Op zondag 12 mei heeft De zevende dag onder meer aandacht voor de Special Olympics, die deze week in Gent plaatsvinden. Indra Dewitte sprak hierover met prinses Astrid. Verder heeft De zevende dag het zondag over de aanpak van rampen, de afkoopwet en een bijzondere tentoonstelling over de Belgische strip.

Jean-Marie Dedecker en N-VA?
“Er is vandaag geen sprake van dat LDD zou samengaan met N-VA. Zoals de zaken er nu voorstaan, ga ik in 2014 naar de verkiezingen met LDD.” Dat laat Jean-Marie Dedecker optekenen. Let op de woorden ‘vandaag’ en ‘zoals de zaken er nu voorstaan’. In de uitzending De coulissen van de Wetstraat van vorige woensdag bleek al dat er toenaderingspogingen zijn vanuit de N-VA. En Jean-Marie Dedecker zelf zegt ook: “Zeg nooit nooit”. Hoe zit dat nu precies? Een gesprek.

Mediawatcher: Sihame El Kaouakibi
Mediawatcher van de week is Sihame El Kaouakibi, die in Antwerpen met groot succes hangjongeren van de straat haalt en warm maakt voor haar hiphopproject Let’s go urban. Zij maakt haar eigen keuze uit het nieuwsaanbod van de afgelopen week.

Debat
Een goederentrein met gevaarlijke chemische stoffen ontspoort en vat vuur. Een woonwijk moet ontruimd worden omdat er gevaar bestaat voor inademing van giftige dampen. En de situatie verandert van uur tot uur, want bijvoorbeeld een hevige regenbui kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid giftige dampen die uit de riolen komt plots de hoogte ingaat. Voor dergelijke situaties bestaan provinciale rampenplannen. De coördinatie daarvan ligt in handen van de provinciegouverneur. Die moet ook de crisiscommunicatie verzorgen. Na de treinramp in Wetteren ontstond de discussie of dat wel een goed idee is.

Wie is eigenlijk het best geplaatst om de leiding te nemen in zo’n situatie: een manager, een professional dus die een specialist is op dit terrein, of een door de wol geverfde politicus? En leren we wel voldoende van vorige rampen, stroomt de ervaring die bij vorige crisissituaties is opgedaan voldoende door? Een debat met Christoph D’Haese (burgemeester van Aalst, N-VA), Kenneth Taylor (burgemeester van Wichelen, Open VLD), Renaat Landuyt (burgemeester van Brugge, sp.a) en Stefaan Van Hecke (Kamerlid Groen).

Special Olympics: interview met prinses Astrid
We kennen de Olympische en de Paralympische Spelen, maar daarnaast zijn er ook nog de Special Olympics, dat zijn de Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Er bestaan Europese Spelen en World Games, maar in België wordt het sportfeest jaarlijks gehouden. En het zijn wel degelijk échte Olympische spelen, erkend door het IOC.

Woensdagavond werden de Special Olympics geopend in Gent met het binnenbrengen van de Olympische Vlam. Meer dan 3.250 atleten, 1.200 coaches en 1.700 vrijwilligers nemen deel aan dit evenement dat vier dagen duurt. Voor veel atleten is dit sportevenement het hoogtepunt van het jaar. De meesten hebben hier maanden voor getraind, vaak is deelnemen al een prestatie op zich. De opening wordt al jaren verricht in aanwezigheid van Prinses Astrid en Prins Lorenz. Indra Dewitte vroeg aan Prinses Astrid hoe de Special Olympics onstaan zijn en waarom dit initiatief haar zo na aan het hart ligt. En prinses Astrid was graag bereid tot een gesprek.

Sport: zeeroeien en basket
Zeeroeier Stefan Vanoudenhoven is onze gast. Hij gaat over een maand een poging wagen om per roeiboot vanuit Ramsgate het Kanaal over te steken, samen met zijn kompaan Koen de Gezelle. En basketbalspeelster Ann Wouters is enkele weken in België na één jaar bij Galatasaray. Volgend jaar gaat ze bij een andere - naar eigen zeggen Europese topclub - aan de slag. Ook zij is onze gast.

Afkoopwet: klassenjustitie?
Het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds heeft een akkoord gesloten met het Antwerpse parket en de fiscus. Door allerlei buitenlandse constructies zou de diamantinvoerder jarenlang belastingen hebben ontdoken. Het totale fraudebedrag wordt geschat op 2,5 miljard euro.

In ruil voor een bedrag van 160 miljoen euro wordt het niet langer vervolgd voor fraude, de deal geldt ook voor een tiental andere vennootschappen. Is dit de beste manier om een eindeloze en jarenlange procedureslag met onzekere uitkomst te voorkomen? Of om te vermijden dat een bedrijf failliet gaat en de fiscus helemaal niets kan recupereren? Of is hier sprake van klassejustitie? Een debat met o.m. Kamerleden Carina Van Cauter (,Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen), en met Prof. Fiscaal Recht Michel Maus (VUB).

De wereld van strips in originelen
Ons klein land is groot geworden met de negende kunst: de striptekenkunst. Hergé, Franquin, Vandersteen en Sleen zijn slechts enkele namen die zich voorgoed in ons collectief geheugen hebben genesteld. De curatoren Jan Hoet en Dany Vandenbossche brachten meer dan 200 originele striptekeningen samen in de tentoonstelling: ‘De wereld van strips in originelen’,o. m. in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Wij mochten mee met curator Jan Hoet -in een ver verleden zelf striptekenaar - naar de tentoonstelling in opbouw. En Dany Vandenbossche is onze gast in de studio.

Muziek
Plus live muziek in de studio van Stijn Meuris.

De zevende dag, zondag 12 mei 2013, om elf uur, op Eén. Live ondertiteld via Teletekst 888. De zevende dag is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

De zevende dag: op zondag 12 mei om 11.00 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: