Jubileumeditie voor zang - van 1 tot 12 mei op Canvas, Klara en canvas.be

“De menselijke stem kan schilderen wat de ogen niet kunnen zien”, zo luidt een Chinese wijsheid. Hoe waar dat is, zal eens te meer blijken in de negende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Die gaat van start op dinsdag 1 mei, precies 30 jaar na het eerste zangconcours. Een jubileum dus.

Het concours wordt korter en compacter dan de vorige edities: de eerste ronde en de halve finale duren telkens twee dagen en de finale drie dagen. Op zaterdag 12 mei weten we wie de opvolger wordt van Hwang Su-mi, de Zuid-Koreaanse winnares in 2014. De VRT volgt de wedstrijd op de voet: vanaf de eerste ronde op canvas.be en vanaf de halve finale op Canvas en Klara, Klara.be en de Klara-app.

Op zondag 29 april vindt de loting plaats. Op dinsdag 1 en woensdag 2 mei geven 64 talentvolle jonge zangers en zangeressen daarin het beste van zichzelf: 43 vrouwen en 21 mannen uit 22 landen. Daar zijn ook zes Belgen bij. Canvas.be focust in deze fase op onze landgenoten. Op woensdag 2 mei weten we welke 24 zangers doorgaan naar de halve finale.

Die halve finale, op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei, wordt integraal en rechtstreeks uitgezonden: de namiddagsessies op Canvas en de avondsessies op Canvas+(op het kanaal van Ketnet). Vrtnu.be zendt alle sessies eveneens uit. Klarabrengt de avondconcerten rechtstreeks, voorafgegaan door een samenvatting van de middagsessies. Lut Van der Eycken is gastvrouw op Klara én tijdens de avondsessies op Canvas+ en vrtnu.be. De middagsessies op Canvas en vrtnu.beworden gepresenteerd door Katelijne Boon. Zaterdagavond 5 mei zal blijken wie de 12 finalisten zijn.

De finale vindt plaats van donderdag 10 tot zaterdag 12 mei. De drie concertavonden zijn rechtstreeks te volgen op Klara, met Lut Van der Eycken en haar panel van experten. Bij Canvas worden de finaleavonden gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker, eveneens bijgestaan door een panel van kenners en liefhebbers. De eerste twee finaleconcerten worden uitgezonden op Canvas+ (kanaal van Ketnet) en de derde op het eigen Canvas-kanaal. De uitzendingen worden gestreamd op vrtnu.be, waar ze een maand lang beschikbaar blijven.

Voor het eerst kunnen de kijkers de teksten van de aria’s volgen via teletekstpagina 888.

Ook Klara zorgt voor heel wat extra’s, onder meer een heuse Opera Top 50. En er is bovendien de Klara-app. Deze app is gratis beschikbaar voor iOS en Android. De uitzendingen kunnen via deze app ook in het buitenland gevolgd worden. Alle informatie kan je vinden op https://klara.be/de-klara-app

DeZes|LesSix, een jongerenpanel van zes door zang gepassioneerde studenten, volgt de hele wedstrijd van nabij en deelt hun mening op sociale media en in de programma’s op radio en tv.

Zoals elk jaar bepaalt het publiek welke finalist de Canvas-Klaraprijs wint.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: