Dezer dagen kan je in het Fakkelteater een beetje Nostalgie terugvinden. Wie kent het niet het populaire TV-programma van vroeger “De Kollega’s”. Heb je het zelf niet gezien, dan heb je er zeker al eens van gehoord van de mama en de papa of de bomma en de bompa.

Loge10 vond het hoog nodig deze fantastische reeks nog eens vanonder het stof uit te halen en bracht er een theaterversie van. Oorspronkelijk wou Jef Matterne met zijn verhaal een serie maken. Maar de toenmalige BRT zag dit niet zitten. Hij besloot dan maar een theaterstuk hierover te maken. Het eerste en tweede theaterstuk hadden zoveel succes, dat de BRT besloot toch met hen in zee te gaan. En zo ontstonden de drie seizoenen van de Kollega’s.

Wie kent de typetjes niet? De bureauchef Philemon Persez, in het stuk geweldig vertolkt door Yann Van den Brande die een geheime affaire had met Mireille “Meisje” Puis (Ann de Winne). Dirk Bosschaert was de pester van dienst, hij speelde de altijd slechtgezinde en klagende Jean de Pesser. Recht tegenover hem aan het bureau zat Gilbert van Hie (Kurt Defrancq). Zij waren de twee ietwat moeilijkere karakters van de hoop, die het vooral moeilijk hadden met Bonaventure Verastenhoven (Dirk Van Vaerenbergh), de ietwat TE ‘perfecte’ onderbureauchef. Luc Caals mocht de klaagzangen van Jomme Dockx op zich nemen. De classificeerder had altijd wel iets te vertellen over zijnen Adelbert. Maar de enige die ernaar wilde luisteren was Betty Bosse (An Vanderstighelen). En last but not least hebben we nog Madame Arabelle, een koffiemadam met een grote tater maar een gouden hart. Lulu Aertgeerts mocht deze keer haar collega’s van koffie voorzien.

In het tweede deel maken we kennis met de echtgenotes en verloofden van de personages. De pittige en vurige Angèle Persez die werd vertolkt door Kadèr Gürbüz. Die stiekem wel een oogje had op de verloofde van Mireille, Guido Borstels (Wouter Vermeieren). De praatzieke en behulpzame Jose De Pesser (Hilde van Wesepoel) moet braafjes zwijgen als haar man het zegt. Maar Esmeralda van Renthergem (Dorien Schrijnemakers) krijgt het zwaarder te verduren, een dronken van Hie is niet altijd even aangenaam om tegen te komen. Guillaume Devos had als enige een dubbelrol. Hij speelde namelijk Thierry De Vucht (de nieuwkomer op de dienst) en ook nog eens de ingehuurde loverboy Billy Hammer van Betty.

De cast heeft het de typetjes één voor één mooi neergezet. Voor wie dacht dat “De Collega’s” een echt komisch stuk was, vergist zich al op voorhand. De collega’s heeft veel drama en bracht enkele typische gezegden baas-secretaresse verhouding, politieke benoemingen , enz… in de kijker. Wat niet wilt zeggen dat er niet af en toe moet gelachen worden met de uitspraken of de situatie’s. Serieuze stukken maakten op tijd plaats voor ietwat luchtigere komieke stukken zodat de lachsalvo’s mooi op tijd de zaal vulden. Wij vonden het alvast aangenaam om naar het stuk te gaan kijken! Vooral de cast verdiende een dikke pluim! Ze pakten de juiste typische eigenschappen van elk personage over, waardoor je automatisch werd teruggevoerd in de tijd. Pure nostalgie!

Wie nog wil gaan zien, zal echter snel moeten zijn want het stuk speelt nog slechts tot en met 19/06/2016.

Tickets en info kan je vinden op: www.fakkelteater.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: