Bertelsmann, BOZAR en Cinematek zijn verheugd u te mogen verwelkomen op de zesde editie van de UFA FILM NIGHTS, in BOZAR op 20, 21 en 22 september. Drie avonden lang krijgt u opnieuw de gelegenheid om monumenten uit de wereldcinema te (her)ontdekken in de best mogelijke omstandigheden. Tijdens de UFA FILM NIGHTS wordt u namelijk verwend met minutieus gerestaureerde kopieën van meesterwerken uit de stomme film, begeleid door livemuziek.

Wat mag u dit jaar verwachten? Het Brussels Philharmonic zal de acrobatieën van Harold Lloyd in Safety Last (1923) voorzien van muziek van Carl Davis, de typische sound van het Franse muziekproject Arandel zal het tweede en derde deel van The Vampires(1915) begeleiden, en verder kunt u genieten van muziek van de trombonist Uwe Dierksen, uitgevoerd door I Solisti di Francoforte, tijdens Der Geiger von Florenz (1925-1926). De versie die u te zien krijgt, bevat talrijke scènes waarvan lang gedacht werd dat ze niet meer te redden waren. De restauratiestudio's van de Fondation Murnau, die financiële steun krijgen van Bertelsmann, hebben monnikenwerk geleverd en het resultaat is indrukwekkend. De voorstelling in Brussel is de internationale première van deze gerestaureerde versie, na de presentatie in wereldpremière tijdens de UFA FILM NIGHTS in Berlijn in augustus.

Het UFA FILM NIGHTS-filmfestival, dat wordt gesponsord en georganiseerd door de internationale mediagroep Bertelsmann, werd in 2011 voor de eerste keer georganiseerd, in Berlijn. Het wil de allereerste werken uit de geschiedenis van de Europese film in ere herstellen en dat kan maar op één manier: door ze op de schermen van Europese bioscopen en concertzalen te projecteren. Sinds 2013 vinden de UFA FILM NIGHTS plaats in BOZAR, in een coproductie van BERTELSMANN, BOZAR en CINEMATEK.

SAFETY LAST

Samen met Chaplin en Keaton behoorde Harold Lloyd tot de populairste en geniaalste filmkomieken. In Safety Last speelt Harold de rol van een arme plattelandsjongen die carrière wil maken in de stad – in de hoop om later met zijn grote liefde uit zijn geboortedorp te trouwen. Hoewel hij medewerker is in een warenhuis stuurt hij optimistische brieven naar zijn liefje die haar moeten doen geloven dat hij goed op weg is naar succes. Op aanraden van haar moeder pakt ook zij haar koffers en gaat ze naar hem toe. Wanneer ze aankomt, moet hij haar zien te overtuigen dat hij het goed doet. Op een dag zet Harold een zogezegde reclamestunt op voor zijn warenhuis en belooft hij $ 1000 aan de eerste die het grootste gebouw in de stad beklimt. Harold overtuigt een van zijn vrienden, een “menselijke vlieg”, om het gebouw te bedwingen, maar wanneer de stuntman niet komt opdagen, moet Harold zich zelf aan de klim wagen.

LES VAMPIRES

Les Vampires is een geheim genootschap dat Parijs terroriseert en tal van ontvoeringen, diefstallen en moorden pleegt. De politie kan geen vat op ze krijgen en enkel journalist Guérande probeert, met de hulp van Mazamette, de gevaarlijke criminelen onschadelijk te maken. Op zijn tweede avond presenteert UFA Film Nights de afleveringen 2 en 3 van de film, La bague qui tue en Le Cryptogramme rouge, Arandel staat in voor de muziek.

DER GEIGER VON FLORENZ

De jonge Renée kreeg altijd de onverdeelde aandacht van haar geliefde vader. Na zijn huwelijk veranderen de verhoudingen echter. Het meisje laat haar jaloezie spreken en gaat een bittere strijd aan met haar stiefmoeder. Wanneer een verzoeningspoging mislukt, stuurt haar vader de vurige Renée naar een Zwitserse kostschool. Daar vlucht ze weg, de grens over naar Italië, vermomd als herdersjongen. Tijdens haar reis door het land trekt haar vioolspel de aandacht van een schilder. Hij neemt de zogezegde jongeman in huis en vindt algauw zijn muze in Renée …

PROGRAMMA
20 september – 20u00 – Henry Le Bœufzaal : Safety Last (1923)
Regie : Sam Taylor
Muziek : Carl Davis
Orkest : Brussels Philarmonic

21 september – 20u00 – Zaal M: Les Vampires (Episode 2 & 3) (1915)
Regie : Louis Feuillage
Muziek: Arandel (electronic music)

22 september – 20u00 - Zaal M: Der Geiger Von Florenz (1925/26)
Regie : Paul Czinner
Muziek: Uwe Dierksen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: