De Staat is door de luisteraars van radiostation KINK uitgeroepen tot meest iconische band van Nederland en daarmee winnaar van de eerste KINK ICOON prijs. De bandleden kregen de prijs donderdag uitgereikt door KINK-dj en programmadirecteur Michiel Veenstra.

De afgelopen weken konden KINK-luisteraars doorgeven welke Nederlandse act volgens hen het meest de nieuwe KINK ICOON prijs verdient, op basis van bijvoorbeeld een indrukwekkend oeuvre of verpletterend debuut. Naast De Staat rolden daar ook nominaties uit voor de Golden Earring, The Vices, DeWolff en Urban Dance Squad.

KINK-dj Eric Corton is supporter van De Staat van het eerste uur. "De Staat heeft zich vanaf 2009 in al haar facetten ontwikkeld tot een ijzersterke en hoogst flexibele creatieve machine", aldus Corton. "Live is de band inmiddels het beste wat er in ons land te krijgen is en het einde is nog lang niet in zicht. De Staat is gewoon de belangrijkste Nederlandse band van het afgelopen decennium...en de toekomst!"

"Al sinds hun debuutalbum Wait For Evolution heeft De Staat een met een eigenzinnig en uit duizenden herkenbaar geluid gewerkt aan de iconische status die de band nu heeft", aldus programmadirecteur Michiel Veenstra. "De band legt de lat altijd weer hoger, met steeds grotere liveshows, unieke clips en onvergetelijke momenten als de Witch Doctor-circlepit tot gevolg".

'Witch Doctor' van De Staat is door de KINK-luisteraars ook uitgeroepen tot beste Nederlandse nummer aller tijden en voert daarmee de tweede editie van de KINKNL Top 100 aan. De lijst met 100 beste alternatieve tracks van eigen bodem is op Koningsdag 27 april de hele dag te horen op KINK.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: