Els Verhaeren

De Schotse band Alestorm bracht tijdens de laatste editie van Graspop Metal Meeting een geweldig aanstekelijke openingsset. De band zelf was daar onder de indruk van de grote hoeveelheid toeschouwers zij op de been gekregen hadden. En het GMM publiek kreeg een enorm amusante portie pirate metal te horen. Sfeer was direct van in het begin top. Meer redenen waren er niet nodig om deze band ook eens te gaan bekijken wanneer ze i.p.v. opener, de headliner waren. Die kans kregen we vorige zaterdag toen ze speelden in Biebob in Vosselaer.

Het publiek kreeg er niet alleen Alestorm te zien en horen, voor zij die er op tijd bij waren, stonden er nog 3 andere acts op het programma. Troldhaugen was de eerste band. Een band uit Australië die wel heel energievol op het podium stond. Hun zanger had ook een heel theatraal voorkomen en toekijken ging dus enkel met een glimlach op je gezicht. Het hele gebeuren was een mix van soms cabaret/opera en metal. 'Cut to the Chase' was een van de theatrale bombastische nummers. Ze haalden hun mosterd ook wel eens bij anderen, zo hadden ze hun eigen versie van 'Gimme Gimme Gimme' van Abba. Crimson Shadows waren collega's van Alestorm want ook zij hebben Napalm Records als record label. De vijf langharige bebaarde gasten meenden het. Waar Troldhaugen nog speels was, was Crimson Shadows direct het stevigere werk. De metalfans headbangde zeer synchroon met de artiesten op het podium. Deze Canadezen stonden voor het eerst in België op een podium en hebben daar ineens een sterke indruk achtergelaten. Snelle gitaren, stevige drums, een powerfull bass alles voor goeie metal. Ze brachten goede nummers die regelmatig verschillende ritmes bevatten en niet zomaar na twee minuten gedaan zijn. Daarna was het aan de eerste storm van de avond, Brainstorm was de laatste opwarmer, al hoefde dat laatste zeker niet voor de temperatuur, die zat meer dan goed in de Biebob. De sfeer zat ook zeker al goed en daar deed Brainstorm enkel nog een schepje bovenop. Deze mannen waren iets ouder dan de andere bands en hun muziek leunde iets meer aan bij de eerder traditionele heavy metal. Zij brachten in 2014 hun 10de studio album 'Firesoul' uit, o.a. de titeltrack stond op hun setlist. Het publiek kende deze band al goed en zong luid mee nummers als 'All Those Words'.

Vanaf dat de mannen van Brainstorm van het podium verdwenen werd het heel duidelijk dat Alestorm dé publiekstrekker was, want direct kwam er 20 man meer richting podium. Alestorm t-shirts overal, regelmatig eentje verkleed als piraat, zelfs vrouwelijke piraten, of enkele in Schotse kilten. Het werd nog warmer en vochtiger in de Biebob, eerder een klimaat van Caribische zeeën dan Schotse. De vochtigheid waande je alleszins op zee. Vanaf de eerste noot van 'Walk The Plank' werden ze zot in Vosselaer. Een moshpit zo groot dat het van muur tot muur leek te gaan, met getrek en geduw van alle kanten. Je was een snel blij met een meezingrefrein van 'The Sunk'n Norwegian ' waar iedereen even stilstond, op alle vuisten en monden na. 'Drink', van hun in augustus uitgebrachte album ‘Sunset On The Golden Age’, mag toch wel tot een van de aanstekelijke nummers gerekend worden, zelfs als je het nummer nog nooit gehoord had dan zong je het gewoon mee. De Alestorm fans gingen ver voor hun idolen tot zelfs het aanraken van de baard van gitarist Dani Evans. Ondertussen ging het publiek van links naar rechts (en terug) alsof we in een echte storm op zee zaten. Tijdens de intro van 'Back Trough Time' werd de keytarsolo van zanger Christopher Bowes even verstoord door Elliot Vernon, wanneer hij even een verkeerde toets op zijn keyboard bespeelde waardoor er even een verkeerde beat door de boxen galmde, maar dat werd al snel rechtgezet. Chris deed zijn best om Nederlands te spreken, van ‘Goedenavond Vosselaar’ tot 'lekkere meisjes'. Dat laatste hoorde tot de intro van 'Nancy, the Tavern Wench', een iets rustigere meezinger waar een groot deel van het Biebob publiek neerstreek op de grond om te gaan roeien. Zalig om zien! Maar nummers als 'Keelhauled' zette de keet al gauw terug op stelten. Tijdens de bisnummers konden de fans nog genieten van o.a. 'Wolves of the Sea', een cover van het Letse Eurovisiesongfestival nummer. En hoewel er in Biebob iets minder plaats was dan aan de mainstage van GMM wilde Alestorm hun traditie hier niet vergeten en werd 'Captain Morgan’s Revenge' ingezet met een echte Wall Of Death om daarna helemaal af te sluiten met 'Rum', al zeilend over de handen van het publiek verdween Chris Bowes uit de zaal.

Het werd een zalig avondje powermetal in de Biebob, maar bij een volgende passage van deze Alestorm is het misschien aan te raden om ze in grotere wateren (bv Trix) te laten passeren. Dit concert was uitverkocht en er waren zeker nog meer geïnteresseerden voor wat piraterij. Alestorm is in ieder geval onderweg voor een grotere verovering van de wereld.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Alestorm
Datum: 
20 sept 2014
Locatie: 
Biebob Vosselaar
Meer over