Vanavond zijn voor de elfde keer de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen, uitgereikt. Door Covid was het onmogelijk om een slotgala te organiseren zoals men dat gewoon is op Filmfestival Oostende. Er werd samen met Canvas gezocht naar een creatieve oplossing die resulteerde in een volledige covid-proof live televisie-uitzending.

In een leeg Kursaal Oostende openden Wim Opbrouck en Martha Canga Antonio (aka Martha Da’Ro) de ceremonie, bijgestaan door de Antwerpse band KRANKk, met een sprankelend ‘Ostend By Night’. De genomineerden volgenden de show in Hotel Thermae Palace, volledig covid-proof, met Michaël Pas als gastheer. In een mix van live-uitreikingen en beeldhommages werden de winnaars van 22 categorieën bekend gemaakt.

‘De Patrick’ van Savage Film was de absolute winnaar in de categorie Film. De film van Tim Mielants wist maar liefst zeven van haar dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste D.O.P., Beste Kostuum en Beste Art Direction.

Voor Televisie was ‘De Twaalf’, de Eyeworks productie van regisseur Wouter Bouvijn, de grote winnaar. De fictiereeks won ook zeven Ensors: Beste TV-Serie, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Montage, Beste Sound Design, Beste Acteur (Josse De Pauw) en Beste Actrice (Maaike Cafmeyer).

Daarnaast viel ook Mauro Pawlowski in de prijzen. Hij schreef de Beste Soundtrack voor ‘Cleo’ van Eva Cools. Maaike Neuville werd bekroond voor haar acteerwerk in ‘All Of Us’ van Willem Wallyn. ‘Mother’ van Kristof Bilsen en ‘De Onfatsoenlijken’ van Luc Lemaitre waren de winnaars in de categorieën documentaire film en documentaire televisie. De Ensor voor Beste Jeugdfilm ging naar ‘De Familie Claus’ en er was ook voor het eerst een Ensor voor Animatiefilm, die ging naar ‘Vos en Haas’.

De afgelopen week werd er tijdens Cinema Canvas vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekend gemaakt. Zo namen Adil & Bilall de Ensor Albert Bert Prijs voor Internationale Doorbraak in ontvangst, won ‘Kom Hier Dat ik U Kus de Ensor voor Beste Coproductie en werd revelatie Anthony Nti bekroond als ‘Belofte van het Jaar’. Uit een shortlist van negen kortfilms won ‘Stephanie’ van Leonardo Van Dijl de Ensor voor Beste Kortfilm. In het moeilijk jaar voor de bioscoopsector ging Jan Verheyen lopen met de Box Office Award voor zijn vierde film in de ‘F.C. De Kampioenen-reeks. Tot slot reikte het Filmfestival van Oostende twee Lifetime Achievement Awards uit, aan acteur Jaak Van Assche & aan voormalig-intendant Erwin Provoost.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Herbekijk de show hier.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over