Avishai Cohen Trio, Portico Quartet, STUFF., Emma-Jean Thackray, Alfa Mist, Lefto, NAG, KAU trio, Boombox Experiments, ECHT! en MiXMONK toegevoegd aan de affiche van de 40ste editie van het jazzfestival

Jazz Middelheim vond de afgelopen jaren plaats van donderdag tot zondag. Maar omdat grote festivals pas opnieuw mogelijk zijn vanaf vrijdag 13 augustus, schuiven we het festival deze zomer één dag op. Meer nog: we doen er gelijk weer een dag bij. Zoals vroeger. Want laat ons eerlijk zijn: we hebben wel wat in te halen!

Het festival start dus op vrijdag 13 augustus en eindigt op dinsdag 17 augustus. Daarmee wordt Jazz Middelheim het eerste grote festival sinds het begin van de pandemie. Maar misschien nog belangrijker: de line-up is meteen ook de meest internationale sinds maart vorig jaar. De 40ste editie van het oudste jazzfestival van het land krijgt – met andere woorden – een affiche die in gelijk welk jaar de champagne zou doen knallen.

De headliner op maandag 16 augustus wordt Avishai Cohen Trio. De Israëlische bassist en Jazz Middelheim, dat is liefde op het eerste, tweede en straks vast ook derde gezicht. Bij zijn eerste passage in 2012 was hij nog één van de beloftevolle artiesten op de affiche. Sindsdien heeft Cohen die belofte op zo’n indrukwekkende wijze ingelost dat hij met zijn unieke mix van jazz en klassieke muziek het festival op maandag afsluit. De rest van de line-up voor die dag wordt binnenkort bekendgemaakt.

Nog een headliner: STUFF. sluit het festival af op vrijdag 13 augustus. De vijf hebben zopas hun nieuwe album T(h)reats op de wereld losgelaten, en ze hebben daarmee gelijk ook hun status bevestigd als de explosiefste Belgische jazzband van de afgelopen tien jaar. Al moeten ook de andere muzikanten op het hoofdpodium die dag niet voor de branie van de Gentenaren onderdoen: Portico Quartet, Alfa Mist en Emma-Jean Thackray. Het verschil met STUFF. is wel dat ze allen afkomstig zijn uit de hevigste broeihaard van de hedendaagse jazzscene: Londen. Maar verder hebben ze ook heel wat mee gemeen met de Belgische band: Portico Quartet klutst sferische jazz en elektronica door elkaar, Alfa Mist voegt daar nog een scheut hiphop en soul aan toe, en Emma-Jean Thackray jaagt er zo’n pulserend ritme door dat je nu al weet dat de eerste dag Jazz Middelheim één groot (bevrijdings)feest wordt.

En voor mocht daar tóch nog enige twijfel over bestaan: het tweede podium wordt op vrijdag 13 augustus gecureerd door Lefto. De Belgische evenknie van de Britse jazz-dj Gilles Peterson koos voor drie bijzonder opwindende bands: Boombox Experiments, KAU trio. en ECHT! Met uitroepteken, want de vier zijn stilaan het slechtst bewaarde geheim van de Brusselse jazzscene. Daarnaast neemt Lefto ook zelf een set voor zijn rekening, samen met de Antwerpse rapper NAG.

Een heel ander verhaal tekent zich af op zaterdag 14 augustus, dat met John Zorn, Laurie Anderson & Bill Laswell reeds een iconisch trio als headliner had. Op het hoofdpodium komt daar nu nog een trio bij: MiXMONK, het spraakmakend verbond van Bram De Looze, Robin Verheyen en de legendarische drummer Joey Baron. De drie brengen een hommage aan Thelonious Monk, terwijl de jonge Belgische jazzdrummer Samuel Ber zich die dag dan weer ontfermt over het tweede podium. Hij speelt er zowel solo als met Reservoir Ghosts, Pentadox en Malabi-Dumoulin-Ber.

Die laatste bands waren weliswaar al aangekondigd, net als de nagenoeg volledige line-up van zondag 15 augustus. De Tunesische oedlegende Anouar Brahem sluit het hoofdpodium die dag af, nadat eerst Youn Sun Nah en Michel Portal er het geluid van de respectievelijk Aziatische en Europese jazz op de (wereld)kaart hebben gezet. En de Belgische saxofonist Toine Thys staat die dag op het tweede podium – solo, maar eveneens met guru.farm en Overseas ft. Harmen Fraanje. Tot slot staat ook Le Ravage d’Ali Baba op de affiche van de meest exotische dag van Jazz Middelheim deze zomer.

Meer namen (inclusief de volledige line-up van dinsdag 17 augustus) worden binnenkort bekendgemaakt.

Tickets kosten €39 (13, 15 augustus) en €44 (14, 16 augustus), en zijn uitsluitend te koop via www.jazzmiddelheim.be. Let wel: alle ticketkopers zullen een coronapas of negatieve coronatest dienen voor te leggen om het festivalpark te betreden! Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen deze zomer op een prettige én veilige manier van Jazz Middelheim kunnen genieten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over