Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde van Wasbar in Gent zijn op maandag 1 april in Topstarter op Eén verkozen tot dé Topstarters. In de spannende finale haalden ze het van de Antwerpse Minne Warmenbol, die zelf ontworpen speelmeubels op de markt brengt. Dries en Yuri kregen een cheque ter waarde van 25.000 euro uit handen van minister-president Kris Peeters en namen prompt hun eerste werknemer in dienst.

Op maandag 1 april treffen Dries en Yuri van Wasbar en Minne van de Arthur- speelmeubelen elkaar in Topstarter voor de allerlaatste en beslissende proef. En die is niet van de minste. De finalisten krijgen vijf dagen de tijd om een professionele presentatie van hun onderneming in elkaar te boksen. Daarmee moeten ze op de avond van de finale een zaal met tweehonderd ondernemers uit heel Vlaanderen overtuigen dat zij de titel van Topstarter verdienen.

De Topstarter-jury geeft die avond het lot van haar pupillen dus uit handen aan ondernemend Vlaanderen. Inge Geerdens, Jan Kriekels en Wouter Torfs willen na al die maanden de beslissing niet alleen nemen en roepen de hulp in van tweehonderd ondernemers, die hun stem mogen uitbrengen om uiteindelijk de winnaar van Topstarter te kiezen. Die winnaar gaat behalve met de titel ook naar huis met 25.000 euro, een welgekomen steun voor de startende ondernemers.

Verloop van de finale
Vijf dagen voor de finale beginnen Dries, Yuri en Minne aan de ultieme Topstarter- uitdaging. Voor Dries en Yuri is het puzzelen, want het Gentse duo heeft de handen vol met hun zaak Wasbar, die een week eerder is geopend. Dries, Yuri en Minne zetten nog één keer alles op alles om de ondernemers voor zich te winnen. Dries en Yuri hopen hen te overtuigen met hun goede cijfers – ze zijn nog steeds honderd procent eigenaar en de investering voor Wasbar is volledig gedekt door partnerships – en maken een hartverwarmend filmpje en een animatiefilmpje om zichzelf en Wasbar voor te stellen. Minne wil het persoonlijker aanpakken en vertelt haar eigen verhaal; hoe zij de speelmeubels begon te ontwerpen voor haar eigen kinderen en hoe ze van een ontwerper evolueerde tot een echte ondernemer. Ze wist bovendien enkele bekende Vlamingen te strikken voor haar ontroerende filmpje, dat gesmaakt werd door het publiek.

Panel van experts
Een onafhankelijk panel van vijf experts uit de ondernemerswereld stelde de twee finalisten na hun presentatie kritische vragen om te testen hoe goed ze hun onderneming in de vingers hebben en met hoeveel passie ze hun zaak kunnen verdedigen. Het panel bestond uit:

- Jan Callewaert, CEO van Option, een beursgenoteerd bedrijf uit Leuven dat gespecialiseerd is in draadloze communicatie.
- Pascal Cools, algemeen directeur van Flanders District of Creativity, de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit.
- Marion Debruyne, professor aan de Vlerick Business School.
- Marc Lauwers, toenmalig vicevoorzitter van het directiecomité van Belfius Bank en
Verzekeringen
- Daniël Verlé, afdelingshoofd bij Agentschap Ondernemen, het aanspreekpunt van de
Vlaamse overheid voor ondernemers.

Eerste werknemer
Zowel Dries en Yuri als Minne stelden met veel kennis, kunde en vooral veel vuur hun onderneming voor. De ondernemers in de zaal waren onder de indruk en de jury was apetrots. Maar er kon er maar een de sterkste zijn, en dat waren Dries en Yuri. Zij werden na een schitterend parcours van de afgelopen zes maanden verkozen tot Topstarter. Dries en Yuri kregen uit handen van minister- president Kris Peeters een cheque van 25.000 euro en investeerden een deel daarvan meteen in de

aanwerving van hun eerste werknemer. Dat ze zelf werkgelegenheid kunnen creëren met hun onderneming, daar zijn ze naar eigen zeggen nog het meest trots op.

De finale van Topstarter: op maandag 1 april om 20.35 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: