Anne Marie Van Broeck
c-est-pas-parce-que-tu-t-arretes-de-pedaler-que-ton-velo-va-s-arreter-forsitia-affiche

Een muziekspektakel met de naam “C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter”, het is niet omdat je stopt met trappen, dat je fiets stopt met rijden, of nog, vrij vertaald: de wereld stopt niet met draaien als jij zelf even stilvalt... Als dat niet intrigeert …!!

Forsiti’A is een sociaal-artistiek Brussels Theatergezelschap, ontstaan vanuit de samenwerking tussen het gemeenschapscentrum De Markten en Hobo vzw, een dagcentrum voor thuislozen. Dit jaar is ook Link=Brussel betrokken bij dit project, een centrum voor interculturele samenlevingsopbouw. Al een aantal jaar brengen ze een theaterproductie, maar dit keer werd er gekozen om een muzikaal programma te creëren. De samenstelling van het gezelschap kent telkens een aantal wijzigingen, en aan "C'est pas parce que .." nemen eenentwintig Brusselaars deel, een staal- en taalkaart van de stad en van de wereld. Mensen met verschillende achtergronden, allen met hun verhaal. En net deze verhalen staan dan ook centraal. Zij zelf schreven immers de teksten van de liedjes voor deze productie, vertrekkende vanuit hun levenservaringen, van wat zij graag eens aan een ander wilden vertellen.

Acteur, regisseur en muzikant Hans Van Cauwenberghe, zette een streep muziek onder de teksten, en begeleidde samen met Ciska Thomas, Otto Kint en Mathieu Grillo, deze bonte groep performers, om te komen tot dit fascinerend muziekspektakel. Hans is een ware duizendpoot, want onlangs zag ik hem nog op het podium met “237 redenen …” En nu, dit! Het is echter niet zijn proefstuk: Hans werkte voordien al samen met twaalf mensen in Antwerpen die in de armoede leefden en maakte ook met hen een productie en CD.

Gedurende anderhalf uur, via een twaalftal liedjes, aangevuld met vele tekstfragmenten, stap je in de leefwereld van deze eenentwintig mensen. Ze verhalen over het vreemdeling zijn (met of zonder papieren), de ratrace om te werken als poetsvrouw van kantoren, eenzaamheid, het verlangen naar menselijk contact, relaties met partners of met ouders, vrijheid, maar ook over het genot om naar een danser te kijken vanuit een rolstoel, het streven naar gelukkig zijn. Het raakt je. Vele liedjes, net zoals hun vertolkers, zijn zeer breekbaar. De zangers en zangeressen zijn duidelijk emotioneel betrokken bij wat ze zingen; het gaat over henzelf, hun leven, het leven in Brussel. Maar toch overstijgen ze ook het anekdotische, het persoonlijke … dit is het verhaal van vele mensen in de grootsteden.
Naast intimistische nummers, zijn er ook uitbundige liedjes, waar je mee wil zingen, mee wil klappen op het ritme. Het is ook een positieve voorstelling, vol enthousiasme, hoop, vreugde, kracht, met de blik op de toekomst.

We zien hier in “C’est pas parce que …” het resultaat van een heel proces, een hele weg die is afgelegd, technisch, maar ook persoonlijk. Yao Issifou, één van de performers, vertelde dan ook dat deze mensen, hoe verschillend ook, nu één familie zijn geworden, die elkaar steunen, … Bij het binnenkomen van de repetities viel het leven buiten heel even van hun schouders. Het verleden hebben ze voor een stuk achter zich kunnen leggen.

Mensen met een hele bagage, maar die zonder complexen op het podium staan en zingen, in volle overtuiging. Ça doit aller, même si ça ne va pas! We kunnen er nog iets van leren!

Tenslotte: desondanks de moeilijke omstandigheden waarin deze productie begon (in november 2015 ging de première niet door zoals gepland was, door de terreurdreiging in Brussel), is er sindsdien toch een leuk parcours afgelegd. Vanuit een idee van Hans Van Cauwenberghe werd er enerzijds contact opgenomen met een muziekstudio, namelijk de legendarische studio ICP in Elsene, en anderzijds ook met het productiehuis “De chinezen”.

Forsiti’A stelde gisteren dan ook hun CD met de liedjes van dit muziekspektakel voor. Het productiehuis volgde de realisatie van deze CD op de voet, en vanaf vrijdag 19/2 kan (gedurende elf weken) Vlaanderen hiernaar kijken en kennismaken met Forsiti’A, in “Iedereen beroemd” op één in de nieuwe rubriek “Het koor”.

En nu maar hopen dat ze weldra nog te zien zijn in verschillende zalen van het land! “C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter” : echt iets om naar uit te kijken!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Forsiti'A/C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter
Datum: 
22-2-2016
Locatie: 
De Markten

Reservatie:

Meer informatie