Doe Maar bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt gevierd met een concertenreeks die de titel Er verandert NIX meekreeg. De groep bestaat dan wel geen volle aansluitende 40 jaar, want in 1984 bezweek de groep onder de druk van het succes, en dan vooral onder de vaak jonge fans die té uitzinnig op hun concerten en hun muziek opgingen, en hielden ze er mee op. In 2000 volgde de eerste reünie met een nieuw album en 16 (!) optredens in Ahoy Rotterdam. Deze concertenreeks 18 jaar later is minder uitgebreid, maar toch kregen ze het voor elkaar om 2 dagen na elkaar de Roma volledig te vullen.

Voor uw redacteur was een concertje Doe Maar het ophalen van veel jeugdsentiment, met een Nederlandse vader werden in mijn jeugdjaren de vinylplaten van Doe Maar grijsgedraaid, en neuriede ik als jonge snaak ‘Nederwiet’ mee zonder maar enig besef te hebben van waar het eigenlijk over ging. De Roma is sowieso al een stukje nostalgie door de herinneringen aan de filmzaal van weleer waar ik als kind nog Walt Disney-films ging bekijken, en de optredens van de ‘oude gloriën’ kunnen dan ook geen betere locatie hebben. Het vorige optreden dat ik er bijwoonde was van Golden Earring – nóg wat oudere knarren – en dat bracht ook veel mooie jeugdherinneringen naar boven.

Maar terug naar Doe Maar dus… De titel van hun concertenreeks mag je wel zeer toepasselijk noemen, er is (bijna) niks veranderd : het publiek op de eerste rijen zijn nog altijd dezelfde fans van weleer, maar net zoals de bandleden enkele decennia ouder, wat grijzer, en links en rechts al eens een vetje meer. Het openingsnummer Alles doet het nog kon ook niet toepasselijker zijn, voor zover wij het konden beoordelen deed alles het inderdaad nog bij Henny, Ernst en co. Topmuzikanten stuk voor stuk, met vooral Ernst Jansz op kop die menig muziekinstrument te hand nam en zichtbaar genoot van elke noot en van het publiek.

De openingsnummers waren voor de fans die ze na hun succesperiode in de 80’s wat kwijt waren geraakt (waaronder mezelf) wat onbekender, maar na een goed half uur ging het arsenaal aan bekende nummers open en volgde de ene hit na de andere.

Ook de actualiteit was de heren van Doe Maar niet vreemd, Ernst droeg Rumah Saya op aan zijn vader, die zelf van Indische origine is, en aan alle andere mensen die vandaag de dag vanuit hun vaderland op de vlucht zijn, op zoek naar kansen en een nieuw leven in een ander land.

Los van de bandleden stond er nog een driekoppig blazersensemble op het podium, waaronder eentje met de toepasselijke naam Jan Koper. Allen kregen ze ook hun eigen podiummomentje met een solo tijdens langere versies van nummers, wat op veel gejuich en handjesgeklap door het publiek werd onthaald.

De zaal schreeuwde voor het eerst de kelen schor op Eén nacht alleen, wat gewoon werd verder gezet bij Pa, Dansen met Alice en Is dit alles. Het moge duidelijk zijn dat de zaal gevuld was met fans van het eerste uur. Het feestje ging gewoon verder met Sinds een dag of twee, Doris Day en De Bom, nog nooit een zaal zo hard horen brullen dat de bom gewoon mag vallen.

De heren namen dan afscheid van het publiek, maar uiteraard kwamen ze door een joelende zaal die er nog niet genoeg van had nog eens terug. Henny Vrienten zei in eerste instantie dat de zaal tevreden mocht zijn dat ze in een ‘toegeeflijke bui’ waren, maar gaf uiteindelijk toe dat ze gewoon blij zijn dat ze (nog) mogen spelen. Belle Helene en Smoorverliefd werden dan ook goed gesmaakt door het publiek. Iedereen moet er nu wel enkele dagen Ik lijk wel zot en ik voel me rot, Liefde is een vreemde ziekte als oorwurm bijnemen.

Na hun tweede aftocht bleef de zaal roepen om Nederwiet, wat zoals blijkbaar wel vaker hun afsluiter is. Nadat Henny voorafgaandelijk de pedagogische taak op zich nam om het publiek te waarschuwen dat je daar wel high van wordt, beschrijft Ernst in dit nummer gedetailleerd de teelt van de Cannabis Sativa Hollandica. Wel wat aanwezigen nemen de proef op de som en kan je niet naast de hennep-geur kijken euhm ruiken. De overtreding van het rookverbod wordt hier wellicht eenmalig door de vingers gezien.

Vrijdagavond doen ze het gewoonweg nog eens over, wie nog aan tickets geraakt, kan ik het alleen maar warm aanbevelen !

Playlist :

1 Alles doet het nog

2 Okee

3 Hetzelfde meisje

4 Mis

5 Radeloos

6 Watje

7 Dansmuziek

8 Nachtzuster

9 Rumah Saya

10 De eerste X

11 Vergeet me

12 Macho

13 Bella Donna

14 Skunk

15 Zoek het zelf maar uit

16 Eén nacht alleen

17 Bang

18 Alles gaat voorbij

19 Pa

20 Dansen met Alice

21 Is dit alles

22 Tijd genoeg

23 Sinds een dag of twee

24 Doris Day

25 De bom

***

26 Instrumental

27 Belle Helene

28 Smoorverliefd

***

29 Nederwiet

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Doe Maar
Datum: 
08/11/2018
Locatie: 
De Roma - Borgerhout
Meer over