Dranoeter vzw, de organisatie achter onder andere Festival Dranouter, maakt haar gebouwen klaar voor een groene toekomst. Dankzij een subsidie van de provincie West-Vlaanderen startte Dranoeter vzw onder andere met het isoleren van de infrastructuur. De ultieme blikvanger zijn de 90 zonnepanelen op de loods. “Alle keuzes worden afgewogen op basis van de CO2-reductie”, klinkt het.

De Provincie West-Vlaanderen maakt jaarlijks een miljoen euro subsidies vrij voor verenigingen, lokale besturen en scholen die klimaatprojecten willen realiseren. Eind 2019 kregen twaalf initiatiefnemers goedkeuring voor provinciale steun voor hun project rond CO2-besparing. Eén van die projecten is GreenFolk van Dranoeter vzw, de organisatie achter onder andere Festival Dranouter. “Dranoeter vzw is pionier op het vlak van duurzaamheid", weet gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. "De organisatie begrijpt als geen ander dat sensibilisering op het terrein ook effectief werkt. Een project als GreenFolk is voor hen een bewuste keuze. Als provincie beseffen we dat we zulke gangmakers nodig hebben. Zij zijn de beste ambassadeurs, de good practices, die anderen aanzetten om ook een klimaatproject in te dienen.”

Proefprojecten

De vzw investeert jaarlijks in diverse projecten die de ecologische impact van de werking beperken. De organisatie gaat samenwerkingen aan met diverse ecologische partners en investeert in proefprojecten rond waterzuivering, afval-reductie en verwerking, energie-efficiëntie... Ook is vzw Dranoeter in 2019 gestart met het aanleggen van een bosfonds.Met dit fonds wil de organisatie de komende jaren een bos aanplanten om de impact van haar evenementen te compenseren. Opgedane kennis bij deze projecten deelt Dranoeter vzw met collega’s en partners. Op die manier dragen de inspanningen bij aan het duurzamer maken van de hele sector.

“Al onze evenementen organiseren we zo milieubewust mogelijk, en dat geldt ook voor onze dagdagelijkse werking", aldus directeur Bavo Vanden Broeck. "Het doorspoelen van toiletten gebeurt met water uit onze regenwaterput en we kiezen voor FSC-papier als er flyers moeten gedrukt worden. Al ons afval wordt maximaal gescheiden ingezameld, wat de recyclage bevordert. Alle kleine inspanningen helpen. Binnenkort zijn onze gebouwen ook helemaal klaar voor een groene toekomst dankzij het project GreenFolk.”

Make-over loods

Het nieuwe project GreenFolk past dus perfect in dit plaatje. “Met GreenFolk verduurzamen en renoveren we onze infrastructuur van ons gebouw Dranouter Centrum in de Dikkebusstraat in Dranouter”, vertelt directeur Bavo Vanden Broeck. “Alle keuzes worden afgewogen op basis van de CO2-reductie. Concreet betekent dit dat we inzetten op het isoleren van de muren van het volledige gebouw."

"We zijn voornamelijk al aan de slag geweest in onze loods, waar we tijdens het jaar hoofdzakelijk materiaal voor onze evenementen stockeren. Tijdens Festival Dranouter fungeert de loods als backstage zone voor onze artiesten. Zo is het dak van de loods al geïsoleerd. Op het dak van de loods installeerden we maar liefst 90 zonnepanelen, een echte blikvanger. Binnenkort staan er nog andere ingrepen gepland voor de rest van het gebouw. Deze investeringen zijn enkel mogelijk dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen.” Dranoeter vzw mocht op een subsidie rekenen van 60.679 euro.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over