Na specials over de mooiste steden en de mooiste eilanden laat Vlaanderen vakantieland de kijkers op 20 en 27 juli kennismaken met de mooiste musea in Vlaanderen en daarbuiten. Van Kazerne Dossin in Mechelen en het Middelheimmuseum in Antwerpen tot het Watersnoodmuseum in Nederland en het Louvre-Lens in Frankrijk: aan inspiratie geen gebrek als de zon het een dagje laat afweten.

Deel 1 (20 JULI)
Het Magrittemuseum in Brussel doet veel inspanningen om voor iedereen toegankelijk te worden. Sinds kort hebben ze er een visiogids in Vlaamse Gebarentaal en dat initiatief wil Vlaanderen vakantieland graag wat extra aandacht geven. De aflevering van 20 juli kan dan ook gevolgd worden in Vlaamse Gebarentaal.

Met bijna tien miljoen bezoekers in 2012 staat het Louvre opnieuw op de eerste plaats van de meest bezochte musea ter wereld. Het Louvre voert de lijst al aan sinds 2007. Het bezoekerscijfer kreeg het afgelopen jaar nog een extra boost door de nieuwe vleugel, die volledig is gewijd aan islamitische kunst. Het Louvre in Parijs heeft sinds kort ook een nakomeling; in Lens in Noord-Frankrijk opende Louvre-Lens, een toegankelijk en volgens Nic Balthazar zeer vernieuwend museum.

Saint-Omer, net over de grens met Frankrijk, is een uitstekende tip voor een dichtbijweekend. De grote trekpleister daar is La Coupole. Die gigantische bunker is een oude lanceerbasis voor V2-bommen. Volgens Vincent Verelst is het een plek waar de krankzinnigheid van de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij komt.

Wie Toulouse-Lautrec zegt, denkt meteen aan de Moulin Rouge en Parijs. Veel mensen weten niet dat de Tarn en haar hoofdstad Albi de plaatsen zijn waar hij opgroeide. Het Museum Toulouse-Lautrec in Albi is volgens Ben Roelants een absolute must en toont een grote collectie schilderijen, affiches en tekeningen van die bijzondere kunstenaar.

Kazerne Dossin in Mechelen groeit stilaan uit tot een van de belangrijkste herdenkingsplaatsen voor de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kristien Maes gaat een kijkje nemen op de plek van herinnering.

En het 'meest begeerde schilderij ter wereld', het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, krijgt een grondige restauratiebeurt in het MSK Gent. Misschien geeft het eerste olieverfschilderij uit de geschiedenis dan zijn laatste geheimen prijs. Nic Balthazar zoekt het uit in zijn thuisstad: Gent.

Wie een stevige brok cultuur wil combineren met een citytrip, zit echt wel goed in Washington, aldus Erika Van Tielen. Langs het grote groene grasveld van The Mall liggen alle topmusea vlak bij elkaar. Erika bezoekt er The National Gallery of Art, het National Air and Space Museum en het Newsmuseum.

Deel 2 (27 JULI)
Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een buitenbeentje in de lijst van mooiste musea, want het beeldenpark is een van de weinige musea in openlucht. Bovendien is het ideaal voor een zomerse avondwandeling. De vaste collectie van het openluchtmuseum, dat ondertussen al meer dan vierhonderd moderne kunstwerken telt, brengt een mooi overzicht van de beeldende kunst uit de periode van circa 1900 tot vandaag.

Ben Roelants neemt de kijkers mee naar een aantal topmusea in Londen die je ook helemaal gratis kunt bezoeken: Tate Modern, het Transport Museum en de National Portrait Gallery.
Twee miljoen bezoekers per jaar, achtduizend meesterwerken, tachtig zalen en ... 1 Nachtwacht. Nic Balthazar ontdekt dat het gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam vanaf nu maar liefst anderhalve kilometer kunst en geschiedenis biedt. Alleen De nachtwacht - het wereldberoemde meesterwerk van Rembrandt – hangt nog op zijn oude plek, voor de rest is alles in het Rijksmuseum veranderd.

Op de oever van de Oosterschelde, in Ouwerkerk in Zeeland, kunnen bezoekers in vier caissons een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum. Bezoekers krijgen er een beeld van wat er zich zestig jaar geleden, in de nacht van 1 februari, afspeelde in Zuid-Holland, Noord-Brabant en vooral in Zeeland.

Het Onze-Lieve-Vrouw-met-de-roos-hospitaal in Lessen in de provincie Henegouwen is misschien een wat minder bekende, maar unieke plek. Niet alleen door haar enorme schoonheid, maar ook door haar grote artistieke, architecturale, medische en sociale waarde. Het gasthuis, dat in 1242 ontstond, is opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Suppoosten en andere museummedewerkers zijn stille schatbewaarders van de schone kunsten, maar het zijn ook bevoorrechte getuigen in de kijkdoos die wij 'museum' noemen. In een aantal van de mooiste musea van Vlaanderen - het Designmumseum in Gent, het Museum van Deinze en de Leiestreek in Deinze, de Verbeke Foundation in Stekene en het MAS in Antwerpen – vroeg Vlaanderen vakantieland een aantal vaste medewerkers naar hun favoriete museumstuk.

Iets meer dan een jaar geleden is In Flanders Fields, het museum over 'De Groote Oorlog' in Ieper, opnieuw opengegaan voor het publiek. Sindsdien mocht het museum al meer dan driehonderdduizend bezoekers verwelkomen. De oppervlakte van het museum is verdubbeld en de ambities reiken ver. Het museum wil het verhaal van de Eerste Wereldoorlog naar een jong publiek actualiseren, en de bezoekers stimuleren om ook de Ieperboog, de oorlogszone rond Ieper, te bezoeken. Kristien Maes gaat in Vlaamse velden op zoek naar sterke verhalen.
Vlaanderen vakantieland is een programma van Het Televisiehuis voor Eén.

De mooiste musea van Vlaanderen vakantieland: op zaterdag om 18.10 u. vanaf 20 juli op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: