“Het is eens wat anders dan in huiskamers spelen”, aldus Dotan die donderdagavond op het podium van de 013 stond. Nog niet zo lang geleden testte de singer-songwriter liedjes uit in huiskamers van onbekenden. Op een paar jaar tijd is hij echter uitgegroeid tot wereldartiest. Toch wil hij het eerlijke en persoonlijke karakter niet uit zijn muziek laten verdwijnen. Hij staat dan misschien op podia over de hele wereld, de sound moet authentiek blijven. Zo ook op zijn inmiddels beroemde plaat ‘7 layers’ die hij opnam in zijn eigen huiskamer. Je hoort een ietwat rauwe, ongepolijste klank waaruit eventuele achtergrond geluiden niet perse gefilterd hoeven worden. Op die manier dringt Dotan door de ‘7 layers’ waaruit de huid van de mens bestaat tot hij de kern bereikt.

Maar hoe kom je tot de kern in zalen van duizenden mensen? Wat als enkel stem en gitaar plaatsmaken voor een tour met negen extra muzikanten? Hoe creëer je een show waarbij de intimiteit van het spelen in huiskamers toch nog ergens aanwezig blijft?

Dotan heeft het antwoord op deze vragen gevonden. Na een groots opgezette opening met percussie en knallende lichtshow, kiest hij ervoor de meest persoonlijke nummers klein te houden. Daar staat hij weer: een kwetsbare man die uitsluitend met zijn stem en gitaar het publiek weet te ontroeren. En hij gaat nog verder. Om te bewijzen dat wat er op het podium gebeurt niet getrukeerd is, besluit hij met vijf bandleden midden in de zaal a capella te komen zingen. Dit op voorwaarde dat het publiek muisstil is. Een intiemer moment kan je je haast niet voorstellen in dat soort zalen.

Tilburg krijgt ook een primeur: een geheel nieuw nummer dat Dotan naar eigen zeggen uitsluitend een keertje voorzichtig heeft uitgetest in Duitsland de week ervoor. Hij vraagt het publiek ontzettend enthousiast te reageren hierop of we het nu goed vinden of niet. Na de laatste noot volgt dan ook een oorverdovend en bovendien welgemeend applaus. Niet alleen Dotan’s muziek, ook zijn persoonlijkheid maakt zijn concert de moeite waard om je vrije avond aan op te offeren. Hij is warm, spontaan, grappig en dankbaar. Ook lijkt hij oprecht geïnteresseerd te zijn in zijn publiek. Na de show komt hij dan ook graag nog even een praatje maken met wie wil. En dat siert hem.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Dotan
Datum: 
17/12/2015
Locatie: 
013 Tilburg
Meer over