Vlamingen geven àlles voor De Warmste Week

De Warmste Week 2019 zit erop. Nooit heeft Vlaanderen zich zó geëngageerd en betrokken getoond voor de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In totaal werden er 13 582 acties georganiseerd voor 2088 goede doelen - dat zijn gemiddeld 45 acties per Vlaamse gemeente. Vaak worden deze acties opgezet door een heleboel mensen samen: vrienden, collega’s, de jeugdbeweging of de sportclub. Uit navraag blijkt dat er in totaal meer dan 230 000 mensen zich samen hebben ingezet om geld in te zamelen voor De Warmste Week.

De Warmste Week zet mensen in beweging voor het goede doel dat zij belangrijk vinden – ook letterlijk. Voor de vijfde keer bracht de Warmathon duizenden mensen op de been om hun solidariteit sportief te vieren. In Kortrijk, Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven en Beringen was er een recordopkomst van 52 907 mensen die rondjes liepen voor hun goede doel. Daarmee is de Warmathon het grootste, meest solidaire loopevenement van het jaar. In totaal werd er via de Warmathon 717 274 euro bij elkaar gelopen, verdeeld over alle verschillende goede doelen van De Warmste Week.

Naast alle acties in Vlaanderen en lopers op de Warmathon werden er massaal veel sms'jes gestuurd, Vlammetjes gedragen, cadeautjes ingepakt met het Warmste inpakpapier, en nog zo veel meer. Zo heeft 1 op 5 Vlamingen op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week gesteund. Al deze initiatieven samen brachten in totaal 17 518 153 euro op voor de 2088 goede doelen van De Warmste Week.

Nieuw: vrijwilligen voor De Warmste Week

Je kon dit jaar niet alleen geld, maar ook je tijd schenken aan een goed doel van De Warmste Week. In december hebben 261 vzw’s vrijwilligersprojecten opgezet in het kader van De Warmste Week. Daarbij hebben 2617 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken in de dagelijkse werking van een goed doel. In december was dat goed voor 130 vrijwilligers per dag die zo hebben bijgedragen aan het zinvol werk van deze organisaties. In totaal zorgde De Warmste Week voor 11 776 uur vrijwilligerswerk bij deze vzw’s.

Floris Nieuwdorp, coördinator De Warmste Week: "Het is hartverwarmend om te zien hoe Vlaanderen echt àlles heeft gegeven voor de goede doelen die hen raken. Door samen acties te organiseren, door massaal mee te lopen met de Warmathon én door zich – voor het eerst – ook zelf in te zetten als vrijwilliger voor De Warmste Week. Al deze mensen verdienen ons respect, onze waardering en bewondering."

De Warmste Week leeft een heel jaar door in onze samenleving

De komende weken betaalt de Koning Boudewijnstichting al het ingezamelde geld uit aan de verschillende goede doelen. Met deze fondsen kunnen de verschillende vzw's hun belangrijk werk voortzetten en werkt De Warmste Weekeen heel jaar door in de samenleving.

Gerrit Rauws, directeur Koning Boudewijnstichting: "De Warmste Week biedt de Vlaamse verenigingen extra zichtbaarheid, erkenning en middelen. Na 7 jaar beginnen de verenigingen daar echt op te rekenen, maar het democratisch en dynamische karakter van De Warmste Week houdt de verenigingen ook scherp. De morele en financiële steun moeten elk jaar opnieuw worden verdiend. Niemand kan op zijn lauweren rusten."

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk ondersteunde alle goede doelen bij het opzetten van vrijwilligersprojecten voor De Warmste Week.

Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk: "De Warmste Week heeft niet enkel het begrip 'Vrijwilligen' gelanceerd, maar zette zo veel mensen aan om het effectief ook te gaan doen. Dat dit enthousiasme bij zowel organisaties als bij vrijwilligers blijft nazinderen staat vast."

Verbindende mediaweek

Dit jaar was De Warmste Week meer dan ooit te volgen op alle VRT-netten. Op radio, tv en online kreeg iedereen een week lang positieve verhalen te horen van engagement, van hoop, van troost en veerkracht. Zo maakte Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara, Eén, Canvas, Ketnet, Sporza en VRT NWS er een unieke, verbindende mediaweek van die nog lang zal nazinderen.

2020

Volgend jaar viert de VRT de achtste editie van De Warmste Week. Afspraak tijdens de week voor kerst, van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december 2020.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over