De European Film Awards van 2020 zullen plaats vinden in de Ijslandse hoofdstad Reykjavik. Dit werd bekend gemaakt door de European Film Academy, de stad Reykjavík en de Ijslandse regering. De ceremonie wordt georganiseerd in het concert en - conferentiegebouw Harpa, samen met talrijke parallelle evenementen die in het teken staan van de Europese filmproductie.

De European Film Awards (EFA) werden voor het eerst georganiseerd in Berlijn in 1988 ter promotie en ondersteuning van de Europese filmproductie. Elke twee jaar gaan ze door in Berlijn, maar de tussenliggende jaren strijken ze telkens neer in een andere Europese stad: Londen, Parijs, Rome, Barcelona, Warshau, Kopenhagen, Tallinn, Malta, Riga, Wroclaw en vorig jaar nog Sevilla waren reeds aan de beurt. Waar de ceremonie ook plaats vindt, de EFA's trekken steeds de aandacht van een heleboel buitenlandse bezoekers uit de film industry, waaronder EFA leden en genomineerden maar ook internationale journalisten.

Voor Reykjavik is dit uiteraard een uitgelezen kans om de kunst, cultuur en design van Ijsland maar ook het land zelf in de picture te zetten als dé geprivilegieerde plaats voor filmproducties. Het is een belangrijke erkenning voor de IJslandse filmindustrie, maar Reykjavik zal ook voorgesteld worden als een interessante reisbestemming en plek om te filmen.

In het verleden werden de EFA's reeds driemaal uitgereikt aan Ijslandse talenten: de composer Hilmar Örn Hilmarsson werd gelauwerd in 1991 voor de muziek van de film CHILDREN OF NATURE van Friðrik Friór Friðriksson, Björk Guðmundsdóttir kreeg twee awards in 2000: de Award voor Beste Europese Actrice en de People's Choice Award voor de film DANCER IN THE DARK van Lars von Trier, en tot slot werd de Award voor Beste Europese Acteur uitgereikt aan Ingvar E. Sigurðsson voor ANGELS OF THE UNIVERSE. Bovendien werd de European University Film Award 2017, gekozen door studenten van over heel Europa, gegeven aan Guðmundur Arnar Guðmundsson voor HEARTSTONE.

Het concert en - conferentiegebouw HARPA werd ontworpen door Olafur Eliasson, Henning Larsen Architects en de Batterie Architects. HARPA is één van de belangrijkste en meest gesofisticeerde monumenten van Reykjavík. Het is een cultureel centrum in het sociale hart van de stad met een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en de Atlantische Oceaan. Ongeveer 1400 genodigden zullen de Ceremonie van de EFA -prijsuitreiking bijwonen en de show wordt over heel Europa en Ijsland live gestreamed.

De 33ste Ceremonie van de European Film Awards vindt plaats op 12 december 2020 in Reykjavik. Dit jaar gaat het feest van de European Film Awards door op 7 december in Berlijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: