Op een regenachtige dag besluit Babs, een studente kinesitherapie, naar een veilinghuis te gaan. Daar laat ze haar oog vallen op twee antieke beeldjes van een bekend boksduo. Maar zij is niet de enige die de beeldjes wilt. Ook Bob Rozen, een net afgestudeerde economist, wil deze boksers dolgraag bij zijn collectie beeldjes voegen. Beiden bieden ze er op los, en gaan allebei met een beeldje lopen. Toch zonde om het bokskoppel te scheiden… En dat vonden zij ook dus gingen ze maar een koffie drinken. Het begin van een mooi verhaal… Ze trekken samen in, trouwen, krijgen een dochtertje en een zoontje en als kers op de taart vinden ze nog eens hun droomhuis. Barbara stort zich op de verbouwingen en de inrichting van het huis en neemt daar bovenop de opvoeding van de kinderen er nog eens bij terwijl Bob zich op zijn promotie en zijn werk stort zodat hun droomhuis betaalbaar blijft. Jaren gaan voorbij… Het huis geraakt af, de kinderen gaan uit huis en dan volgt die grote leegte voor Barbara. Ze weet niet meer wat doen en zoekt een nieuwe uitdaging. Daarbij geeft ze haar leven een totaal andere wending. Ze start een eigen zaak en komt tot de vaststelling dat haar huwelijk met Bob niet meer veel voorstelt. Aan alle mooie liedjes komt een einde... Ze wilt dan ook scheiden. Bob die te druk bezig was met zijn werk valt uit de lucht en wilt bij haar blijven. Maar Babs is vastberaden. Allebei houden ze van het huis, Babs omdat haar ziel in het huis verweven is, Bob omdat zijn zuurverdiende geld erin zit. De oorlog om het huis van de familie Rozen start… Maar wie wint? Wie zal uiteindelijk het huis kunnen bemachtigen?

Wij mochten vrijdag al eens een kijkje gaan nemen op de première en dat liet een grote indruk na. De voorstelling was tot in de puntjes af. Spel, muziek, zang, decor, licht, alles zat perfect in elkaar. De Rozenoorlog zit vol humor. Je verwacht door de titel misschien een iets serieuzer stuk, maar laat je zeker niet misleiden. De ruzies zijn speels en grappig en worden helemaal niet vervelend. Een vat vol emoties spat open bij alle personages en bezorgen ons de rit van ons leven in deze emotionele rollercoaster. Er zit ook een stevige portie pit in het stuk waardoor het voorbij is voor je het weet. Wat ontzettend jammer was! Het decor was prachtig gemaakt. Beetje bij beetje krijgt het huis vorm en alles kan multifunctioneel gebruikt worden. Ook de afbraak van het huis is indrukwekkend. Maar de scène van Bob en Babs in de kroonluchter doet toch bij menig mensen hun hartje sneller slaan.

Lucas Van den Eynde mocht in de huid kruipen van Bob Rozen. Hij is uiteraard niet aan zijn eerste musical toe en dat kon je duidelijk merken. Maike Boerdam speelde de rol van Barbara Rozen en wist iedereen te beroeren met haar stem. Een pracht van een stem die telkens weer kippenvel bij het publiek bezorgde. Samen speelden en zongen ze de pannen van het dak, zo goed zelf dat op het einde van het stuk bijna het hele decor in elkaar zakte. Al kan dat ook wel te maken hebben met het feit dat de twee een klein beetje ruzie hadden… Myriam Bronzwaar en Marc Lauwrys hadden teveel rollen om op te noemen. Samen waren ze de rode draad door het stuk. Ze waren de vertellers van het verhaal en vulden waar nodig alles op met extra rollen. Vooral hun rol als kat en hond was hilarisch! De sterfscène van de kat, elegant gespeeld door Myriam, kreeg het publiek echt plat van het lachen. Laura Seys was het groentje van de hoop maar dat was niet te merken! Zij speelde vooral Sofie, de hulp van het koppel, maar vulde waar nodig ook nog even op met verschillende rolletjes. Een jong talent met een mooie stem die we vast en zeker nog zullen horen.

Wat ook altijd fijn is aan een musical is dat de muziek live gespeeld wordt. Vier muzikanten zorgden voor een uitstekende begeleiding terwijl je ze kon zien zitten op het podium. Ook de muziek is reuzegoed geschreven en was van de hand van Sam Verhoeven. Maar wat is muziek zonder woorden (althans in een musical…)? Allard Blom bedacht niet alleen de leuke liedteksten maar schreef ook nog eens het script met Frank van Laecke. Eerder bewezen deze heren dat ze al een goede combinatie zijn en ook deze keer was dat weer het geval. Frank van Laecke wist de ruzies te temmen tot een perfecte hoogte op het podium en regisseerde vakkundig deze cast naar de top. “De Rozenoorlog” werd gebaseerd op het boek “The War of the Roses” van Warren Adler. Het boek was een bestseller maar we zijn er zeker van dat het stuk dat ook wordt! Judas Theaterproducties heeft met deze productie zeker een schot in de roos! Wij vonden het alvast fenomenaal en een aanrader voor deze stormachtige dagen. Het is echt de moeite om dit gure weer te trotseren. Als je met zo’n weer toch liever binnen blijft, geen nood… Het stuk speelt nog tot 23 december in het Fakkeltheater en gaat vanaf 12 januari volgend jaar op tournee. Kansen genoeg om dit pracht van een stuk te gaan bewonderen! Zeker doen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: