Na een sold out tour in de VS kondigde Drake eind januari zijn Assassination Vacation Tour aan door Europa. Aanvankelijk stonden er twee shows op de planning in het Sportpaleis, maar die werden in alle stilte beperkt tot eentje. Vermoedelijk door een teleurstellende ticketverkoop, want tot op vandaag is er nog steeds geen verklaring gegeven voor de keuze om een van beide optredens te annuleren en het dan nog eens een week te vervroegen. En dat terwijl de meeste fans al lang hun ticket bemachtigd hadden. Dat zelfs dat ene optreden niet uitverkocht geraakte, roept heel wat vragen op. Want als dé streamkoning geen Sportpaleis kan uitverkopen, wie dan wel?

Drake zijn show was groots en zelfs dat is een understatement. In het midden van de zaal was een gigantisch 360°-podium opgesteld, waardoor hij in staat was om meer interactie te creëren met zijn publiek dan bij een normale opstelling. Het wordt tijdens de show duidelijk dat dat belangrijk is voor hem, want hij rende als een onvermoeibare gek van de ene hoek naar de andere, zodat hij al zijn fans evenveel aandacht kon geven. Bij een Drakeshow staan de fans immers centraal en dat is een goeie zaak. Buiten de vele interactie strooide met duizenden complimenten, wat de sfeer ten goede bracht. Maar vanwaar hij de energie en de conditie haalde om de hele tijd rond te rennen, om dan al zijn verses mee te rappen zonder ook maar een keer naar lucht te happen, blijft een raadsel. Een goede fitnesscoach, misschien?

Drizzy bracht een show met alles erop en eraan: tal van medleys die het publiek wisten te bekoren, indrukwekkende visuals, vuurwerk, luide knallen en zelfs een vliegende Ferrari. Hij gaf de fans exact wat ze wouden. Tijdens zijn performance, die goed gevuld was met minstens 25 nummers, werd het nog maar eens duidelijk hoeveel hits Drake de voorbije jaren gescoord heeft. Op een gegeven moment verdeelde hij de zaal in twee, zodat beide kanten tegen elkaar konden opboksen door om ter luidst mee te zingen. Omdat de show zo goed gevuld zat, vergat hij soms wat meer aandacht te schenken aan de nummers die zijn fans wel helemaal wouden horen. Zo bracht hij een verkorte versie van Work (zijn samenwerking met Riri), maar rapte hij niet eens zijn eigen verse in het nummer. Walk It Talk It bleef ook niet langer dan 10 seconden opstaan. Hetzelfde gebeurde bij Hotline Bling en dat was gewoonweg zonde. Het is een soort van opoffering die je moet maken, als je zoveel hits hebt.

Zijn show sloot hij af met God’s Plan, gevolgd door een spectaculair vuurwerk dat misschien groter is dan de vuurwerkshow die je voorgeschoteld krijgt op oudejaarsavond en daarbij kwam nog eens een oneindige confettivloed. Dat ging gepaard met een soort van inspirational talk, waarbij hij iedereen uitgebreid bedankte voor zijn komst en energie. Hij verspreidde een liefdesboodschap en zette iedereen aan om een onbekende vast te pakken. Maar het belangrijkste moest nog komen, want hij beloofde ons dat hij na de twee laatste shows van zijn tournee naar huis gaat om aan een nieuw album te werken. En hij maakte vele fans waarschijnlijk nog gelukkiger met de belofte dat hij hier binnen een jaar terug zal staan. Naar eigen zeggen gaat hij niet nog eens twee jaar wachten om terug naar België komen, want dat is te lang. “I’ll see you next year.” En beloofd is beloofd, dat is de regel.

In 2017 was Drake in staat om het Sportpaleis twee keer uit te verkopen, maar nu lukte dat niet. Het doet vragen oprijzen. Waren de tickets te duur? Ja. Staan er teveel goeie optredens gepland dit voorjaar? Ja. Is de hype rond hiphopartiesten gaan liggen? Zeker niet. Misschien is er gewoon te weinig reclame gemaakt en is de helft van ons kleine land op vakantie met Pasen. We mogen ook niet vergeten dat het al bijna een jaar geleden is dat hij nog een reuzehit scoorde met In My Feelings. Samengevat: is de meest invloedrijke rapper van het afgelopen decennium over zijn hoogtepunt heen? Absoluut niet, integendeel. Maar het blijft raar dat de meest gestreamde artiest op Spotify en Apple Music van het voorbije jaar geen Sportpaleis kan uitverkopen, dat wel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Drake
Datum: 
13 april 2019
Locatie: 
Sportpaleis
Meer over