido Belcanto, Tourist LeMC, Turfu, Fara én Het Beste Van 't Westen featuring Flip Kowlier, Brihang, Wannes Cappelle en Wim Opbrouck & Wim Willaert van De Dolfijntjes. Tijdens dit allstars project laten de West-Vlaamse helden nog enkele surprise special guests los op het podium. Ondertussen ontdekken vele families het uitgebreide aanbod kinderanimatie, themabars en kleurrijke foodstanden. Wie nog geen plannen heeft voor zondag 7 augustus, kan via de website of aan de festivalkassa's ter plekke tickets aankopen voor de allereerste editie van het loopevenement Dranouter Trail of voor een dagje festival.

Laatste optreden van SX

"Eerder deze week mochten we al aankondigen dat alle losse zaterdagtickets de deur uit waren", zegt organisator Bavo Vanden Broeck. "Kort daarna waren ook alle 2-daagse tickets "vrijdag+zaterdag" en "zaterdag+zondag", alsook alle weekendtickets de deur uit. Mensen keken verlangend uit naar deze festivaleditie. Kort na de middag was er al veel volk op het festivalterrein, onder andere voor Eurosongrevelatie Dadi Freyr en het Schotse exportproduct Elephant Sessions."

Dankzij het programma in combinatie met het stralende zonnetje zakten veel mensen al vroeg af naar het festivalterrein. "De witte tipi's, de hangmatten, de bankjes, de terrassen... Overal koos het publiek een plekje uit om te genieten van de chille sfeer die Festival Dranouter zo typisch maakt." Bij optreden van SX zat de mainstage Chateau goed vol, het allerlaatste van de band. Na een loopbaan van meer dan 10 jaar, besluiten Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet om SX “on hold” te zetten voor een onbepaalde tijd. Stefanie Callebaut gaf mee dat het speciaal voelde om hun laatste optreden op Festival Dranouter te spelen, omdat het daar allemaal voor hen begon. De Unplugged-versie gaf het afscheid van de band een gouden randje.

Babybar & Döner Kleibab

Wie op zaterdag langskomt op Festival Dranouter, spot heel wat gezinnen. "Zaterdag is steeds onze familiedag", aldus Vanden Broeck. "We boeken heel wat kinderactiviteiten met sprekende namen. Bij Döner Kleibab serveren de chefs reepjes klei aan de kinderen, recht van de grote homp. Tijdens DIY Zeepkistenrace knutselen ze een zeepkist. Het hoogtepunt is de race zelf. In de speelarena zijn er doorlopend 'lessen", zoals tafelmanieren, aerobics, wolkenkunde of fabeldieren.

"Net zoals de voorbije jaren, is de Babybar een welgekomen plek voor festivalgangers met kleine kindjes. Daar kunnen ze voeding en flessen kunnen opwarmen in een microgolfoven. Mama's die afkolven, kunnen de melk correct bewaren in de ijskast. Verder vind je er een ververstafel, een knuffelzetel en comfortabele stoelen zodat je je baby op je gemak kan voeden. Het initiatief is een samenwerking van vzw Borstvoeding en De Kringwinkel."

Nog zondagtickets te koop

De knaldrang en het gemis naar Festival Dranouter bleken groot, want niet alleen de zaterdagtickets waren allemaal in voorverkoop de deur uit. Ook de 2-daagse tickets vrijdag+zaterdag en zaterdag+zondag zijn uitverkocht, net als alle weekendtickets. Op zaterdag vulden 16.000 festivalgangers de festivalterreinen van Dranouter. Ze komen voor o.a. Tourist LeMC, Guido Belcanto en Talisk. Dé grote publiekstrekker van deze editie is ongetwijfeld Het Beste Van 't Westen, een allstars project waarbij Flip Kowlier, Brihang, Wannes Cappelle, Wim Opbrouck & Wim Willaert van De Dolfijntjes samen op het podium staan.

"Het zaadje was al geplant op de Dranouter Zomersessies XL in 2021, wanneer Flip Kowlier en Brihang het publiek verrasten tijdens de show van Het Zesde Metaal", vertelt Vanden Broeck. "De magie tussen de mannen hing in de lucht. Voor Festival Dranouter 2022 stelden we dit project voor, en konden Wim Willaert en Wim Opbrouck van De Dolfijntjes natuurlijk niet ontbreken. Gooi nog enkele special guests in de mix, en je weet nu al dat de Chateau op zijn grondvesten zal daveren." Voor zondag 7 augustus, de laatste dag van het festival, zijn er nog tickets beschikbaar via de website en aan de festivalkassa's. Morgen treden o.a. ZAZ, Integalactic Lovers, Sylvie Kreusch, Yong Yello, Kids With Buns, Folk Nevermind, Imar en Douglas Firs op.

Dranouter Trail

Ook op zondag 7 augustus: de allereerste Dranouter Trail. Tijdens dit unieke loopevent lopen deelnemers over de mainstage Chateau, over de verschillende campings, over het dorpsplein... Acteurs, muzikale verrassingen en animatie leuken het loopevenement onderweg op. Wie een weekendticket (5+6+7 augustus) gekocht heeft voor Festival Dranouter 2022 die kan bijna gratis (2 bongs) deelnemen aan de trail. Via de website van Festival Dranouter zijn er nog tickets in VVK te verkrijgen voor andere liefhebbers. Die tickets voor de Dranouter Trail kosten 18.50 euro, inclusief parking, verzekering via Sport Vlaanderen v

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over