Het jaar begon goed voor de Britse rockband met een nominatie op de prestigieuze en zeer begeerde shortlist van de BBC Sound of 2014 en een overdonderend optreden op Eurosonic , waar ze één van de grote verrassingen waren. Ook het vooraanstaande Engelse muziektijdschrift NME tipte de band uit Brighton als één van de 'Bands van 2014'.

Mike Kerr (zang / bas) en Ben Thatcher (drummer), samen Royal Blood, worden vergeleken met artiesten als The Black Keys, The White Stripes en Queens of The Stone Age sinds hun 1e single ‘Out Of The Black’ die vorig jaar uitkwam via hun eigen label Black Mammoth Records. Een goeie buzz rond de band is er in Europa, Australië en de US, waar die eerste single mooie airplay haalde op de alternatieve stations. Na Out Of The Black werd begin dit jaar de single ‘Little Monster’ gepremiered bij Zane Lowe, Radio 1 (UK), die hem voorstelde als zijn ‘Hottest Record in the World’.

Het grote publiek leerde de band kennen dankzij drummer Matt Helders van Arctic Monkeys die tijdens een optreden op Glastonbury een T-shirt van Royal Blood droeg, vorig jaar. Dit jaar op het programma: support van Arctic Monkeys, Pixies & Pearl Jam, een NME Awards tour in maart door UK met onder andere Interpol, een show op SXSW, een gesmaakte passage op Les Nuits Bota in mei en een verpletterende set op Glastonbury. Ook Werchter ontbrak niet in de indrukwekkende festivallijst en verder volgen nog optredens op Reading & Leeds, Lowlands en een berg Amerikaanse data in het najaar.

Een klasbak van een rockdrummer (Ben Thatcher) en een bassist (Mike Kerr) die gitaarriffs op zijn bas meespeelt, dat is het recept. Live een sensatie, maar het gelijknamige debuutalbum Royal Blood, dat op 22 augustus verschijnt, staat ook nog eens vol met catchy rock songs. Come On Over bijvoorbeeld. Maar ook Little Monster, de single die de band in Later... with Jools Holland bracht. En wat te denken van Figure It Out, waar net een zeer spraakmakende video van is verschenen.

Bekijk en beluister hier een live versie van de track 'Figure it out' bij de BBC.

Royal Blood werd door 3voor12 in Nederland benoemd als beste act op London Calling 2014. Ook de Britse pers is enthousiast:

  • "Primal. Gigantic. Loud as cannons. Royal Blood are all of these things."NME
  • "Chief flag-bearers for riff-based rock ‘n’ roll."Q
  • "Sounds like The White Stripes ram-raiding Led Zeppelin’s back catalogue."Kerrang!
  • "A wall of sound far bigger than you could possibly imagine."DIY

Het album Royal Blood werd opgenomen in de bekende Rockfield Studios in Wales en is een explosieve mix geworden van pakkende en scheurende riffs liggend op een bed van moddervette drums, maar vooral ook pakkende songs. Het albumartwork is van de hand van kunstenaar Dan Hillier die in zijn werk de Victoriaanse stijl combineert met zijn fascinatie voor dieren en landschappen. Op het album staan naast Out of the Black, Little Monster en Figure It Out nog zeven nummers.

Het debuutalbum van Royal Blood is nu al te bestellen via iTunes.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over