In het gloednieuwe programma De zoo: achter de schermen neemt Eén de kijkers vanaf zondag 31 maart tien weken lang mee in de coulissen van de twee bekendste dierentuinen van het land, ZOO Antwerpen en Planckendael. Er is een sleutelrol weggelegd voor de dieren en hun verzorgers, maar De zoo: achter de schermen heeft ook oog voor de vele andere professionals die de dierentuinen elke dag doen draaien. Achter de schermen gonst het van de activiteit, want de medewerkers van de zoo hebben grootse plannen voor de toekomst.

Dierenverhalen blijven mensen beroeren. Dit voorjaar volgden gemiddeld bijna een miljoen kijkers Sydney Zoo, dat hen meenam achter de schermen van Taronga Zoo in Sydney. Vanaf zondag 31 maart zoekt Eén het opnieuw dichter bij huis voor De zoo: achter de schermen, een gloednieuw zondagavondprogramma over het leven in ZOO Antwerpen en Planckendael. De zoo: achter de schermen brengt verhalen van dieren en verzorgers, maar bijzonder is dat ook de vele andere professionals van de dierentuinen aan bod komen. Elke dag bouwen mensen uit maar liefst 72 verschillende beroepen samen aan de zoo.

Transformatie achter de schermen
Voor ZOO Antwerpen mag dat bouwen bovendien letterlijk worden genomen, want de dierentuin staat op een cruciaal punt in haar geschiedenis. De zoo, de vijfde oudste van Europa, is in 170 jaar tijd geëvolueerd van een postzegelverzameling in het midden van de stad tot een tuin met gemengde verblijven, met de focus op verrijking van mens en dier. Het is nog steeds een plek van exotisme en verwondering, maar met een centrale rol voor wetenschappelijk onderzoek.

Maar daar eindigt het niet. De volgende jaren ondergaat ZOO Antwerpen een ingrijpende transformatie. Het wordt een complex proces waarbij de grandeur van het verleden in ere wordt hersteld, maar waarbij daarnaast ook inzichten van vandaag een plaats krijgen. Zo komen er grotere dierenverblijven met meerdere soorten – de kijkers zien in het programma bijvoorbeeld hoe de vosmangoesten een plaats krijgen bij de leeuwen.

Onzichtbare en onverwachte verhalen
De zoo: achter de schermen volgt behalve het dagelijkse leven in Zoo Antwerpen en Planckendael ook het intensieve proces van vernieuwingen: een regelrecht huzarenstukje in een zoo met vijfduizend dieren en honderdduizenden bezoekers. De vernieuwing is immers niet alleen een verhaal van dieren en mensen, maar ook van mensen onderling: van verzorgers, biologen, wetenschappers en projectmanagers tot techniekers, tuinmannen, verkopers en marketeers.

Terwijl de groendienst van de zoo uitleg krijgt van een landschapsarchitect, moeten de vogelverzorgers bijvoorbeeld 150 vogels zien te vangen voor de renovatie van het historische vogelgebouw. En terwijl het commerciële team op zoek gaat naar een draaimolen voor de zoo, moeten verzorger Wilfried en zijn team de sidderalen te pakken zien te krijgen voor de opknapbeurt van het aquarium. Elders in de zoo proberen onderzoekers ondertussen het gedrag van de hyena’s te beïnvloeden aan de hand van een voederexperiment.

De zoo: achter de schermen biedt de kijker op die manier een unieke blik op de onzichtbare en onverwachte verhalen die zich achter de schermen afspelen om de zoo van de toekomst gestalte te geven.

De zoo: achter de schermen is een programma van Sultan Sushi voor Eén, in samenwerking met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen.

De zoo: achter de schermen: op zaterdag om 20.00 u. vanaf 31 maart op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: