De balans van het 25e Dour Festival oogt niet alleen positief op het vlak van publiekopkomst, maar ook op het vlak van duurzaamheid was het een topeditie. Er blijft uiteraard nog een hele weg af te leggen om de ecologische voetafdruk van het festival te verkleinen.

Ecotravel: Treinen, shuttles, bussen, carpooling: 60% van de festivalgangers kwam met het openbaar vervoer. 12 000 onder hen namen de bus!

Afval sorteren: ivergelijking met 2011, waar we ongeveer dezelfde opkomst haaden, hebben we 10% minder afval geproduceerd. Dat betekent dus 21 ton minder afval. Hoewel er nog altijd veel inspanningen nodig zijn om de afvalberg verder te verkleinen, is het aandeel van gesorteerd afval (PMD, glas en papier/karton) gestegen: meer dan 15% van het afval wordt gerecycleerd.

We willen onze vrijwilligers van het Groene Kruis en de Groene Brigade extra in de bloemetjes zetten. Zij hebben fantastisch werk geleverd tijdens en na het festival.

Ecochange: meer dan 25 000 drankjes en gadgets (in samenwerking met Coca-Cola) gingen over de toonbank bij de Ecochanges. Dat betekent dus haast evenveel bekers, PET-flesjes en vuilniszakken die niet op de grond terechtkwamen, maar onmiddellijk gesorteerd waren.

Dopjes: we weten dat het niet praktisch is om rond te lopen met een flesje zonder dop... maar het is voor het goede doel. Paarden en koeien lopen niet het risico ze tussen hun hoeven te krijgen. Bovendien kunnen we dankzij de verkoop van die flesdopjes rolstoelen kopen voor mensen die daar nood aan hebben. We konden meer dan 500 000 dopjes bezorgen aan de stichting Susa!

Very gerous VIP: in het kader van het project "Action et Solidarité" vroegen we aan elke VIP genodigde € 5. In het totaal konden we meer dan € 13 000 storten aan lokale liefdadigheidsinstellingen die minder begoeden helpen.

Een toeganke festival: we werkten ook aan een vlottere toegang voor mensen met een handicap: voorbehouden parking en camping, aangepast sanitair, verhoogde rolstoelpodia aan de Last Arena en de Boombox, aangepaste toegangswegen, … Dat konden we realiseren met de steun van vzw Intro.

Voor slechthorenden werden er twee kringinstallaties geplaatst om de concerten in optimale geluidsomstandigheden te kunnen volgen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over