Filmmaakster Annabel Verbeke is op het documentairefestival Hot Docs in Toronto vannacht bekroond met de Emerging International Filmmaker Award. Verbekes nieuwe documentaire 4 Seasons in a Day, die deel uitmaakt van de Borderline-reeks van productiehuis Off World, beleefde in Toronto zijn wereldpremière.

4 Seasons in a Day is een dynamisch portret van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland op een zucht van de Brexit. Een ferry voert dagelijks passagiers over de Carlingford Lough, een adembenemend fjord dat in het oosten de grens tussen Ierland en Noord-Ierland vormt. Terwijl de grens onzichtbaar voorbijschuift, brengt de korte overtocht uiteenlopende gevoelens aan de oppervlakte. Maandag 3 mei 2021 was het trouwens precies 100 jaar geleden dat het Ierse eiland werd gesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel.

De wereldpremière van 4 Seasons in a Day lokte lovende reacties uit van de aanwezige vakpers. In een viersterrenrecensie noemde Screen Daily de documentaire een "ontroerend portret van een gemeenschap [...] in het licht van de sluimerende onrust die momenteel overkookt in de straten van Noord-Ierland."

De regie van 4 Seasons in a Day is van Annabel Verbeke, winnares van een VAF Wildcard in 2010. Ze schreef het scenario samen met Frederik Nicolai, die ook de productie deed voor het Brusselse productiehuis Off World. De internationale coproducenten zijn het Noorse Relation04 Media, het Kroatische Kinoteka en het Litouwse In_Script. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het in Keulen gevestigde 3BoxMedia.

4 Seasons in a Day kwam, als onderdeel van de Borderline-reeks, tot stand met steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over