De Zeeuwse band De Toegift brengt vandaag hun gelijknamige debuutalbum uit. Het album bestaat uit 10 nummers, waarop de eerder uitgebrachte kortspeelplaten (‘En ik kon alles zien’ & ‘Nooit, misschien’) worden verenigd met reeds onverschenen materiaal. Een muzikale reis langs herinneringen, waanbeelden en hersenspinsels. De Toegift stond op Eurosonic Noorderslag en speelt in februari en maart verschillende album release shows.

De Toegift combineert de werelden van eigentaalse poëzie en hedendaagse muziek tot datgene wat ze het liefst maken: Nederlandstalige indie met invloeden uit jazz. Altijd op zoek naar experiment en het perfecte lied, speelt de Zeeuwse band met thema’s over tijd en nostalgie. Vandaag onthult De Toegift de langverwachte eerste langspeelplaat, zanger en tekstschrijver Maxim Ventulé opent zich in de intieme en persoonlijke teksten, maar speelt eveneens met het idee van herinneringen die steeds opnieuw vormbaar zijn. Over het concept van het album zegt Maxim het volgende: “Het begint als een heus hoorspel waarin de luisteraar verzeild raakt in een imaginair café en oog in oog komt te staan met De Toegift; de fictieve, zelfbenoemde band die ergens de nacht inluidt met hun nostalgische liedjes vol verhalende poëzie. Thema’s als verwerking en verlies liggen bij verschillende liedjes veilig verscholen onder het vredig-ogend oppervlak.”

De Zeeuwse identiteit zit diepgeworteld in de band. Zo is de single ‘Nollestrand’ een meeslepende ode aan dit prachtige stukje kust en beschrijft een levendige jeugdherinnering. Een terugkerend onderwerp is twijfel. Op ‘Ze zwaait’ worden herinneringen in twijfel getrokken en weer in evenwicht gebracht, waarna het intieme ‘Soms’ alles afbreekt en de zelftwijfel juist omarmt. Naast woorden te geven aan het kleine, schuwt De Toegift het maken van grote gebaren ook niet. Het gevoel van constante dreiging is goed te horen op het jazzy en theatrale ‘Alles is gemaakt’, ondersteund door de toevoeging van dwarsfluit en viool. In de lyrische afsluiter ‘De Toegift (reprise)’ komt alles nog een laatste keer voorbij. Zowel tekstuele als muzikale verwijzingen naar de liedjes worden aangehaald en tot één groot melancholisch slotstuk gekneed; met als hoogtepunt de waanzinnige saxofoonsolo van Franklin Schieman die ook al bij ‘Nollestrand’ te horen was.

Het gelijknamige debuutalbum is nu beschikbaar op Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes, Tidal en Bandcamp. Het album is fysiek verkrijgbaar op cd en vinyl in de Snowstar Records webshop en in geselecteerde platenzaken.

De Toegift speelt de komende maanden de volgende shows:

  • 23.02 Merleyn, Nijmegen
  • 26.02 TivoliVredenburg, Utrecht
  • 10.03 V11, Rotterdam
  • 18.03 Cinetol, Amsterdam

Info en tickets via www.snowstar.nl/shows

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over