Verrassende radio-, tv-, en online show boordevol unieke momenten onthulde wie de felbegeerde awards in de wacht sleept

In een tot de nok gevuld en volledig uitverkocht Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs zijn zaterdagavond de elf eerste Kastaars! uitgereikt, de nieuwe Vlaamse media awards. VRT, DPG Media, Play Media en Streamz sloegen de handen in elkaar om de strafste Vlaamse mediagezichten en -makers van 2022 in de schijnwerpers te zetten.

Tijdens een wervelende radio-, tv-, en online show werd onthuld welke favoriete gezichten, stemmen, programma's, podcasts of online formats de Vlamingen het afgelopen jaar het meest bekoorden. Daarnaast koos een 9-koppige jury, onder de leiding van juryvoorzitter Luc Appermont, de winnaars in 3 categorieën: Doorbraak, Carrièreprijs en Juryprijs.

De organiserende omroepen zijn bijzonder blij met de grote diversiteit en het vele talent dat zaterdagavond met 80 publieksgenomineerden en 3 juryprijzen gevierd werd met luisteraars, kijkers en makers. Met deze Kastaars! krijgt de Vlaamse audiovisuele creativiteit de aandacht die het publiek verdient:

Frederik Delaplace - CEO VRT: "De creatieve sector in Vlaanderen bulkt van het talent, we gooien er internationaal ook steeds hogere ogen mee. De Kastaars! zorgen er voortaan voor dat die talenten ook ‘sant in eigen land’ zijn. Alle genomineerden en winnaars van vanavond bouwen mee aan een van de meest kwalitatieve mediamarkten van Europa. Bij VRT zijn we apetrots daar elke dag aan mee te kunnen werken."

Jeroen Bronselaer - CEO Play Media: "De eerste editie van Kastaars! is met meer dan 168.000 Vlamingen die op tachtig straffe genomineerden stemden een opvallende ‘stem van het publiek’ geworden. Een duidelijke erkenning voor de vele programma’s en creatieve talenten die Vlaanderen rijk is. Vooral de diversiteit in onze media is vandaag nog maar eens aangetoond in een vernieuwende awardshow, onder meer met de Mediapersoonlijkheid van het jaar. Een gevestigde waarde als Tom Waes op het podium, naast Dieter Coppens die op enkele jaren tijd het hart van alle Vlamingen veroverde, Fien Germijns die op een unieke manier haar radio -en televisiewerk combineert en ‘onze’ James Cooke die evolueerde van bootsjongen bij Gert Verhulst naar een creatieve duizendpoot met veel lef die nooit voor de hand liggende keuzes maakt. Fantastisch dat hij deze erkenning krijgt, naast dit getalenteerde gezelschap. Maar het is nog fantastischer om te zien hoe Kastaars! al het creatieve talent dat Vlaanderen rijk is vandaag extra in de schijnwerpers zet."

Dirk Lodewyckx – Algemeen Directeur Radio, TV & Streaming DPG Media: "Vandaag zetten we onze Vlaamse bescheidenheid even opzij en blinken we van trots. Want “a moment to shine...” dat is wat ons creatief talent in Vlaanderen verdient. Het volstaat om in het buitenland even de radio of tv op te zetten, om te beseffen hoe verwend we zijn in Vlaanderen. Zowel op radio, tv als online bruist het van creatieve ideeën en kwalitatieve producties. En dat is in de eerste plaats te danken aan onze fantastische makers. Van harte proficiat aan alle genomineerden en winnaars. Dit feest is voor jullie!"

Wat een Kastaar winnen extra bijzonder maakt, is dat de prijs per categorie maar één keer kan worden gewonnen. Winnaars van deze editie kunnen voor de volgende editie niet meer deelnemen in de categorie(ën) waarvoor ze al een Kastaar in de wacht sleepten. Het Vlaamse publiek kon op zijn favorieten stemmen in acht verschillende categorieën, en deed dat ook massaal: er werd maar liefst 168.000 keer gestemd voor deze eerste editie van de Kastaars!

Deze winnaas gingen met een Kastaar naar huis

Kastaar voor Televisieprogramma van 2022: De Mol

De 4 televisieprogramma’s die het hoogste aantal stemmen kregen van kijkend Vlaanderen: De Mol - Down the Road - James de Musical -The Masked Singer

Kastaar voor Radioprogramma van 2022: Maarten & Dorothee

De 4 radioprogramma’s die het meest gesmaakt werden door de Vlaamse luisteraar: De Inspecteur - De Tijdloze - Maarten & Dorothee - Sven & Anke

Kastaar voor Online videoreeks van 2022: Average Rob

De 4 online videoreeksen die het populairst waren in 2022: Average Rob - Behind the Mask - Camille: welkom in mijn leven - De Slimste 20

Kastaar voor Podcast van 2022: De Kroongetuigen

De 4 podcasts die Vlaanderen het liefst beluisterde: De Kroongetuigen - De 10 meest gegoogelde vragen - Nerdland weekoverzicht met Lieven Scheire - Lotte gaat diep

Kastaar voor Fictiereeks van 2022: Nonkels

De 4 fictiereeksen die in 2022 de meeste stemmen van de Vlaamse kijker kregen: Chantal - Familie - Nonkels - Undercover

Kastaar voor de Deelnemer van 2022: Bart Cannaerts in De Allerslimste Mens ter Wereld

De 4 deelnemers die Vlaanderen in 2022 het meest in het hart sloot: Bart Cannaerts in De Allerslimste Mens ter Wereld - Brecht en Dziubi in Blind Getrouwd - De cast van Restaurant Misverstand - Miss Poes Camille Dhont wint The Masked Singer

Kastaar voor het Mediamoment van 2022: Philippe verlaat De Mol

De 4 mediamomenten die de Vlaamse kijker het meest bijbleven in 2O22: De ontmaskering van Conner Rousseau in The Masked Singer - De Warmste Week - Onverwachte wending: Philippe verlaat De Mol - Zatte madammen van De Ideale Wereld lachen met FC De Kampioenen

Kastaar voor Mediapersoonlijkheid van 2022: James Cooke

De 10 mediapersoonlijkheden die het meest in het oog sprongen in Vlaanderen: James Cooke - Dieter Coppens - Fien Germijns - Erik Van Looy - Philippe Geubels - Gert Verhulst - Tom Waes - Danira Bouhkriss Terkessidis - Dina Tersago - Siska Schoeters

Naast de 8 Kastaars! die door het publiek werden bepaald, werden er ook 3 juryprijzen uitgereikt. Luc Appermont werd als voorzitter van de vakjury bijgestaan door Nora Gharib, Malin-Sarah Gozin, Yasmien Naciri, Goedele Liekens, Ingeborg Sergeant, Amir Bachrouri, Bert Geenen, Sam De Graeve en Tim Van Aelst.

De prijs voor Doorbraak van het jaar ging naar Gloria Monserez

De jury motiveerde deze keuze als volgt:

"Eén plus één is drie, je zou het creatieve wiskunde kunnen noemen, maar in het geval van de immer spontane Gloria Monserez klopt de som als een bus. Als kind van twee getalenteerde acteurs timmert dit multitalent al erg jong aan de weg bij de openbare omroep, in eerste instantie bij Ketnet. In het jaar dat ze 21 werd belichaamde ze de Pax Media. Ze presenteerde immers niet alleen gevat en ongecompliceerd The Voice van Vlaanderen, maar toonde zich ook excellent empathisch en entertainend in Hotel Römantiek. Bookmakers op zoek naar het mediatalent van de toekomst kunnen we blind aanbevelen al hun geld op de moedige all-rounder Gloria Monserez in te zetten."

Bart Peeters mocht onder luid applaus de Carrièreprijs in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Luc Appermont.

De jury loofde de winnaar:

"De jeugd van Bart Peeters begon op 30 november 1959 en is nog niet ten einde. Hij maakte en presenteerde programma’s van staatsbelang, maar is dat inmiddels zelf ook. Wordt de natie getroffen door een ramp, dan belichaamt hij in media de troost. Niemand is zo zenderoverschrijdend, van tientallen jaren trouwe dienaar bij de openbare radio en tv tot creatieve duizendpoot bij VTM. Zoals Bruce Springsteen al zong: 56 channels, and Bart Peeters is on them. Altijd warm, altijd geestig, altijd creatief, altijd grensverleggend, altijd verrassend veelzijdig. Met zijn inmiddels door iedereen gekende loopje gaat hij van het ene podium naar de volgende radio-of televisiestudio. Als geen ander neemt hij een loopje met de grenzen van de ernst en speelt moeiteloos om het even welk typetje, met dat van Bart Peeters als absolute topper."

De juryprijs was voor de VRT MAX-reeks Roomies

De jury koos als winnaar voor een fictieprogramma met grote impact:

"Een programma dat zich qua creativiteit, kwaliteit, innovatie en acteerprestatie moeiteloos kan meten met de internationale toppers. Hoe de makers erin slagen om impliciet en ongedwongen te verhalen over complexe thema’s als hedendaagse stedelijkheid, kwetsbaarheid, identiteit en diversiteit is bepaald indrukwekkend: een creatieve splinterbom. Deze juryprijs is dan ook een hulde op alle niveau’s aan alle makers van Roomies."

Tergblik op de eerste editie van Kastaars!

Radiozenders Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Nostalgie trapten de Kastaars! al in de namiddag af met een live-uitzending vanuit hun mobiele radiostudio in de foyer van het Studio 100 Pop-Up Theater. De radioshow was goed voor zo'n 3,2 miljoen luisteraars over heel Vlaanderen.

Hosts Kim Debrie, Leen Demaré, Sander Gillis, Jan Bosman, Vincent Fierens en Heidi Van Tielen zorgden vanaf de namiddag voor heel wat bijzondere radiomomenten tijdens een geanimeerde radioshow. In hun mobiele radiostudio was het een komen en gaan van bekende genodigden, genomineerden en winnaars.

Mobiele reporters Jolien Roets, Sharon Slegers, Laura Govaerts en Larissa Roose zorgden op hun beurt voor heel wat leuke interventies van achter de schermen en vanop de Gouden Loper, waar bekend Vlaanderen zijn opwachting maakte.

En bekend Vlaanderen was goed vertegenwoordigd op deze eerste editie van dit unieke media-event. Heel wat bekende gezichten maakten hun opwachting op de Gouden Loper om vervolgens samen met de kijker thuis te ontdekken wie de felbegeerde Kastaars! in de wacht zou slepen.

Om 20u werd de aftrap gegeven van de awardshow, die live te volgen was op Eén, VTM, Play4, VRT MAX, VTM GO, GoPlay en hln.be. Ook via Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Nostalgie was de show live te volgen.

De sfeer werd meteen gezet met een originele openingsact waarin hosts Gert Verhulst, Danira Boukhriss Terkessidis en Koen Wauters al zingend een impressionante gouden showtrap afdaalden, geflankeerd door maar liefst veertien dansers. Heel wat televisieprogramma’s die in 2022 het medialandschap kleurden werden op een originele manier in de kijker gezet in een act waarin onder meer Bart Cannaerts, Liesbeth van Impe, Maaike Cafmeyer, James Cooke en Ingeborg samen met Brecht en Dziubi hun opwachting maakten.

Tijdens een show met heel wat unieke acts, werden telkens de 4 genomineerden voor een Kastaar in de kijker gezet. Om dan de winnaar op een verrassende manier bekend te maken.

Op een lied gebracht door Songfestival-kandidaat Gustaph danste niemand minder dan Prinses Delphine van Saksen-Coburg met Sander Bos - haar danspartner uit het programma ‘Dancing with the Stars’ - een prachtige paso doble. Vervolgens onthulde Fien Germijns de winnaar van de Kastaar in de categorie Deelnemer van 2022 via 4 catwalks die elk naar een van de genomineerden leidde. Na een druk op de knop om de winnaar te onthullen, lichtte de catwalk richting Bart Cannaerts op. Hij haalde het van de 3 andere genomineerden.

De Kastaars! voor Online videoreeks van 2022 en Podcast van 2022 werden uitgereikt door Jamie-Lee Six en Rik Verheye. Van de 4 genomineerden ging de Kastaar voor Online videoreeks van 2022 naar Average Rob. In de categorie Podcast van 2022 won De Kroongetuigen.

De 4 genomineerden in de categorie Mediamoment van 2022 werden bezongen door Niels Destadsbader, onder toeziend oog van Karine (Ella Leyers) & Melanie (Tine Embrechts) uit De Ideale Wereld. 'Philippe verlaat De Mol' kwam als winnaar van deze Kastaar uit de bus, en kreeg het beeldje uit handen van Aster Nzeyimana.

Op de tonen van ​ ‘Lekker blijven hangen’ - voor de gelegenheid gezongen met een aangepaste tekst door Margriet Hermans, Aaron Blommaert en Lynn van den Broeck - mocht Nonkels de Kastaar voor Fictiereeks van 2022 in ontvangst nemen uit handen van Barbara Sarafian en Erik Van Looy.

De Juryprijs - meteen ook de eerste van de 3 prijzen die werden toegekend door een vakjury en niet door het publiek - werd uitgereikt door juryvoorzitter Luc Appermont. Roomies werd de winnaar van de juryprijs van 2022.

Vervolgens stonden de 4 genomineerden voor Beste Radioprogramma van 2022 op een rad met daarop de 4 radiostudio's van de genomineerden, terwijl zangeres Pauline hen in de bloemetjes zette met een mooie ode. Maarten & Dorothee mochten de Kastaar voor Beste Radioprogramma van 2022 ontvangen uit handen van ‘Goeiemorgen Morgen!’-presentatoren Peter Van de Veire & Kim Van Oncen. Jani Kazaltzis onthulde aansluitend een tweede juryprijs, en overhandigde de Kastaar voor Doorbraak van het jaar 2022 aan de ontwapenende Gloria Monserez.

Grote verrassing van de avond was een pakkend eerbetoon van Hugo Sigal aan heel wat mediafiguren waarvan we het afgelopen jaar afscheid moesten nemen. Op de tonen van het nummer ‘Afscheid’ van Nicole & Hugo bracht hij een gezongen hommage aan onder meer Mémé Clara, Reinhilde Decleir, Arnold Willems, Mister Michel, Hugo Camps, Arno, ​ en uiteraard ook zijn ‘Colleke’. Met een lange staande ovatie van de zaal tot gevolg.

Jens Dendoncker en Niels Destadsbader zijn geen van beiden onbekenden bij The Masked Singer. Samen met Radijsje, Cycloop, Aap & Papegaai uit het bekende succesformat maakten zij hun intrede in het theater om de winnaar in de categorie Mediapersoonlijkheid van 2022 bekend te maken. De 4 figuren verborgen voor de gelegenheid elk één van de genomineerden in deze categorie. Aan het publiek om te raden wie uit welk pak tevoorschijn zou komen. Na een spannend lichtspel werd FIGUUR als winnaar aangeduid, en kwam een blije James Cooke uit zijn vermomming tevoorschijn om de Kastaar voor Mediapersoonlijkheid van 2022 te ontvangen.

De Carrièreprijs van de vakjury werd uitgereikt door jurylid Nora Gharib. Gelukkige winnaar Bart Peeters kreeg ter plekke niet alleen deze felbegeerde Kastaar cadeau, maar ook een mini-musical over zijn carrière. Jonas Van Geel zette een ongeëvenaarde imitatie van de winnaar neer, en op de melodie van LaLaLa en heel wat andere bekende nummers bezong hij de vele mijlpalen uit de ongelooflijke loopbaan van Bart.

Slotmoment van de avond werd opgeluisterd door Metejoor en The Voice van Vlaanderen-winnares Louise. Al zingend kwamen ze een fictieve TV-fabriek binnen, en in een exclusief decor boordevol herkenbare attributen uit bekende TV-programma’s werden de 4 genomineerden voor Beste TV-programma van 2022 voorgesteld.

Anne De Baetzelier en Willy Sommers hadden de eer om deze laatste Kastaar van de avond bekend te maken. In het bijzijn van mede-genomineerden sleepte De Mol de overwinning in de wacht. Een mooie afsluiter van een unieke avond.

​De uitreiking van de Kastaars! is een organisatie van VRT, DPG Media, SBS en Streamz met de steun van EY, Telenet en de Vlaamse overheid (Minister van Media Benjamin Dalle).

Op zaterdag 27 januari 2024 worden de Kastaars! opnieuw uitgereikt

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over