© EFA / Kurt Krieger

Franse actrice ontvangt Lifetime Achievement Award

De European Film Academy meldt met trots dat ze Catherine Deneuve zal huldigen met een LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD voor haar indrukwekkende carrière. Catherine Deneuve werd geboren in een acteursfamilie maar startte haar acteercarrière eerder toevallig dankzij haar zus Françoise.  Ze vond echter snel haar roeping en met films als LES PARAPLUIES DE CHERBOURG van Jacques Demy en REPULSION van Roman Polanski werd haar sterrenstatus een feit. Of ze nu een mysterieuze schone, een burgerlijke huisvrouw of een bisexuele vampire vertolkte, telkens weer droeg Catherine Deneuve bij tot onvergetelijke momenten in de filmwereld. Ze werkte samen o.a. met Luis Buñuel in BELLE DE JOUR en TRISTANA, met Jean-Paul Rappeneau in LA VIE DE CHÂTEAU en LE SAUVAGE, met Jean-Pierre Melville in UN FLIC en met André Téchiné in MA SAISON PRÉFÉRÉE en LES VOLEURS. Tijdens haar boeiende carrière, werd Catherine Deneuve meermaals gelauwerd in Berlijn, Cannes en Venetië. Ze ontving haar eerste César en een Italiaanse David di Donatello voor haar rol als Marion Steiner in THE LAST METRO van François Truffaut, met wie ze ook MISSISSIPPI MERMAID draaide; voor haar rol als Eliane in INDOCHINE van Régis Wargnier verdiende ze een tweede César én werd ze genomineerd met een Oscar.

Catherine Deneuve schitterde in meer dan 100 films, waaronder DANCER IN THE DARK van Lars von Trier, 8 FEMMES (waarvoor ze een Zilveren Beer kreeg in Berlijn en een European Film Award) en POTICHE van François Ozon, UN CONTE DE NOËL van Arnaud Desplechin en PALAIS ROYAL van Valérie Lemercier. Ook nu is ze te bewonderen in de bioscoop in Emmanuelle Bercot’s ELLE S’EN VA en staat ze op de set van TROIS COEURS van Benoît Jacquot.

Op 7 december zal Catherine Deneuve eregast zijn tijdens de 26ste European Film Awards Ceremonie in Berlijn– dat trouwens live gestreamed wordt op www.europeanfilmawards.eu en uitgezonden wordt o.a. op HBO en ARTE.

De European Film Awards 2013 worden voorgesteld door de European Film Academy e.V. en EFA Productions gGmbH met de steun van de FFA Duitse Federale Film Board, de Duitse Nationale Lotterij, de Duitste Minister voor Cultuur en Media, het MEDIA Programma  van de EU, Medienboard Berlin-Brandenburg, Aveda, GLS, Hôtel Concorde Berlin, M·A·C, Mast-Jägermeister SE en ŠKODA AUTO Deutschland GmbH.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: